Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Nehéz a patkányokkal együtt élni

Kp_011-004Ismét kaptunk egy olvasói levelet. Nem névtelenül, névvel és címmel. A levelet elolvasva nem biztos, hogy bárki is szeretne ilyen helyen lakni. Kicsit jobban körbejárva a problémát, rögtön közelebb jutottunk a megoldáshoz. A körzetben lakók megerősítették, hogy mint általában minden körzetben van 2-3 gócpont. Ezeket kellene felszámolni, jobb belátásra bírni. Szinte azonnal ugyanazokat a neveket és címeket hallottuk, amiket valószínű a hivatal és a hatóság emberei is évek óta ismernek. Félő, hogy ezek száma nem csökken, hanem inkább nőni fog, nézve az állattartási szabályok alakulását. Következzen a levél, melyhez fotókat is kaptunk.

 

Közérdekű figyelemfelhívás!

Patkányfészek a Radó- Hajnal- Fehér utca által körbevett területen!

Felhívjuk a környéken élők figyelmét arra, hogy a rágcsálók egyre jobban szaporodnak, emiatt egyre többször találkozunk (sokszor szemtől szembe) egérrel és patkánnyal, azok ürülékét megtaláljuk, vagy károkozásuk nyomait tapasztaljuk ingatlanjainkon. Úgy gondoljuk, hogy figyelemfelhívással és az esetek dokumentálásával (fotók, videók) rávehetjük arra a hivatalos szerveket, hogy feltárják a patkányfészek pontos helyét, s ezután fertőtlenítést rendeljenek el mindannyiunk érdekében.

Megváltoztak az állattartással kapcsolatos szabályozások október elsejével. Így a helyi rendeleteket felülírják az állami és az Európai Uniós rendelkezések. Néhány állattartó úgy gondolhatja, hogy ezzel „korlátlanul ” növelheti állatainak számát. Fontos, hogy az állattartás körülményeinek most is vannak szabályai! S ezek még mindig a nagyobb közösség érdekeit védik.

Úgy tűnik, most összefogásra van szükségünk. Miért?

A környékünkön élő gazdálkodók eddig is, „jó gazda módjára nevelgették” (állataik mellett) a patkányok és egerek egész seregét. Ezzel csak egy problémánk van, hogy nem tudják őket saját területükön belül tartani. S most félő, ahogy szeptember eleje óta szaporodnak a hízók, birkák, ezzel együtt a rágcsálók száma is nő, melyek a környéknek egyre több kárt okoznak!

Fontos, hogy a patkányok, egerek mindent megrágnak, így az udvarok, kertekben elhelyezett eszközök, beépített pl. locsolórendszerek sincsenek biztonságban. S az általuk okozott kárt NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ sem!

Távoltartásuk, patkány és egérméreg illetve csapda beszerzése éves szinten nem kevés pénzünkbe kerül. Ennek költségeit jobb híján nekünk kell állni. A kihelyezett mérgek egyébként veszélyt jelenthetnek gyermekeink, házi kedvenceink életére is. A patkány testén számtalan kórokozót hurcol, ez által jelentős megbetegedéseket okozhat. Nem kell közvetlenül érintkeznünk vele.  Az is elég, ha a hordozó rágcsáló vizeletével, vagy azzal fertőzött földdel, illetve vízzel kerülünk kapcsolatba!

Jó, ha tudjuk!

Egy patkány évente kb. 20 kg élelmiszert fogyaszt el! Ennek a fele ugyan hulladék, a másik fele azonban élelmiszer alapanyag, vagy takarmány. A beton és a kemény fém kivételével minden anyagot megrág.  Rágásával, túrásaival, fészkelésével jelentős károkat okozhat az épületek, közművek, csatornák, gátak, szigetelések állagában.

Ezen a környéken kétféle patkánnyal találkozhatunk.

A vándorpatkány levezető csatornákban, pincékben, istállókban, trágyatelepeken, ólakban üti fel tanyáját. Épületek közvetlen közelében, földlyukakban él, melyekbe vagy betelepszik, vagy maga építi azokat. A fészeknek legalább 2, de általában 3-4 kijárata van, melyekből az egyik az épületbe, a másik közvetlenül az épület közelébe, a többi pedig a szabadba vezet. Ragaszkodik megszokott búvóhelyéhez, és útvonalaihoz. Elsősorban szürkületkor jár táplálék után, gyanakvó, igen óvatos állat. A hagyományos csapdák általában hatástalanok ellene, a méregből pedig nem eszik, ha látja, hogy társa elpusztult. Ezért csak olyan méreg eredményes, ami nagyon lassan fejti ki mérgező hatását (a legtöbb patkányméreg ilyen). Ráadásul a többségük gyorsan ellenállóvá válik a méreggel szemben. Igen szapora faj. Nagyon korán, 8 hetes korában már ivarérett lesz és évente négy-hatszor is fial, egy félkilós nőstény átlagban 9-11 kölyköt.

A házi patkány leginkább padláson, meleg, száraz helyeken él, főleg ott, ahol szemes terményt tárolnak, de felhalmozott anyagok között is fészkelhet. A vándorpatkánynál okosabb, de ösztönei kevésbé védik. Rendkívül ügyes, remekül mászik, de rossz úszó. A vándorpatkánynál erősebben bolhás, így járványügyi szempontból veszélyesebb. Kevésbé szapora, mint a vándorpatkány, évente „csak” két-három szaporodási időszaka van, de egyes esetekben 4 alakalommal is kölykezhet.

Vegyük komolyan a helyzetet, mielőtt kezelhetetlenné válik!

A megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni, a rágcsálók irtására, de sajnos a patkányfészket csak a „jógazda” tudja felszámolni, felszámoltatni. Ha Ő ebben nem motivált, akkor a hatóságok tudnak hatékonyan eljárni a közösségünk érdekében.

A mellékelt fotó a saját ingatlanomon készült, az elmúlt időszakban a csapdával két hét alatt 10 patkányt fogtunk.

Név és cím a szerkesztőségben.

Kp_008-001

Kp_009-002

Kp_011-004

Kp_014-007

Kp_015-008

Kp_016-009

Kp_017-010

Hozzászólások   

 
+1 #4 Guest 2012-10-14 17:05
A jó szomszédságnak is két oldala van. Mert ha az egyik szomszéd elvárja, hogy őt tiszteletbe tartsák, akkor neki is tisztelni kéne a szomszédait.
Nekünk is olyan állattartó szomszédunk van, akitől 10 éve kérjük, hogy tartsa tiszteletbe a mi megélhetésünket , és az életünket, de sajnos ő mióta felépítette az ólait, az meszet és fertőtlenítést nem látott. Egy tisztességes állattartó rendbe tartja a portáját, odafigyel arra, hogy az állatok kulturált körülmények között nevelkedjenek.
Azt gondoljuk, ha egy egész lakóközösség lázad egyetlen gondatlan állattartó miatt, akkor ideje lenne magába szállnia, és átértékeli normálisan a helyzetet, nem pedig minden szót támadásnak venni.
Az embereknek joga lenne kimenni szabadon az udvaróra, ott szalonnát sütni, bográcsolni, élvezni a saját birtokát és kikapcsolódni.
 
 
-2 #3 ubi40 2012-10-12 07:48
Egy pillanat,de az éremnek két oldala van,miszerint az állattartó sem hobbiból tart jószágot.Ezután kérdezhetnénk az ő megélhetését nem akarja e tönkretenni a szomszédja.Hozz áteszem az én szomszédom is tart nem kevés jószágot,legyek is meg egerek is vannak,de jószomszédi viszonyt gyakorolunk bizonyos emberi normák betartása mellett.Örvendi úr meg azt tette amit megkövetelt a haza,nyomta amit nyomni kellett.
 
 
+4 #2 Guest 2012-10-10 15:04
Szavazzunk Örvendi úrra, aki részt vett eme remek törvény megalkotásában. Igaz, ahol Ő él ott MÉG nem tartanak állatokat. Feltételezem, ha az Ő környezetükben is megjelennek a patkányok, legyek, talán ki meri majd nyitni a száját a SAJÁT MAGA érdekében. Ez a párt jót tett ezzel a várossal, továbbra is szavazzunk rájuk, hiszen egy percig nem gondoltak arra, hogy több száz család életét keserítették meg ezzel a törvénnyel. Emberek, ne hagyjuk magunkat, ne hagyjuk, hogy tönkretegyék az életünket, és ingatlanjaink az ilyen emberek miatt elértéktelenedj enek. Összetartással, és egy precedens értékű perrel meg tudjuk mutatni, a felelőtlen törvényhozóknak , hogy nincs joguk városok életébe beleszólni, az ott lakók életét és megélhetését tönkretenni.

-Egy tisztességes, dolgozó Magyar Állampolgár, aki 50 évesen azon gondolkozik, hogy elhagyja ezt az országot, mert a tisztességes embereknek, csak kötelességeik vannak... Jogaik nincsenek.
 
 
+3 #1 Guest 2012-10-08 09:50
Valódi, vagy átvitt értelemben?
Igen perverz dolog, ha valaki patkányokkal él együtt. Bár vannak olyan patkányok amiket bevisznek a szobába, meg olyan is amik azt hiszik a világmegváltás van a kezükben. :sigh:
A képen látható patkányok már igen megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy elviselhetőek legyenek. Oda őket ahonnan jöttek! A főd alá...
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)