Payday Loans
2024 március 28, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Vége az első hullámnak, de jöhet a következő

h1n1Az ÁNTSZ Hajdúszoboszlói-, Berettyóújfalui-, Püspökladányi Kistérségi Intézete illetékességi területén a 2009/2010-es influenzaszezonban a pandémiás influenza első hullámának lezajlását követően kértük, Dr. Lehel Ferenc kistérségi tisztifőorvost egy összegzésre.

 

 

 

  A 2009. 40. héttől a 44. hétig az influenzaszerű megbetegedések száma stagnált, illetve kismértékű csökkenést mutatott. A 45. héttől a 47. hétig kismértékben nőtt majd a 47. héttől kezdve az 50. hétig meredeken emelkedett. Az emelkedés az ugyanezen időszakra vonatkozó országos morbiditási adatoknak felel meg, a megbetegedési arány azonban az országostól elmarad. A 49. és az 50. héten a megbetegedések száma az előző hetihez képest közel duplájára nőtt, a maximumot az 50. héten érte el az országos morbiditási adatokhoz hasonlóan. Az 50. héttől a megbetegedések száma nagymértékben csökkent, 2010. 4. hetében kisebb mértékű emelkedés volt tapasztalható, mely az 5. hétre ismét csökkent.

Összességében az influenzaszerű megbetegedések trendje csökkenő tendenciát mutat illetékességi területünkön is az országoshoz hasonlóan (1. sz. ábra).

 

influenza_01

 

Az influenza figyelőszolgálati adatok alapján a megbetegedések 35%-a  0-14 éves, 38%-a a 15-34 éves, 25%-a a 35-59 éves, és 2%-a  a 60 éves vagy annál idősebb korosztályban fordult elő, mely az országos korcsoportos megbetegedési arányokhoz közelít ( 2. sz. ábra).

 

influenza_02

 

Illetékességi területünkön a lakosság átoltottsága pandémiás influenza elleni térítéses és térítésmentes oltóanyaggal 19,9 %-os, a szezonális influenza elleni térítésmentes oltóanyaggal /itt csak erről van tudomásunk/ 11,4 %-os.

Háziorvosok által beadott oltóanyag 75,4%-a került krónikus betegek számára beadásra.

Kampányoltás keretében a nevelési és oktatási intézménybe járó gyermekek 28,4%-a lett beoltva térítésmentes Fluval P oltóanyaggal.

Illetékességi területünkön működő szociális otthonok, bentlakásos intézmények száma 5, melyek mindegyikében történt influenza elleni oltás, az átoltottság átlagosan 57 %-os.

A 6 hónapostól 1 éves korú csecsemők számára Focetria nevű A(H1N1)v vírus elleni védőoltást biztosított térítésmentesen a Magyar Állam főleg az influenza miatt fokozott kockázati csoportba tartozóknak /szívfejlődési rendellenesség, krónikus légúti betegség, egyéb kónikus betegség/. A kockázati csoportba tartozó gyermekek szüleit a klinikák és korházak kiértesítették, felajánlották az oltást. A csecsemők védelme érdekében fontos a velük élő összes családtag és a látogatók teljes körű oltása.

Területünkön az oltóanyag igényeket az elmúlt időszakban maradéktalanul ki tudtuk elégíteni, oltóanyaghiány nem fordult elő. Jelenleg rendelkezünk még szezonális és pandémiás oltóanyagkészlettel is. Az oltópontok már nem működnek, csak a háziorvostól lehet kérni a védőoltást.

Az érintett időszakban ÁNTSZ Hajdúszoboszló Székhely illetékességi területén közösségi járvány nem fordult elő. Fekvőbeteg intézetben kezeltek A(H1N1)v vírusfertőződés miatt csecsemőt, középiskolást és felnőtt korút is, de pontos számadatról nem rendelkezünk. Tudomásunk szerint haláleset nem történt.

   A legfrissebb járványügyi adatok azt mutatják, hogy az új influenzajárvány első hulláma lezajlott, de hamarosan újabb hullámra lehet számítani, ezért nagyon fontos, hogy a védekezést ne hagyjuk abba. Az országos adatok alapján jelenleg az egyéb légúti vírusfertőzések száma növekszik. A lakosság /országos adat/ mintegy 30 %-a már átoltott,  de riasztó adat, hogy az elhunytak kb. harmada nem tartozott rizikócsoportba. Az országos statisztikai adatokra hivatkozva elmondható: az oltás fontos preventív eszköz, az oltott személyeknél sokkal enyhébb a betegség lefolyása, és nem alakul ki súlyos légzési elégtelenség. A járvány első hulláma véget ért, de feltehetően tavasszal jön a következő, így aki most megkapja az oltást, az már védetté válik tél végére, tavaszra. A védettség 8-12 nap alatt alakul ki, és 6-8 hónapig tart. Fontos, hogy az egészségesek közül is minél többen kérjék a védőoltást, hogy kialakulhasson az úgynevezett közösségi védelem.

 

Dr. Lehel Ferenc

kistérségi tisztifőorvos

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára –

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)