Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

ZENEI VILÁGNAP 2012 HAJDÚSZOBOSZLÓ

IMG_0301Szombat délután 4 órára teljesen megtelt a Bárdos Lajos Általános Iskola tornateremből átalakított hangversenyterme. Az ünnepi hangverseny előadói voltak: a Bárdos Lajos Általános Iskola Kicsinyek Kórusa, Bárdos Lajos Gyermekkar, Filiae Solaris Kórus, Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkar.

„A zene kincs: körülöleli mindennapi életünket, bátorít, lelkesít, vígasztal minket, embereket. Mindig segít, mindig mellettünk van, bennünk él.

A zene a legnagyobb jótétemény, amit a halandók ismerhetnek.  „

IMG_0279

IMG_0204Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Arany Dóró Kitti műsorvezető az ünnepi hangverseny résztvevőit. A továbbiakban megtudhattuk, hogy: „A mai koncert azért is különlegesebb, rendhagyóbb, mint az eddigiek, mert több olyan egykori tanítvány is megtisztelte iskolánkat, akik innen indultak el zenei pályájukon. Bizonyára sokan tudják az itt ülők között, hogy iskolánk az idén ünnepli 50. születésnapját. Az országban 1962-ben ötödikként indult nálunk ének-zene tagozatos osztály – a Kodály nevéhez fűződő módszerrel. Ennyi év elteltével is igyekeznek ének tanáraink a kodályi hagyományokat, módszereket követni, amelynek pozitív hatását régen felismerték Európa, Ázsia számos országában.

Iskolánk megalakulása óta nagyon fontos szerepe van a kóruséneklésnek. Szeretnénk azoknak a kórusvezetőknek – ének tanároknak a nevét megemlíteni, akik hosszabb-rövidebb ideig lelkesen azon fáradoztak, hogy a magyar zenei kultúrát ápolják és megőrizzék városunkban is:

Hallay Gyula, Vári Éva, Török Zoltán, Kovács Sándorné – Koncz Zsuzsanna,

Tóth Sándorné, Nagyné Varga Judit, Csikainé Holoda Edit, Komódi Judit, Grábler Dóra, Bűdi Katinka, s a jelenlegi kórusvezetők Komódi Zsuzsa és Kiss Zoltán.

Az iskola zenei életének 50 éves történetéből emlékezetes pillanatokat felelevenítő fotókat láthatnak a bejárathoz közeli folyosón kiállítva. Kérjük, tekintsék meg ezeket!

Különleges élményt jelenthet ez azoknak a szülőknek, akik gyerekként szintén ide jártak iskolába”.

IMG_0303

IMG_0210Először a Bárdos Lajos Ált. Iskola Kicsinyek Kórusa mutatkozott be.

Az alsó tagozatos kórusban a legifjabbak  a második osztályosok, akik alig egy hónapja énekelnek a többiek között. Nagyon várták a mai napot. Lelkesedésük magával ragadó.

Műsorukban először erdélyi népdalcsokrot mutattak be, majd két természeti képet megjelenítő dal következett:  - Szállnak, peregnek a levelek és a Tölgyerdőben járok…

Zárásként Händel:  Kék lepke - szólót énekel - Balogh Luca 3.oszt.tanuló és

Kodály Zoltán: A juhász hangzott el.

Zongorán kísért: Zsákai Zsuzsa,  Balogh Luca felkészítője Komódi Judit

A kórust vezeti: Komódi Zsuzsa

A Bárdos hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a város zeneiskolájával.

IMG_0259Minden évben többször is bemutatkoznak jelesebb rendezvényeiken azok a növendékek, akik eredményeikkel kiemelkednek. A német barokk zene egyik jeles alakjának, Telemann-nak egyik szonátáját  hallgathattuk meg Korpos Viktória előadásában –furulyán. Felkészítő tanára Scherfel László, zongorán közreműködött Zsákai Zsuzsa.

 

IMG_0279A színpadon következett a Bárdos Lajos Gyermekkar

Sok emlékezetes, sikeres szereplésnek lehettek részesei az elmúlt években Kiss Zoltán karnagy vezetésével. A mezőtúri Bárdos találkozó, az erdélyi koncertkörút, a debreceni egyetem ünnepi hangversenye, az évente megrendezett minősítő hangversenyek, amelyeken kórusaink mindig nagyon eredményesek.

Műsoruk:

Népdalcsokor

Sweelinck(szvélink): Vanitas vanitatum (hiúságok hiúsága -vagyis - minden hiú a világon)

Kodály Zoltán: Hajnövesztő

Vezényelt: Kiss Zoltán

IMG_0305A FILIAE SOLARIS kamarakórust először lépett fel ezen a színpadon

A kórus 2010. augusztusának végén alakult a hajdúszoboszlói ének-zene tagozatos Bárdos Lajos Gyermekkar volt tagjaiból.  Tagjaik különböző területeken dolgoznak, de van köztük egyetemista, és gimnazista is. Van még egy közös dolog bennük, hogy mindannyiuk életéből nagyon hiányzott a kóruséneklés. Ezért néhányan felkérték volt kórusvezetőjüket Csikainé Holoda Editet, aki maga is ebben a kórusban énekelt gyermekkorában, hogy szervezzen egy női kart, ahol újra tudnának kórusban énekelni.  A heti egyszeri próbák alkalmával repertoárjukat minden korszak kórusműveiből válogatják és bővítik, de kiemelten szeretik a mai magyar szerzők műveit.

IMG_0287

Első fellépésük 2010. karácsonyán volt Nádudvaron, majd 2011. május 7-én a hajdúszoboszlói görög katolikus templomban tartották bemutatkozó hangversenyüket. Május 14-én Püspökladányban a megyei kórusfórumon énekeltek, karácsonykor ismét önálló hangversennyel ünnepeltek egyre bővülő közönségükkel. 2012-ben is részt vettek a megyei kórusfórumon, Sárrétudvariban és már mondhatjuk, hogy hagyományosan készülnek az idei karácsonyra is. Hangversenyüket decemberben a katolikus templomban fogják tartani.

Nagy örömükre van, hogy két év elteltével az anyaiskolájuk is felkérte őket, hogy lépjenek fel a rég elhagyott és oly sok szép emléket adó falak közt. Ebbe az iskolába haza jöttek, kedves ismerősként köszöntik volt tanárainkat, iskolatársaikat. Szeretettel köszöntik a mostani gyermekkar tagjait, remélik, hogy nekik is annyi örömet ad a kóruséneklés, mint nekik adott itt, ebben az iskolában és most a Filiae Solaris Kórusban. Természetesen várják őket majd, ha kilépnek ezen iskola falai közül, hogy velük folytassák a kóruséneklést saját maguk és mások örömére.

IMG_0297

A kórust Csikainé Holoda Edit vezénylte, és amit hallottunk:

Banchieri: Kirándulás

Wilbye: As fair As Morn

Kocsár: Snatch

Kocsár: Jó szánút

Kocsár: Salve Regina

IMG_0341Színpadra lépett a Bárdos Lajos Városi és Pedagógus kórus

Városunk vegyeskara is évről évre aktív résztvevője a Zenei világnapi hangversenyeknek. Sok diákunk büszke arra, hogy szülei vagy nagyszülei is aktívan énekelnek, s meghallgathatják egymást egy-egy ilyen rendezvényen. Jó dolog, hogy szinte minden generáció képviselteti magát. Városunk is büszke lehet arra, hogy ennyi  zenét szerető ember él itt.

A kórus műsora:

Hans Leo Hassler: Ünnepre jöttünk

Kocsár Miklós: Forintos nóták

Daróczi Bárdos Tamás: Muzsikus dal

A kórust vezényelte: Szentpáliné Páll Beáta

Befejezésül hallhattuk a kórusok közös előadásában Praetorius: Viva la musica kánonját.

MÉG TÖBB FOTÓ MEGTEKINTHETŐ ITT!

Szoboszlói Színes– Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)