Payday Loans
2024 április 26, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Elég volt a mellébeszélésből

pusztai01Március 12-én Makay Zsolt meghívására, Dr. Pusztai Erzsébet az MDF Népjóléti Kabinetjének vezetője tartott sajtótájékoztatót Hajdúszoboszlón.

 

   Meg kell teremteni a választott orvos megfizetésének lehetőségét tisztességes tarifarendszerrel. Ennek a tarifának egy részét a kórház kapná, a szakdolgozók bérének kiegészítésére. A betegek pedig jogosan várhatnák a megfizetett orvos figyelmét, és felelősségét az ellátásban.

   A paraszolvencia magyarországi elterjedtsége, általánossá válása ellen nagy szavakon kívül az elmúlt időszakban csak hamis állítások sora hangzott el és hangzatos mondatok a hálapénz megszüntetéséről. Eközben senki nem beszél arról, hogy ha megszűnne az orvosok eddigi „bevétele”, mivel pótolnák azt. Mivel tartanák itthon legjobban képzett orvosainkat, ha sem kiszámítható ellátórendszert, sem magasabb jövedelmet nem nyújtunk nekik. Egyesek kijelentik, hogy egyszerűen „fizetésemeléssel” megoldható a kérdés, ám ez nem igaz, ráadásul nincs lehetőség ilyen mértékű járulékemelésre.

   Az MDF szerint a tisztességtelen és ártalmas mellébeszélés helyett a lényegről kell beszélni. „Megszüntetni” a paraszolvenciát úgy lehet, ha legális és tisztességes lehetőséget teremtünk arra, hogy ha a beteg választani akar az egészségügyi intézményben őt kezelő orvosok, vagy a járóbeteg szakrendelések között, akkor azt tehesse meg nyilvános mindenki által megismerhető, az orvosok által előre nyilvánosan közölt tarifákkal.

   Az adott intézményben a biztosított beteget a biztosító által fizetett díjakért a szerződés alapján látják el. Ha a beteg választani akar – belgyógyászt, nőgyógyászt, sebészt stb., - akkor megnézhesse a listát, hogy az illetőnek mennyi a tarifája. A járóbeteg szakellátásban, ha nem a területi ellátásra kötelezett szakrendelő orvosát választja, akkor is fizethesse meg a tarifát az ellátó orvosnak.

  Ha ezt az összeget legálisan ki lehet fizetni, akkor ennek fedezeteként kiegészítő biztosítást is lehet kötni. Már alacsonyabb jövedelmű ember is megteheti, hogy kiegészítő biztosítással felkészül arra, hogy választhasson, ha az szükségessé válik!  Az egészségbiztosító ugyanúgy fizetné az ellátást az egészségügyi intézménynek, mint eddig. A tarifa tisztán többletforrást jelentene, ahogy a paraszolvencia – feketén - jelenleg is az.

  A befizetett összeg nagy része az orvost illetné meg, a kisebb része pedig az ellátó intézménynek, az orvos munkatársainak jutna.  A kivételes ellátási formákat nyújtó országos központokban így érdeke lesz a vezető orvosnak, hogy megtanítsa kollégáit a speciális eljárásokra, mert akkor több ideje marad az őt választő, ezért többletjövedelmet biztosító betegeinek ellátására. Ez javítja az orvosképzés helyzetét, és érdekeltséget teremt az itthon maradásra is. Növeli a szolgáltatók közötti versenyt, hiszen a beteg elsősorban orvost akar választani!

 

pusztai05pusztai12pusztai13

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)