Payday Loans
2024 május 02, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Növelték a készültséget a Tiszántúlon

  DSC00707Az elmúlt napokban hullott jelentősebb csapadékmennyiség és intenzív hóolvadás következtében Hajdú-Bihar megyében több helyen is ár- és belvízvédelmi készültséget rendelt el a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

   Az utóbbi napok csapadékos időjárása és az intenzív hóolvadás miatt, a TIKÖVIZIG területén már nyolc belvízvédelmi szakaszon van érvényben másodfokú készültség; a Tiszai-alsó, Tiszai-középső, Tiszai-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Kösely-alsó, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső belvízvédelmi szakaszokon.

   Az érintett területeken üzemelő 22 szivattyútelep az elmúlt napon összesen 2 713 ezer m3 belvizet emelt át a befogadókba. A készültséggel érintett területen a belvízzel elöntött terület nagysága 16 150 ha, ebből több mint 7500 hektár vetés-szántó. A 169 fő részvételével zajló védekezési munkálatok során a szivattyútelepek üzemeltetésére, és a csatornákban a lefolyási akadályok eltávolítására került sor. A TIKÖVIZIG tájékoztatása szerint továbbra is árad a Hortobágy-Berettyó, a Bucsa Nádudvar árvízvédelmi szakaszon vasárnaptól másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

   A tavaszi belvízi helyzet súlyosbodásának megelőzésére intézkedési terv készült, melynek során a vízügyi igazgatóságok felmérték a legkritikusabb helyeket, és megkezdték a beavatkozásokat a vízfolyási akadályok megszüntetésére. A legfontosabb feladat, hogy az elöntéssel fenyegetett területekről a víz elvezethető legyen, ehhez a befogadó csatornák kapacitásának biztosítása, a vízelvezető árkok és csatornák kitisztítása egyaránt szükséges.

   „A kormány ár- és belvízvédelmi munkálatokra 824 millió forintot különített el év elején és a továbbiakban is igyekszik megteremteni minden lehetséges forrást, hogy pénzhiány miatt egyetlen magyarországi település se kerüljön víz alá. Ezt a célt szolgálja a hétfőn felállított Országos Műszaki Irányító Törzs, melynek feladata, hogy központilag irányítsa az ár- és belvízvédelmi felkészülés. A központi segítségnyújtás mellett ugyanakkor kiemelten fontosnak tartom, hogy a munkálatok koordinálásában és kivitelezésében az illetékes hatóságok és az érintett lakosok is részt vegyenek, mivel a hatékony problémamegoldás érdekében nélkülözhetetlen a szélesebb körű, helyi szinten is érvényesülő társadalmi összefogás.” – fogalmazott Dr. Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)