Payday Loans
2024 május 05, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Hazai tájakon -gyalogtúra Hajdúszoboszló külterületén

01A Hajdúsági Vándorok Közhasznú Túraegyesület már hat éve folytatja természetjáró, környezetvédő tevékenységét, főként gyalogos, vízi és kerékpáros túrák szervezését részesíti előnyben, de kiemelt figyelmet fordít az élő és élettelen természeti értékek védelmére is. Az egyesület Hajdúszoboszlón működik, jelenleg 53 fő a tagok létszáma, de a túrákon való részvételnek a tagság nem feltétele, azokon gyerekektől nyugdíjasokig bárki részt vehet, aki szeretne részesülni a természet nyújtotta élményekben, feltöltődni a túlhajszolt hétköznapok után az erdők, hegyek, vizek kínálta csendes nyugalomból. Többnyire egynapos túrákat szervezünk, gyakorlott túravezetőink biztonsággal vezetik a csoportot hazai hegyeink, és a környező országok turistaútjain egyaránt.
Immár hagyományosnak mondható, hogy decemberben, a rövid téli nappalokat figyelembe véve, lakóhelyünk közelébe szervezünk kirándulást. Ezúttal, 2011. december 18-án, vasárnap, városunk határába hívtuk a túrázni, kirándulni vágyókat. Bár Hajdúszoboszlón kijelölt turistaút nincs, komoly kihívást jelentő terepviszonyokkal sem találkozunk, egy kellemes, kikapcsoló téli sétára itt is van lehetőség. Hiszen az alföldi táj, a befagyott vizek, a téli határ is meglepően sok szépséges, szokatlan, hangulatos látványt tár elénk.
02A vizek ezen a télen még nem fagytak be… A megelőző napokban szakadatlanul hullott az eső, és úgy tűnt, semmi remény nincs az időjárás jobbra fordulására, félő volt, hogy a hideg decemberi eső és sár lehetetlenné teszi a kirándulást. Ezen a reggelen viszont mégis szikrázó napsütésre ébredtünk. A túra gyülekezőjét az „Aldi” áruház parkolójában tartottuk, 9:00 órai indulással. A hetes eső ellenére 22 fő vállalkozott a táv végig gyaloglására.
IMG_5996_resizeAz útvonal: a 4-es főúttal párhuzamos kerékpárúton a Keleti-főcsatorna kabai hídjáig sétáltunk, a Natura 2000 védelem alatt álló szikes gyep mentén. Innen a csatorna bal partján a halastavak mellett haladtunk a nádudvari hídig. Ellepte az utat a part menti galériaerdő lehullott levele, a korhadó, vizes, idei avaron puha, sármentes járás esett. A hídon átmentünk a másik oldalra, megnéztük a közeli Ős-Kösely medret, és a mellette lévő kunhalmot (Nyéki-halom).
IMG_5990_resizeA Kösely-holtmeder egy átereszén keresztül visszajöttünk a Keleti-főcsatorna mellé, a zsilipen átkeltünk a bal partra és a bársonyos fűszőnyegen az Angyalházi hídig sétáltunk a kellemesen melengető, márciust idéző napsütésben. A városba vissza az Angyalházi úton érkeztünk, az Ady Endre utca végének irányából. Itt bizony taposni kellett a sarat, de hiszen erre számítottunk, és a pocsolyás, sáros csúszkálás csak fokozta a jókedvet.

Utunk során megtapasztalhattuk, hogy a Keleti-főcsatorna és a halastavak környéke december közepén is milyen sokszínű madárvilágnak ad otthont. Tömegesen található itt kárókatona, ezüstsirály, tőkés récék, vetési ludak, de láttunk szárcsát, hattyúcsaládot, vonuló darucsapatot, és egy itt telelő nagy kócsagot is. A vidra jelenlétére utaló nyomok jól észrevehetőek a fűben és a nádasban. A szántáson 30-40 tagból álló őzcsordák keresték táplálékukat, éber őrszemeik persze messziről észleltek minket, és riasztottak.
A Nyéki- halomhoz vezető út mellett Elek Sándor gazdálkodó tanyájába kaptunk meghívást, forralt borra és házi sajtkóstolásra. A kunhalom megtekintése során túravezetőink által betekintést nyerhettünk, milyen történelmi, régészeti és tájképi értékei vannak ezeknek a kb.4-5000 éves halmoknak.
A túrázó csapat elfáradva, de vidáman, kellemes élményekkel tele, délután 3 órára ért vissza a városba. Addigra 20 km volt a talpunk alatt…

2012-ben is indítjuk túráinkat, legközelebb január 28-án, a Bükkbe, melynek részletei honlapunkon olvashatóak:

www.hajdusagivandorok.eoldal.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)