Payday Loans
2024 április 24, szerda
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Amerikai katonák az egyetemen

IMG_2474Nagy Zoltán mérnök alezredes meghívására március 28-án a 100 éves Debreceni Egyetem egyik programjára kaptunk meghívót, ahol magyar és amerikai katonák tartottak előadást. A zsúfolásig megtelt előadóban a diákok először a katonai pályára való jelentkezésről hallhattak pontos számadatokra és tényekre hivatkozva ismertetőt, majd három amerikai katona motivációs beszéde következett, mely lelkes és poénos hangvételével nagyon tetszett a fiataloknak.

 

 

 További fotók KÉPGALÉRIÁNKBAN!

 

A meghívó mellé Nagy Zoltán alezredestől kaptunk sajtóanyagot is, melyet most közzé teszünk, hiszen ennél pontosabban mi sem tudnánk összeszedni a témával kapcsolatos információkat.

IMG_23682004. november 03-án leszereltek az utolsó sorkatonák, majd az Országgyűlés 5 nappal később a Honvédelmi törvény elfogadásával eltörölte békeidőszakban az általános hadkötelezettséget. Nemzetközi példák is igazolják, hogy az önkéntes haderő békeidejű kiegészítésének egyik módja, az önkéntes tartalékosok bevonása lehet. Az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt kapott a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének építése, melyről a közelmúltban több fórumon is értesülhetett a lakosság. Először az elmúlt év elejétől őrzés-védelmi feladatokat ellátó mintegy kétezer önkéntes védelmi tartalékos felvételére került sor. Majd 2012 elején az alkalmassági vizsgálatokkal megkezdődött a rendszer kiépítésének újabb szakasza, ami a műveleti tartalékos állomány feltöltését szolgálja. A szükséges, több mint 5 és félezer fő önkéntes tartalékos katona toborzása a közeljövőben komoly kihívást jelent a katonai toborzók számára.

Véleményem szerint a civil társadalomban mindig is meg volt, és ennek megfelelően ma is meg van a jelentkezési hajlandóság erre a szolgálati formára. Az önkéntes tartalékos állomány biztosításában - a korábban hivatásos állományban szolgáló, valamint a haderőben szolgálatot vállaló szerződéses állomány visszabiztosításán felül - nagy létszámban számítunk a felsőoktatásban tanuló hallgatók érdeklődésére.

Az önkéntes tartalékossal feltölthető beosztásokba történő toborzás során a legfontosabb feladatunk a mindenre kiterjedő részletes és hiteles tájékoztatás. Célunk, hogy minél többen halljanak és tudjanak megyénkben a honvédség tartalékos rendszerének fejlesztéséről. A helyi és regionális média színvonalas tájékoztatásának köszönhetően az utóbbi időszakban jelentősen nőtt, mintegy megduplázódott a toborzó iroda ügyfélforgalma.

Az ügyfélszolgálatot felkeresők közül havonta 200-300 fő érdeklődik a tartalékos szolgálat iránt, melynek köszönhetően a megyében eddig közel 600 fő regisztrálta magát műveleti tartalékosnak.

IMG_2374A többség korábban már teljesített sor- vagy szerződéses katonai szolgálatot, viszont az önkéntes tartalékos szolgálatot vállalni szándékozók között található 129 fő olyan jelentkező, aki még nem volt katona. A regisztráltak 24%-a ezt megelőzően hivatásos katona volt, míg 10%-uk korábban rendvédelmi szerveknél dolgozott. Véleményem szerint az érdeklődés egyértelműen mutatja az elkötelezettséget, hogy a megyéből sokan kívánnak részt venni a honvédség életében, a haza védelmében. Munkatársaim eddig 107 fő alkalmasság vizsgálatát szervezték meg, akik közül 23 fő önkéntes műveleti tartalékos szerződést kötött a Magyar Honvédséggel. Az Önkéntes Tartalékos Rendszer lehetőséget kínál mindazoknak, akik részt kívánnak venni a Magyar Honvédség életében, a haza védelmében. A rendszer nyitott, bárki jelentkezhet, aki elkötelezett a honvédség iránt, aki képes és kész tenni a honvédelem ügyéért. E szolgálat lényege, hogy az önkéntesek megtartják civil foglalkozásukat, a tartalékos katona éli a hétköznapjait, dolgozik, vagy tanul, ugyanakkor a honvédség rendelkezésére áll. Persze vannak olyan időszakok, amikor bevonul felkészítésre, kiképzésre, illetve szükség esetén tényleges szolgálatot lát el.

IMG_2396Első alkalommal 25 napra, ezt követően a szerződésben foglalt időtartamra, évente legfeljebb 15 napra hívhatók be. Ezen kívül az önkéntes tartalékos háromévente összesen legfeljebb hat hónap tényleges szolgálatra is berendelhető a honvédség szervezeteihez. Az önkéntesek civil munkájára való tekintettel lehetőség van a szolgálat átütemezésére, ezen kívül fontos tény, hogy a kieső időért a minisztérium kárpótolja a munkáltatókat. A műveleti tartalékosok járandóságait és egyéb juttatásait a szerződéses katonákra vonatkozó szabályok szerint állapítják meg. A rendelkezésre állás időszakában a minimálbér ötven százalékának megfelelő összeget kapják évente, amennyiben ténylegesen igénybe veszik őket, akkor pedig a szerződéses állományra megállapított, beosztás szerinti illetménynek megfelelő díjazásban részesülnek. Ellátásukról, utaztatásukról is a honvédség gondoskodik. Minden érdeklődőt várunk, hiszen a cél az, hogy minden nagykorú személy, aki akar és képes tenni a Haza és embertársai érdekében akkor, amikor arra szükség van, és ezt szervezetten, valóban hatékonyan kívánja tenni, képes legyen – szakszerű felkészítést követően – az általa önként vállalt feladat teljesítésére. A tettre kész polgárok részére a Honvédség biztosítja a felkészüléshez szükséges infrastruktúrát, és tapasztalt szakemberei segítségével a professzionális ismeretek elsajátításának lehetőségét.

 

Várjuk azokat, akik képesek és készek tenni a honvédelem ügyéért.

 

Nagy Zoltán mérnök alezredes

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

 

 

 

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. április 24., szerda, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)