Payday Loans
2024 április 19, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Pollenjelentés

pollenAz ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése alapján 2010. 08. héttől a hosszú tél és hideg után robbanásszerűen elindult a 2010. év pollenszezonja.
 

   A 7. héten még csak néhány városban regisztrálták a mogyoró , a ciprus- és tiszafafélék, valamint az éger virágporszemeit, de leginkább még csak alacsony koncentrációban és csak a hét végén 1-2 napon. A 8. hét végén azonban a napsütés és meleg hatására egyszerre több növény pollenszórása is elindult.

   A legtöbb állomáson a mogyoró (Corylus) virágporszemei voltak jelen legnagyobb mennyiségben a csapdákban, napi koncentráció értéke azonban még nem érte el sehol sem a nagyon magas szintet - 7 városban magas, 7-ben közepes, Szolnokon alacsony szintet mértek. Az éger (Alnus) összpollenszáma kissé alacsonyabb volt, azonban Mosdóson és Zalaegerszegen a hét utolsó napján meghaladta a nagyon magas határértéket is. A legtöbb állomáson még közepes, Veszprémben, Győrött és Békéscsabán magas koncentrációban regisztrálták. A ciprus- és tiszafafélék (Cupressaceae/Taxaceae) pollenkoncetrációja általában alacsony szintet ért el - a hét vége felé 6 városban egy-egy napon meghaladta a közepes hatérértéket. A hét második felében elindult a nyír (Betula), a juhar (Acer), a szil (Ulmus) és a kőris (Fraxinus) virágporszórása is - azonban csak a juhar pollenjéből és csak egy napon, Békéscsabán detektáltak közepes szintet éppen meghaladó értéket.

   Az allergén gombaelemek koncentrációja alacsony - közepes szintet csak 6 állomáson detektáltak egy-két napon.

Dr. Lehel Ferenc

kistérségi tisztifőorvos

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)