Payday Loans
2024 április 25, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Pollenjelentés

fuz_viragA 11. hét elején a hideg miatt átmenetileg visszaesett a pollenterhelés, a hét közepétől azonban a felmelegedés hatására ugrásszerűen megemelkedett.

 

A mogyoró virágzása lassan lecsengőben van, az égeré most tetőzik, megkezdte csúcsidőszakát a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása, és felfutóban van a nyáré, a kőrisé, a szilé és a fűzé.

Országos viszonylatban még mindig az éger (Alnus) pollenszemei vannak jelen legnagyobb mennyiségben a levegőben, de már nem minden állomáson. Koncentrációja erősen emelkedett - csak Békéscsabán nem haladta meg a közepes szintet, a legtöbb helyen nagyon magas, 6 városban magas szintet mértek. Békéscsabán, Győrött és Pécsett a ciprus- és tiszafafélék (Cupressaceae/Taxeceae) virágpora volt jelen a legnagyobb mennyiségben, virágzásuk hirtelen indult be, összpollenszámuk több, mint 100-szorosára emelkedett - Győrött, Békéscsabán, Egerben és Pécsett nagyon magas, a legtöbb városban magas, Szolnokon és Salgótarjánban közepes szintet ért el. Bár koncentrációja az előző hetihez képest emelkedett, a mogyoró (Corylus) pollenszórása már lecsengőben van - a közepes szintet csak Miskolcon haladta meg, egy napra. Beindult a nyár (Populus) virágzása - országszerte közepes, Tatabányán még alacsony koncentrációban monitorozták. Emelkedett a kőris (Fraxinus) virágporának mennyisége - Békéscsabán, Pécsett és Zalaegerszegen elérte a közepes szintet, a többi városban alacsony szintet regisztráltak.

Elindult a szil (Ulmus), a fűz (Salix) és a juhar (Acer) virágzása is, bár pollenkoncentrációjuk még csak egy-egy napra és 1, esetleg 2 állomáson érte el a közepes szintet.

A kültéri allergén gombaelemek mennyisége országszerte alacsony.

Dr. Lehel Ferenc

kistérségi tisztifőorvos

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)