Payday Loans
2024 április 23, kedd
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Kitekintő

DSCF3669A tavasz közeledtével a legtöbb embernek szinte ösztönösen fogja el a lelkét valamilyen bizsergető érzés. Még ha az időjárás sokszor nem is oly kegyes, azért a nap már elő-elővillantja szívet melengető első sugarait, a természet leveti szürke fátylát és zöldellő rügyek bontogatásával hívogat, csalogat a szabadba.

 

   Mi leginkább gyermekeinken látjuk, mennyire vágynak már a melengető napfényre, a szabad levegőre. Szeretnénk nekik tartalmas hétvégét illetve tavaszi szünetet szervezni, olyan programokkal, melyekkel mi magunk is sokat formálhatunk értékrendszerükön; taníthatjuk, hogyan és elsősorban miért védjék környezetüket; olyan kikapcsolódást, ahol játszva tanulhatnak a természetben, amit mi magunk hozhatunk közel számukra.

   E cikk címe azért is lett Kitekintő, mert rendhagyó módon nem Hajdúszoboszlóról, hanem annak környékéről, egészen pontosan a Hortobágyi Nemzeti Park minden igényt kielégítő természeti- és néprajzi értékeket adó színes programjairól szól.

   Évekkel ezelőtt még többnyire külföldi turisták árasztották el a Hortobágyot több száz kilométert utazva, hogy láthassák a Világörökség részét képviselő Magyar Pusztát. Nekünk pedig, - akik itt élünk e hatalmas nemzeti értéket képező csodás táj közvetlen környezetében – talán eszünkbe sem jut, hogy jobban megismerjük. Átutazóban valóban „csak” egy füves kopár tájat látunk gémes kutakkal, gulyával. Azonban némi utána járással és információval máris oázisként tárulnak elénk rejtett szépségei természeti kincsei.

  DSCF1698 Megérkezve Hortobágy községbe, mindjárt a település szívében találjuk a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvart, ahol teljes körű tájékoztatást kaphatunk a térség program lehetőségeiről, szállás- és vendéglátó helyeiről. Megtekinthetjük a puszta gazdag élővilágát bemutató – multimédiás eszközöket felhasználó – természetrajzi kiállítását, mely hétköznapokon egész évben, áprilistól hétvégenként is várja a látogatókat. A Kézművesudvarban, (mely várhatóan májusban nyit) megismerkedhetünk a hagyományos népi mesterségekkel. Megnézhetjük, hogyan készül el egy-egy műremek és beszélgethetünk a nemezkészítő, fazekas, szíjgyártó, stb. mesterségek hagyományőrző művelőivel. A hortobágyi Pásztor múzeum épülete egykoron szekérállásként funkcionált ma már a pásztorok életébe enged betekintést és március 15-én nyitja kapuit. Szintén ekkortól látogatható a múzeum szomszédságában lévő Körszín, ahol a kézműves mesterek korhűen (XIX-XX. század forduló) berendezett műhelyeinek másába nyerhetünk betekintést. A körszín előtt találjuk a Világörökségi Diploma átadásának emlékére faragott emlék kőoszlopot.  

  Idén is, mint minden évben vezetett túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park melyek egy nagyon színvonalas előadás keretében zajlanak a park területén, szakképzett vezető kíséretében. A programok 4-5 órásak melyre részvételi szándékunkat előre jelezni kell. Az első ilyen túra az április 17-i Tavaszi Madárvonulás, majd ezt követi a május 15-i Madárhangos tavasz.

    Március 1-től látogatható a Pusztai Állatpark, ahol megismerkedhetünk a pusztai állattartás jellemző építményeivel és jellegzetes állatfajtáival.

    Páratlan madárvilágot csodálhatunk meg a Hortobágy-Halastavi tanösvényen is ahol az elmúlt 30 év során közel 300 madárfajt regisztráltak. Megközelíthetjük gyalogosan, kerékpárral, de áprilistól kényelmesen a Halastavi Kisvasúttal is.

   DSCF3672Talán nem meglepő, hogy országunkban itt működik az első és egyetlen Madárkórház, ahol sérült madarak állatorvosi ellátását, rehabilitációját végzik. A kórház röpde komplexummal (ún. madárparkkal) és a kicsik számára közkedvelt fa játszótérrel várja látogatóit.

 

   Programjainkból nem maradhat ki a Mátai Ménes megtekintése sem, hiszen a Hortobágy és a ménes mára már összetartozó fogalmak. Történelmi méneseink közül a legnagyobb múltú, jelenleg 250 lovat számláló központ ma Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő létesítménye.

 

   Rendezvények szempontjából is bővelkedik az esztendő. Kezdve mindjárt az április 24-i Szent György-napi Kihajtási Ünneppel, mely az idén az Országos Biovásárral párosul. Ezen a napon kedvezményesen látogatható számos létesítmény, mint például a Pusztai Állatpark, a Madárkórház és a Pásztormúzeum. Nem szabad elfeledkeznünk azonban a méltán híres Lovasnapokról és Hortobágyi Hídi Vásárról sem.

   A föntiekben leírtak a programoknak és rendezvényeknek csak töredékét képezik Bővebb és részletesebb információt a Nemzeti Park honlapján tekinthetnek meg (www.hnp.hu).Reméljük, cikkünkkel sikerült hozzájárulnunk, illetve támpontot adnunk családjuk tavaszi kirándulás- szervezéséhez és a felnövekvő nemzedék hasznos kikapcsolódásához!

  Segítsünk gyermekeinknek ezen egyedülálló természeti kincsünk megismerésében és megóvásában, hogy egyszer majd Ők is változatlan szépségében mutathassák meg unokáinknak és az utókornak.

 

Képgalériánkban megtekinthetőek a hortobágyi eseményeken készült fotók!

 

 

 

Szoboszlói Színes–Vanita –

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

Hozzászólások

 
+9 #8 Guest 2010-03-23 09:16
Ha mindenki ilyen lelkesedéssel, alapossággal és odafigyeléssel örökítené át az ember számára legnagyobb kincs - a Természet és a Gyökerek - ismeretét, szeretetét, megbecsülését, akkor valószínűleg könnyebb lenne mindenkinek ráébredni még gyerekként, hogy mi is a Természet része vagyunk, és a fejekben és szívekben Természet iránt több tisztelet az Emberek iránt több elfogadás élne......

Hasonló, - gyermekek iránti - szeretet és az átörökítés tettekben is megmutatkozó vágya csak Sütő András: "Engedjétek hozzám jönni a szavakat" című könyvéből áradt számomra. Köszönöm, hogy felidézted, és hogy TE MINDEZZEL JELEN VAGY!
 
 
+10 #7 Guest 2010-03-10 18:52
Nagyon alapos ismeretterjeszt ő cikket írtál. Köszönjük neked, hogy felidézted a szoboszlói emberekben, hogy a Szoboszlótól csak néhány kilométerre található az Unesco által Világörökség részévé nyilvánított terület, amit érdemes újra és újra megtekinteni. Egyszerűen csodálatos, ez a képekkel teli remekmű. Gratulálok!
 
 
+10 #6 Guest 2010-03-09 18:07
Drága barátnőm,Vanita !Ma egy eddig számomra új oldaladról ismerhettelek meg! Ne hagyd abba,mert ebben az értékcsökkent világban igenis szükség van az ilyen emberekre,akik irányt mutatnak az ellaposodott hétköznapokban arra,hogyan lehet értelmesen,hasz nosan eltölteni azt a parányi időt,amit a családunkkal lehetünk! :lol:
 
 
+7 #5 Guest 2010-03-07 15:36
Tartalmas és szines cikk!
Gratulálok!:) :lol: :lol: :lol:
 
 
+9 #4 Guest 2010-03-07 15:35
:lol: :lol: :lol:
Csatlakoznék az előttem szólókhoz!
Tartalmas és információkkal teli cikk.
Az ember kedvet kap egy kis kiránduláshoz!
Ügyi vagy!:)
 
 
+11 #3 Guest 2010-03-06 08:43
Színes,élvezete s program ajánló! Különösen szimpatikus , hogy olvasás közben érzem az író elkötelezett szeretetét környezetünkel szemben. Gratulálok!
 
 
+11 #2 Guest 2010-03-05 19:36
A kitekintő segítségével "betekintést" :-) kaptam Hortobágy ismert nevezetességei történelméről illetve a közelgő program-lehetős égekről, melyet ezúton szeretnék megköszönni.
További sikeres folytatást kívánok és szeretném, ha a régió más településéről, programokról is kapnánk tájékoztatást!
 
 
+9 #1 Guest 2010-03-05 10:32
Köszönjük a szines érdekes Hortobágyról szóló irást,Minket megfogott a
sokszinüsége,a gyerekekkel biztosan elfogunk látogatni. A képgaléria SZUPER!
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)