Payday Loans
2024 április 25, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Szállásadók figyelem!

tv

Még a tavalyi évben történt, hogy a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületének Műsorengedélyezési Főosztálya levélben értesítette a hajdúszoboszlói magánszálláshelyek üzemeltetőit, hogy a vendégeknek fenntartott szobákban található televíziók után – 2009-ig visszamenően – szerzői jogdíjat kell fizetni.

 

Akkor levelük mellé csatoltak egy adatszolgáltatási lapot, melyet minden fizető vendéglátónak kitöltve kellett visszajuttatni az Egyesülethez. Akik ezt nem tették meg, azoknak érkezett a levél márciusban is, hogy pótolják hiányosságukat. S hogy mit gondolnak minderről azok, akik „vendégeznek”?

Nos, sokan nem tudják, hogy miért van minderre szükség. Hogy miért kell annyit fizetni, amennyit, s az emberek azzal sincsenek tisztában, hogy egyáltalán miként jutott el hozzájuk a Szerzői Jogvédő Iroda, más néven: Artisjus.

Ahogyan azt kiküldött levelükben is tisztázzák: „A nyilvánosság fogalmát az 1999. évi LXXVI törvény (Szjt.) tartalmazza. E szerint nyilvánosságról beszélünk, ha az olyan helyen történik, amely bárki számára hozzáférhető, vagy ahol a felhasználó családján és társasági, ismerősi körén kívüli személyek gyűlnek, vagy gyűlhetnek össze. A magánszálláshelyek esetében a kiadott szobákat – hiába van az azonos lakótérben az ingatlan tulajdonosával – nem a tulajdonos baráti, ismerősi köre veszi igénybe, hanem olyan vendégek, akik ellenérték fejében használják azt. (…) Erre figyelemmel a magánszálláshelyeket üzemeltetők által végzett tevékenység – mivel az zenefelhasználásra is kiterjed – szerzői jogdíjfizetési kötelezettséggel jár.”

Világos tehát, fizetni kell. S hogy biztosan mindenki értesüljön fizetési kötelezettségéről, nemrégiben olyan törvény született, mely engedélyezi, hogy a helyi önkormányzatok adatokat szolgáltassanak az Artisjusnak. Így történhetett meg, hogy tavaly kivétel nélkül minden regisztrált hajdúszoboszlói szállásadót értesített az Egyesület.

A kiszabott havidíj nagysága egyelőre csak a kiadott szobák számától függ. Arról mindenki maga készít bevallást, hogy milyen időintervallumban kínál szálláshelyet otthonában vagy egy másik, általa üzemeltetett ingatlanban, mely időre köteles a jogdíjat megfizetni. Természetesen, ha valaki egyszerre több helyen is vendégezik, akkor minden egyes ingatlan után fizetni kell – feltéve, ha van a szobában televízió.

Mert ugye akarva-akaratlanul felvetődik a kérdés, hogy a havidíj hallatán a szállásadók nem fogják-e kiiktatni a szobákból a tévét, hogy spóroljanak költségeiken. Ezt ugyan bárki megteheti, mégis át kell gondolni a döntést. Mert mi van akkor, ha a vendég éppen a tévé hiánya miatt fog másik szállást keresni?

Ha pedig marad a televízió, s ezzel együtt a jogdíj-fizetés is, akkor meglehet, hogy a szállásadók fognak emelni az áraikon, hogy megtérüljön többlet kiadásuk. Ebben az esetben – nem nehéz kitalálni – a vendég járt a legrosszabbul.

Akkor mit is tegyen az, aki szállásadással foglalkozik?

Kanizsay György, a Hajdúszoboszlói Fizetővendéglátók Egyesületének elnöke szerint mindenképp érdemes visszaküldeni az Artisjus által megküldött adatszolgáltató lapot, akár utólagosan is, hiszen egy esetleges ellenőrzés során rosszabbul járhatunk, mint ha rendesen befizetnénk a havidíjakat. Bár az Artisjus emberei vélhetően nem fogják az ajtónkat zörgetni és átnézni lakásunkat, mégis, egy utólagos adóbevallás kapcsán fény derülhet a hamis adatokra.

Maga a fizetési kötelezettség egyébként friss dolog, hiszen 2009-ben kezdték meg a „magánszálláshelyeken történő nyilvános zenefelhasználás, illetve a felhasználás jogszerűségének felderítését”. S hogyha azt hinné a kedves olvasó, hogy ez Magyarország összes városát érinti, akkor bizony nagyot téved. A Jogvédő Egyesület ugyanis a kiemelt idegenforgalmi városokkal kezdett, melyek között előkelő helyet foglal el Hajdúszoboszló.

Az Artisjus persze országszerte végzi a munkáját, így előbb vagy utóbb minden magyarországi városban elkezdik a jogszabályban foglaltak érvényre juttatását.

Reméljük, hogy mindez nem veszi el annak az ezerötszáz szállásadónak a kedvét, aki városunkban fizetővendéglátással foglalkozik, hiszen az Idegenforgalmi Bizottság előrejelzései szerint idén dömpingre számíthatunk. Köszönhetjük ezt a helyi bizottság kitartó munkájának, így a válság idején sem voltunk vendég szűkében. Az elmúlt évek marketingje mostanra kezd beérni – tudtuk meg Kanizsay Györgytől, aki azt is hozzátette, hogy szeretnének a szerzői jogdíj összegén csökkenteni, ennek elérése érdekében már folynak a tárgyalások.

 

Szoboszlói Színes– Kígyós Adrienn –

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

 

 

 

Hozzászólások

 
+1 #1 ubi40 2010-04-02 18:15
Ez agyrém az articsóka bagázs meg elmehet a búsba.A TV és rádió által sugárzott művek alkotói mennyit kaszálnak a bulin?
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)