Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Magyar-román rendőri összefogás

magyar_roman3Magyar-román rendőri összefogás a szabálysértők és bűncselekmények elkövetőinek elfogása érdekében

 

 


 

 Tegnap 17.00-kor számolt be — sajtótájékoztató keretén belül — a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője Dr. Fekete Csaba r. dandártábornok Úr, valamint a Román Köztársaság, Bihor megyei Rendőr-főfelügyelőség Rendészeti Igazgatója Eugen Boc r. ezredes Úr, a Román Köztársaság Bihor megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság között létrejött együttműködési megállapodás alapján 2010. április 01-én és április 06-án 06.00 óra és 16.00 óra közötti időben megrendezett összehangolt fokozott ellenőrzésről első napi eredményeiről határon innen és határon túl.

 A sajtótájékoztatót Dr. Fekete Csaba Főkapitány Úr kezdte, köszöntötte a román rendőri vezetőket és elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy sikeres volt az együttműködés a két hatóság között. Továbbá elmondta, hogy a korábbi évek tapasztalata alapján a Húsvéti Ünnepi hétvége előtti napokban a hazatérő, majd az azt követő napokban a munkahelyükre visszainduló forgalom, valamint a szállítási- és szállítmányozási tehergépjármű-forgalom gyakorol hatást a közlekedésbiztonsági helyzetre. A bekövetkezett közúti közlekedési események indokolttá teszik a külföldi állampolgárok gépjárművel történő mozgásának fokozott ellenőrzését, a közlekedési szabályok durva megsértőinek kiszűrését – azonnali szankcionalizálását – illetve az engedély nélküli valamint lejárt műszaki és vezetői engedéllyel valók kiszűrését. A fokozott ellenőrzés kiterjed a püspökladányi, berettyóújfalui, hajdúhadházi és debreceni rendőrkapitányságok továbbá a nyírábrányi valamint létavértesi határrendészeti kirendeltségek illetékességi területére és a határátkelőkre is. A 4-es, 42-es, és 47-es, 48-as számú főútvonalakon is jelentős számban fordulnak elő olyan jogsértések, amelyek a közlekedés biztonságát veszélyeztetik, és emiatt be kell avatkozni a Rendőrségnek a közúti közlekedők jogellenes cselekményeinek megelőzésére.  

A Főkapitány Úr elmondta, hogy a közös fokozott ellenőrzés célja az általános ellenőrzéseken túl, a körözött személyek, tárgyak, járművek felderítése, a szállítmányok és rakományok ellenőrzése, ADR és AETR –re vonatkozó szabályok betartása, továbbá elfogató parancs alapján, illetve a tartózkodási hely megállapítása és eltűnés miatt körözés hatálya alatt álló személyek, valamint a jogellenesen az országban tartózkodó nem magyar állampolgárok felkutatása és kiszűrése.

  magyar_roman2magyar_roman4magyar_roman5

 

Az első napi eredményekről Bacsó Attila r. őrnagy Úr, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, adott tájékoztatást, aki elmondta, hogy a 06.00 órától 16.00 óráig megtartott ellenőrzésben összesen 97 rendőr vett részt, 26 segítővel, 32 szolgálati gépjárművel. A fokozott ellenőrzés során 1005 személy került igazoltatásra, ebből 11 személy bizonyult ittasnak. 10 kerékpáros és 1 tehergépjármű vezetővel szemben indítottak eljárást ittas vezetés miatt. 2 hatósági engedély került bevonásra műszaki érvényesség lejárta miatt és 2 egyéb ok miatt. 9 körözött személyt fogtak el a rendőrök, valamint 1 személy került előállításra. A Rendőrség 65 szabálysértési feljelentést kezdeményezett, 200 fővel szemben helyszíni bírság kiszabására került sor különböző szabálysértések elkövetése miatt. 34 esetben biztonsági öv, bukósisak, valamint gyermekbiztonsági rendszerek használatának elmulasztása, és 4 alkalommal kézben tartott mobil rádiótelefon használata menet közben szabályszegések elkövetése miatt közigazgatási eljárás megindítását kezdeményeztük. 175 alkalommal sebességtúllépés, 5 esetben pedig a megállás tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt indítottunk közigazgatási eljárást.

 Ezt követően a Bihor megyei Rendőr-főfelügyelőség, Rendészeti Igazgatója Eugen Boc r. ezredes Úr számolt be a határon túli eredményeikről és arról, hogy reméli, hogy a jövőben is ilyen szoros és tökéletes együttműködés lesz a két hatóság között, és a későbbiekben is meg tudják szervezni az ilyen jellegű közös ellenőrzéseket, mellyel csökkenteni tudják a közúti forgalom negatív eseményeit.

 Romániában rendőrök, határrendőrök, csendőrök, vám és pénzügyőrök, közúti hatóságok illetve a környezetvédelmi szervek, autóregisztrációs képviselők együttesen vettek részt a fokozott ellenőrzésben. A Nyugati határszakaszukon 4 határátkelőn állították meg az összes belépő gépjárművet megelőző jelleggel. A 7 sebességmérő műszer kihelyezése jó hatással volt a közlekedőkre, ugyanis egyetlen baleset sem volt az ellenőrzés idején. A közúti hatóságok folyamatosan ellenőrizték az áruszállító járműveket és vezetőiket, s ahol a rakomány nem volt biztonságos, valamint a vezetési időt a sofőrök nem tartották be vagy nem használták a tachográfot büntetésre számíthattak. A határrendőrségnek sikerült egy magát hamisan igazoló, nemzetközileg körözött román állampolgárt elfognia, aki ellen az olasz hatóságok emberölés, fegyvercsempészet miatt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. A férfi 24 órára előállításra került, addig míg az olasz hatóságok részére átadása megtörténik. 1 lopott gépjárművet, 100 utángyártott terméket, cigarettát foglaltak le a határrendőrök. 239 szabálysértővel szemben intézkedtek, 173 sebességtúllépés volt, 8 gépjármű állapotával voltak problémák és 2 engedély nélküli vezetőt vontak felelősségre. 2 személy került elfogásra, egyiket lopás miatt, másikat eltűnés miatt körözték.

 A román-magyar együttműködésben megszervezett ellenőrzés 2010. április 06-án folytatódik, ezáltal határon innen és túl is számítani kell fokozott rendőri jelenléttel.

 

 

Szoboszlói Színes–Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)