Payday Loans
2024 április 20, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Betonozzunk okosan!

tbgtruck02_1024A tavasz beköszöntével elérkezett az építkezések időszaka. Megannyi feladat és döntés vár azokra, akik saját ház építésére vállalkoznak. Az alapozási, betonozási munkálatokról szóló összeállításunkban nekik szeretnénk egy kicsit segíteni.

 

Mikor érdemes elkezdeni az alapozási munkálatokat?

Ideális idő az alapozáshoz az, amikor a levegő hőmérséklete +5 fok felett van, illetve a talajvíz mélyebben van, mint az alap mélysége.

Alacsonyabb hőmérséklet esetén fenn áll a fagyás veszélye, amit különböző adalékszerek használatával befolyásolhatunk. Ez viszont kis mértékben ugyan, de megnöveli a beton árát. Az esős, talajvizes környezet esetén pedig a kiásott alapba beszivárgó  talajvíz rontja a beton minőségét.

Ha az alapot kiástuk, mennyi időt vesz igénybe maga a betonozás?

Hagyományos eljárással – ha magunk keverjük otthon a betont – akár több napig is eltarthat. Ezzel szemben, ha előre kevert betont vásárolunk, és megfelelő létszámú emberünk is van a bedolgozáshoz, 3-4 óra alatt készen lehetünk.

 Van-e más különbség a házi- és az előre kevert beton között?

Igen, nem csak a ráfordított időben, hanem a minőségben is óriási különbségek vannak. A transzportbeton hosszú távon is meghálálja magát, hiszen gyorsaságának köszönhetően egy tömbben, hajszálrepedések nélkül képes megkötni, így elkerülhetjük a későbbi problémákat, amiket a repedéseken beszivárgó víz okozhat. Ezzel szemben, ha talicskánként keverjük a betont, szinte teljesen biztos, hogy nem sikerül ugyanolyan összetételt elérnünk minden adagnál.

A kellő minőség eléréséhez viszont elengedhetetlen a megfelelő bedolgozás is, ami azt jelenti, hogy a kiszállított betont az alapba való betöltés után meg kell tömöríteni. Legmegfelelőbb eszköz erre a tűvibrátor, aminek segítségével elérhetjük a megfelelő tömörséget.

 Mi befolyásolja az előre kevert beton minőségét?

 A transzportbetonok előre meghatározott receptúrák alapján készülnek. Ezek pontosan meghatározzák a cement, víz, homok, kavics illetve egyéb adalékszerek arányát. A legfontosabb ezek közül a víz és a cement aránya, mely a beton szilárdságának mértékét adja. /Ezért sem szabad az előre kevert betont hígítani, csak az erre kifejlesztett adalékanyagokkal./

Mindezek mellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a keveréshez használt adalék-és kötőanyagok mely bányából illetve cementgyárból származnak, hiszen azoknak más-más lehet a minősége, így más-más minőségű betont eredményeznek. Éppen ezért van az, hogy üzemünk állandó beszállítóktól vásárolja az alapanyagokat, és a betontechnológiai laboratóriumunk folyamatosan ellenőrzi azok minőségét.

 Hogyan döntsük el, hogy a számunkra szükséges beton milyen típusú legyen?

Ehhez mindenképpen kérje szakember segítségét, hiszen nagyon sokféle betontípus létezik. Telepünkön kollégáink is szívesen segítenek a megfelelő minőség kiválasztásában, hiszen nem mindegy, hogy azt a betont mire szeretnénk felhasználni, milyen vastagságban fogjuk beönteni, milyen igénybevételnek lesz majd kitéve stb.

Mire figyeljünk oda, ha betonüzemet választunk?

 Érdemes utánajárnunk, hogy az adott vállalat milyen szakmai minősítésekkel, tanúsítványokkal rendelkezik. Mindenképp olyan üzemet válasszunk, ahol a keverőgép számítógép-vezérlésű, hiszen ez garantálja az állandó minőséget.

TBG_web

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)