Payday Loans
2024 április 19, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

A becsületes fizet a tolvaj helyett

gyrsi_kpA Szoboszlói Színes megdöbbenve vette tudomásul, hogy a ki nem fizetett gázszámlákból, a lopott gázból származó hiányt a becsületes embereknek kell megfizetni! Beszélgetés Győrösi Pállal, a Tigáz Zrt szóvivőjével.
 

Egerben sikerült egy olyan bűnszövetkezetet felszámolni, akik profi eszközöket használtak a gázmérők manipulálásra. A mérőszerkezetet megbénították, csökkentették a fogaskerekek számát, így jelentős kedvezményre lehetett szert tenni. A TIGÁZ ZRt évente sokat költ a fejlesztésekre, így a gázóra cserékre is, a modernebbeket már nem lehet olyan könnyen megbütykölni, mint például a régieket mágnessel. A lebukás veszélye azonban nagy, hiszen évente egyszer leolvassák a gázórát, ekkor a plombát is ellenőrzik, így észreveszik ennek hiányát, vagy azt, ha meg van fúrva a mérőóra.  Sajnos olyan családoknál gyakoribb a  mérőóra –manipuláció, ahol a rendőrök is gyakran megfordulnak, ezért a rend őrei olyan irányú képzést is kaptak, mire kell figyelni a mérőműszereken.  Ha valaki lebukik, dominó elv alapján buknak mások is, azaz nemcsak a „kivitelező”, hanem a többi megrendelő is! Most, az egri ügyben sem csak az elkövető áll bíróság elé, hanem az igénybevevők is.  A TIGÁZ ellenőrzési csoportja régen 70 fővel, most száz körüli létszámmal ellenőriz, gyakran szúrópróbaszerűen, de a számlaellenőrzésekből is könnyen lehet következtetni a drasztikus változásokra. Az ellenőrzési csoport évente 30 ezer esetet regisztrál, amiből csupán 3-4000 esetben tesznek rendőrségi feljelentést. A többiből egyenlőre nem lesz sikeres nyomozás. Emiatt éves szinten mintegy 4 milliárd forint a társaság vesztesége. A műszaki tevékenységet végző TIGÁZ DSO Kft összes árbevétele mintegy 32 milliárd forint évente, tehát a 4 milliárd nem olyan nagy összeg, de mégsem elhanyagolható, hiszen nemcsak a TIGÁZ ZRt-t érinti, hanem a tisztességes fogyasztókat is, hiszen ők fizetik a veszteséget évről évre, ami beépítésre kerül az alapdíjba!

gz_01gz_02

A csalók azonban nem sokáig melegedhetnek az olcsó vagy ingyen gáz melege mellett! A szóvivő elmondta, egyik lebukási forrás a szomszéd, hiszen ő is fizeti a kárt, és bizony jelenti, ha valami furcsaságot észlel. A másik fontos tény, hogy a gázlopás veszélyes és senki nem kockáztathatja a szomszédok biztonságát. Az esetleges robbanástól, amit egy házilag megbuherált gázóra okozhat levegőbe repülhet egy egész utca. Polgáron legutóbb több ház is megsérült egy hasonló eset kapcsán, melyből éves szinten 4-5-6 eset van. Életünk biztonsága érdekében érdemes tehát jelenteni, ha gyanúsat észlelünk! A legérdekesebb eseteket képekkel illusztrálva sorolta fel a szóvivő: a fogyasztók sokszor kikerülik a mérőórát, így nincs fogyasztás, vagy kevés. Volt, aki műanyag csövet épített be, ami bármikor megsérülhet, valaki kerti slaggal próbálkozott! Gondoljanak bele, ez nagyon sérülékeny, gyakorlatilag folyamatos gázszivárgás léphet fel, és a levegőbe repíti nemcsak saját portánkat, de még a szomszédokét is! Lakáson belül bicikli gumibelsővel próbálkoztak egy helyen, ez volt talán a legextrémebb eset! A gázszivárgás óriási volt, a mérőműszer kiakadt, a lakóknak annyi volt a szerencséjük, hogy a nyílászárók nagyon rosszul zártak, és a lakás „szellőzött”, de a mért adatok alapján bármikor be is robbanhatott volna!

gz_05Gzrobbans

A TIGÁZ ZRt munkatársai egyébként 10 évente cserélik a gázórát, mert elromlik a szerkezete. Ha szabálytalan vételezést vesznek észre, a Magyar Energia Hivatal független szakértője bevizsgálja a mérőt, melyről 90%-ban kiderül a turpisság. A csalásnak jogi következménye van, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek. 2003 óta nem lehet lakáson belül a gázóra, hogy bármikor ellenőrizhető legyen, vagy elzárható az utcafrontról. Ezért néha az is előfordulhat, hogy a szomszéd, vagy más személy rosszindulatból nyúl az órához, tehát az elkövető személyét  is ki kell deríteni! A szakembereknek tudomásuk van arról, hogy melyik településen hogyan vételeznek „olcsóbban” gázt, azt is tudják, hogy Hajdúszoboszlón mennyi volt a tarifája a mérőszerkezet bütykölésnek és minden bizonnyal csak idő kérdése, hogy a csalók lebukjanak.

Az_utcrl_lthat_mgis_mert_csalniA_csals_ide_vezet

Valószínű, hogy a gazdasági helyzet miatt kényszerülnek rá az emberek ilyen lépésekre - mondta a Szoboszlói Színesnek Győrösi Pál. Ez azonban nem a legjobb megoldás. Ha bajban vannak, a Tigáz Zrt segít, forduljanak hozzájuk! Nem mellékesen jól kimutatható, hogy nem a nagycsaládosok és nyugdíjasok köréből kerülnek ki az elkövetők, akik esetleg rászorulók lennének, hanem olyanoknál van gond, akik egyéb rendőrségi ügyekben is gyakran szem előtt vannak, illetve olyan nagyobb táraságok, cégek, akik nagyon sokat fizetnek (fizetnének) havonta és mérsékelni akarják a gázszámlát. Természetesen ez utóbbi esetekben a büntetés nem ötszázezer forint, hanem annál sokkal magasabb összeg!

 

Szoboszlói Színes– Lora – Fotó: TIGÁZ

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások

 
+3 #18 Guest 2012-03-02 12:35
Ha a sajtó képviselője, holmi fogyasztóvédelm i műsorban rákérdez, akkor a szolgáltató szóvivője majd arcátlanul azt válaszolja: Az interneten, a honlapunkon minden rajta van, különben is a fogyasztók felelőtlenek. Ja, hogy az internet penetráció még nem 100%-os az minket nem érdekel. Tessék haladni a korral! A 60-70-80 éves, az éppen csakhogy tengődő, önhibáján kívüli munkanélküli és a csak 8 osztályt végzett is vegyen már magának legalább egy laptopot és nézegesse azt a honlapot! - Mondja a jólfizetett és ezen áldozatoktól beszedett kötbérből jól premizált, luxus körülmények között élő szóvivő.
Majd dobozolás. Irány a raktár.
Persze, hogy a szolgáltatóé. Kié másé? Ja, hogy az ellenérdekű fél? Na és? Nálunk kérem van minőségbiztosít ás, vannak szakmai protokollok. Mi a törvény szellemében járunk el. Mi elintéztük a jogalkotóknál, hogy olyan jogszabály és olyan üzletszabályzat kerüljön elfogadásra ami a mi érdekeinket védi. Tessék? Hogy lennének ügyféljogok is? Az meg mi? Na ne izéljenek itt kérem! Nekünk teljesíteni kell a tervet. Ha lehet határidő előtt. Hogyan lesz profit, pláne extraprofit, ha nem így?

Ezt követően vedd a szolgáltatóval tartós megbízási jogviszonyban álló igazságügyi szakértőt.
Bízd meg a vizsgálattal!
Ő is tudja a dolgát. Ha nem talál semmit ugrott a megbízás. És nem csak most, hanem végleg. Persze úgy, hogy a gázszerelők már előkészítették a talajt könnyebb. Ugyan nem az igazi, de majd hablatyolunk valamit. Csórikám úgysem érti. Végső esetben ráteszem a joghatás kiváltására (hiteles mérésre) alkalmatlan polarizációs fóliát. Naná, hogy mágneses lesz. A Földön minden vas mágneses. Márpedig a gázóra vasból van. Hurrá, készülhet a szakvélemény.
Mi van? Hogy a fogyasztót nem vontuk be a szakértő kiválasztásába? Ugyan már, ne tessék kicsinyeskedni. Hát mi a fogyasztó érdekeit néztük. Azért választottuk pont ezt a szakértőt, hogy ne kelljen a fogyasztónak annyit utazni. Hát hogy gondol olyat, hogy azért Őt, mert Ő eddig mindig a javunkra szakértett? Huss, még a gondolatát is gyorsan felejtse el!
Ha a fogyasztó nem jön el? Miénk a pálya. Úgy ráhúzzuk a vizes lepedőt, úgy, hogy arról koldul. (És ez nem vicc, majd ráterheljük a házára, végrehajtunk, kilakoltatunk és mehet amerre lát. Mehet koldulni. A lényeg, hogy a tőkés számára megvan az extraprofit, amiből nekünk is csurran, cseppen. De itt még nem tartunk.)
A teljesen szabályos, aggálytalan szakvélemény tehát elkészült.
Kötbér ki.
A szolgáltató Örül. Nyert több, mint félmillió Forintot. Ebből lök egy kicsit a szerelőknek, egy kicsit a szakértőnek, a többi marad a multi tulajdonosainak . És persze kapnak a fejesek is. Ez az igazi biznisz. Ha valaki akadékoskodik? Porszem kerül a gépezetbe? Nem baj. Megkenjük. És már forog is tovább.
A fogyasztó elkeseredett. Világ életében törvénytisztelő polgár volt, nem keresett sokat, de szerényen eléldegélt belőle. Nem volt nagy vagyona, csak a házacskája, meg a becsülete. Na ez utóbbit jól elvette tőle a profitéhes szolgáltató.
Reklamál. Lerázzák.
Személyesen bemegy. Úgy beszélnek vele, mint a kutyával. Az orra alá dörzsölik, hogy lopott! Pedig nem, csak csőbehúzták. Módszeresen. Ki van ez találva. Lehet, hogy nem is a lányok futtatása és a kábítószer kereskedelem az igazi szervezett bűnözés? Tényleg, a TV-ben már volt róla szó, hogy van fehér galléros is. Lehet, hogy ez az? - Tűnődik emberünk.
Kétségbeesik. Internetre fel. Rájön, hogy nincs egyedül. Sőt! Olvas, olvas és olvas. Kirajzolódik a koncepció. Még emlékszik a Rajk perre. Meg látta a Tanú c. filmet is. Mintha ott is elve az lett volna a koncepció, hogy úgyis elítélik. Jobb, ha saját maga vallja be! De ha nem, hát nem, a végeredmény ugyanaz –rémlik fel előtte Virág elvtárs alakja.

Ügyvéd kellene. - Tanácsolják neki. Érdeklődik. Az is nagyon sokba kerül, annyi pénze nincs. De ha lenne is. A siker így sem garantált.
Beadványt ír. A fogyasztók védelmére létrehozott hatóság lerázza. Esetleg átteszi. Egy másik hivatalhoz. Neki ugyanis nincs hatásköre. Az meg mi? Hát nem azért vannak, hogy Őt megvédjék? De igen, csak az túl macerás. Végül is a fizetést akkor is megkapják, ha semmit nem csinálnak és akkor is ha vizsgálnak, bírságolnak, marasztalnak. De az konfliktussal jár. Még leszólnak fentről, hogy mit izgágáskodunk. Jobb a békesség. Áttesszük.
Kiderül, hogy a gyakorlatban a másik hatóság jobb esetben fél év múlva dönt. Van itt is ésszerű ügyintézési idő, de a panaszos sok, a tisztviselő kevés. Ja, hogyha végre bírságolnának, és marasztalnák a szolgáltatót akkor kevesebb lenne a panaszos és tudnák tartani a határidőt? Azt nem lehet. Mondják valami paktum van a háttérben. Volt ugyan egy kolléga aki próbálkozott, de azt rövid úton kicsinálták. Jobb a békesség. Ez egy nyugdíjas állás. Csak nem kilógni a sorból.
Közben emberünket (vagy asszonyunkat) a szolgáltató felszólításokka l bombázza, gázelzárással fenyegeti. De mi lesz akkor az ágyban fekvő párjával? Megfagynak.
Nézi a tévét és elképed. A hivatal szóvivője azt nyilatkozza, hogy a szolgáltatónak joga van mindenkit következmények nélkül meggyanúsítani, sem a hivatal, sem más hatóság nem szankcionálja a szolgáltatót azért, mert tömegeknek a becsületét lopja meg. Igaz ugyan, hogy emlékei szerint a Polgári Törvénykönyv védi az Ő becsületét és jó hírnevét is, de úgy tűnik, hogy ez csak írott malaszt.
Pedig ha csak egy kis szelet csokit is elvisz valaki a boltból azért már büntetés jár. Pláne, ha mindez egy multi bevásárlóközpon tban történik.
Neki a becsületét lopták meg. Érdekes ezek szerint ezért nem jár semmi.
Nem érti. A TV azt mondta, hogy azért veszünk fel IMF hitelt, mert nem tudják fizetni a bevételekből a tisztviselők bérét. Eddig ez rendben is volna, de miért fizetjük Őket, ha nem tesznek semmit, ha nem végzik el a feladatukat? –mélázik szegény becsapott. Vagy a fogyasztóvédele m nem is azt jelenti, hogy a fogyasztók érdekeit kell védeni? A feje tetejére állt ez a világ.
Nem járna mindenki jobban, ha a fogyasztóvédelm i dolgozókat inkább a szolgáltató fizetné? –elmélkedik tovább károsultunk.
Ez neki már magas.
Jobb lenne meghalni. Akkor talán már nem tudnának róla több bőrt lehúzni, nem rágalmaznák meg, nem vernék át, nem csapnák be, nem károsítanák meg, nem rúgnának bele, nem aláznák meg.
Ki is nyitná a gázcsapot, de időközben a szolgáltató elzárta a gázt.
Nem baj, legfeljebb megfagynak. Csöndben, együtt. Úgy, ahogyan megöregedtek. A multi meg hajhássza az extraprofitot.
Mielőtt végleg megdermed azért eszébe jut egy verssor. Oly korban éltem én e Földön, mikor az ember úgy elaljasult….
Milyen igaz. És nem csak akkor amikor írták, hanem ma is, csak egy kicsit másképp.
Két hét múlva találtak rájuk a szomszédok. Temetésükről később intézkednek.
A sajtó nagy felhajtást csinált, az ügyészség vizsgálatot indított. De már késő.
Pár nap múlva az is kiderült, hogy ezen az estén a szolgáltató zenés prémiumosztó ünnepséget és nyereségrészese dést tartott.


Persze külön a pórnépnek és külön a fejeseknek.
A pórnép kap vacsorát. Megérdemelték, hagy éljenek. A menü marhapörkölt nokedlivel. Valaki a kis hasast is csapra veri. Gázszerelőnk arcáról csak úgy csöpög a pörköltszaft.
A fejeseknél vannak lányok, folyik a pezsgő, lehet csobbanni a jakuzziban.
A tömegben felvillan néhány politikus arca és természetesen jelen vannak a hivataltól is. Egyesek látni vélik, amikor egy nokiás doboz gazdát cserél.
A szélső asztalnál, két pohár whisky között megszületik a döntés. Holnap be is jelentik. Megváltoztatják a szlogent. Mindjárt kettő is lesz.
Az egyik: Szenvedélyünk a rágalmazás.
A másik: Forduljon hozzánk bizalommal, válasszon minket, mi garantáltan jól befűtünk Önnek!
Lassan szedelőzködnek. Elönti Őket az érzés: Ez jó mulatság, férfimunka volt!
Holnap újra kezdjük.
 
 
0 #17 Guest 2011-11-16 12:19
A
www.torokbalintiujsag.hu/.../

honlapra további közérdekű bejelentés minta került fel. (Lásd a 93-as hozzászólást.)

Címzettje a törvényességet felügyelő ügyészség.

Szintén itt, az 54. és a 71. hozzászólásban található 1-1 közérdekű bejelentés minta, amelynek címzettje a Magyar Energia Hivatal Elnöke, illetve Prof. Dr. Szabó Máté, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa.

A minta kivágható, szerkeszthető.

pertarskereso.hu/.../...
 
 
0 #16 Guest 2011-11-16 12:17
A
www.torokbalintiujsag.hu/.../

honlapra további közérdekű bejelentés minta került fel. (Lásd a 93-as hozzászólást.)

Címzettje a törvényességet felügyelő ügyészség.

Szintén itt, az 54. és a 71. hozzászólásban található 1-1 közérdekű bejelentés minta, amelynek címzettje a Magyar Energia Hivatal Elnöke, illetve Prof. Dr. Szabó Máté, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa.

A minta kivágható, szerkeszthető.


Lásd még a
pertarskereso.hu/.../... oldalt.
 
 
0 #15 Guest 2011-10-15 17:54
 
 
+3 #14 Guest 2011-10-03 16:06
Tisztelt Fórumozók!

A problémájukkal kapcsolatosan tudok egy remek ügyvédet ajánlani, nekem is szerencsésen lezárta az ügyemet az ELMŰ-vel, édesanyám ügyét pedig a Főgázzal! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

e-mail címem: kazinczyadri@gmail.com

Üdv, szép napot mindenkinek!
 
 
0 #13 ubi40 2011-09-26 17:50
Trükkös tigáz gondolatai igen figyelemre méltóak!
 
 
+2 #12 Guest 2011-09-26 13:52
Sajnos arról a fenti cikk nem szól, hogy ezen ellenőrzések során a szolgáltató egyre nagyobb számban gyanúsítja meg szabálytalan gázvételezéssel , azaz gázlopással a tisztességes fogyasztóit is.

A gyanúsításhoz és a meghurcoltatásh oz elegendő ha a gázszerelők egy, pl. a lakás időközi tisztasági festése során keletkezett pici kis karcolást találnak a gázórán. Arról nem is beszélve, hogy ezen karcolásokat sokszor ugyanezen gázszerelők okozzák a gázóra le-fel szerelése, időközi (pl. teszterrel történő) ellenőrzése során.

A cikk szintén nem tér ki arra sem, hogy a szolgáltató a Polgári perrendtartásba n is rögzített bizonyítási elvet figyelmen kívül hagyva akkor is kiszabja a fogyasztóra a 540.000 Ft-os kötbért+ szakértődíj összegét, ha az általa elrendelt szakértői vizsgálat nem támasztja alá a szolgáltató állítását.
 
 
+1 #11 Guest 2011-09-26 13:51
A Magyar Újságírók Szövetsége (MUOSZ) Fogyasztóvédelm i Újságíró Klubja felfigyelt a szolgáltatók tisztességtelen eljárására, a kisfogyasztók kiszolgáltatott helyzetére. Belátták, hogy a bizonyítékok nélkül, egyoldalúan meggyanúsított, kiszolgáltatott , védtelen, erkölcsi és anyagi veszteséget átélő kisfogyasztók segítségre szorulnak a multinacionális nagyszolgáltató kkal szemben ezért -ha már az NFH (Nemzeti Fogyasztóvédelm i Hatóság) és MEH (Magyar Energia Hivatal), amely hivataloknak feladata lenne nem teszi - cselekvésre szánták el magukat és konferenciát szerveztek, amelyen többek között az alábbi kérdések vetődtek fel :
 
 
+1 #10 Guest 2011-09-26 13:51
1. Elegendő ok-e a felróhatóság megállapításáho z és a kisfogyasztó egzisztenciáján ak veszélybe sodrását eredményező, aránytalanul magas kötbér kiszabásához egy demokratikus jogállamban olyan szakvélemény, amelyik nem tud egyértelműen bizonyítékkal szolgálni sem a hiba keletkezési idejére, sem a kiváltó okra, sem a körülményekre?

2. Jó-e az a társadalomnak, ha egy profitorientált , magántulajdonú gazdasági társaság milliós nagyságrendű kötbért is kivethet a kisfogyasztóra minden bizonyíték nélkül?
 
 
0 #9 Guest 2011-09-26 13:50
3. Mi az oka annak, hogy a MUOSZ rendezvényen a nagyszolgáltató k képviselői ugyan megjelentek, de hozzászólás nélkül távoztak?

4. A Magyar Köztársaság Ügyészsége, mint a törvényesség őre jogszerűnek, illetve igazságosnak tartja-e a szolgáltatók jelenlegi kötbérkivetési gyakorlatát különös tekintettel arra, hogy a szabálytalan vételezést a szolgáltató, mint ellenérdekű és profitorientált vállalkozás állításán kívül semmi sem támasztja alá?

5. Az illetékes hatóságok miért nem tanulmányozzák ezeket az eljárásokat és miért nem tesznek meg mindent a kiszolgáltatott fogyasztók érdekében?

6. Egy jogállamban megengedhető-e, hogy a szolgáltató a több milliárdos kárára hivatkozva válogatás és bizonyíték nélkül a fogyasztók (állampolgárok) becsületébe gázoljon?
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)