Payday Loans
2024 április 28, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Magyar-román rendőri összefogás

magyar_roman3Magyar-román rendőri összefogás a szabálysértők és bűncselekmények elkövetőinek elfogása érdekében

 

 


 

 Tegnap 17.00-kor számolt be — sajtótájékoztató keretén belül — a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője Dr. Fekete Csaba r. dandártábornok Úr, valamint a Román Köztársaság, Bihor megyei Rendőr-főfelügyelőség Rendészeti Igazgatója Eugen Boc r. ezredes Úr, a Román Köztársaság Bihor megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság között létrejött együttműködési megállapodás alapján 2010. április 01-én és április 06-án 06.00 óra és 16.00 óra közötti időben megrendezett összehangolt fokozott ellenőrzésről első napi eredményeiről határon innen és határon túl.

 A sajtótájékoztatót Dr. Fekete Csaba Főkapitány Úr kezdte, köszöntötte a román rendőri vezetőket és elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy sikeres volt az együttműködés a két hatóság között. Továbbá elmondta, hogy a korábbi évek tapasztalata alapján a Húsvéti Ünnepi hétvége előtti napokban a hazatérő, majd az azt követő napokban a munkahelyükre visszainduló forgalom, valamint a szállítási- és szállítmányozási tehergépjármű-forgalom gyakorol hatást a közlekedésbiztonsági helyzetre. A bekövetkezett közúti közlekedési események indokolttá teszik a külföldi állampolgárok gépjárművel történő mozgásának fokozott ellenőrzését, a közlekedési szabályok durva megsértőinek kiszűrését – azonnali szankcionalizálását – illetve az engedély nélküli valamint lejárt műszaki és vezetői engedéllyel valók kiszűrését. A fokozott ellenőrzés kiterjed a püspökladányi, berettyóújfalui, hajdúhadházi és debreceni rendőrkapitányságok továbbá a nyírábrányi valamint létavértesi határrendészeti kirendeltségek illetékességi területére és a határátkelőkre is. A 4-es, 42-es, és 47-es, 48-as számú főútvonalakon is jelentős számban fordulnak elő olyan jogsértések, amelyek a közlekedés biztonságát veszélyeztetik, és emiatt be kell avatkozni a Rendőrségnek a közúti közlekedők jogellenes cselekményeinek megelőzésére.  

A Főkapitány Úr elmondta, hogy a közös fokozott ellenőrzés célja az általános ellenőrzéseken túl, a körözött személyek, tárgyak, járművek felderítése, a szállítmányok és rakományok ellenőrzése, ADR és AETR –re vonatkozó szabályok betartása, továbbá elfogató parancs alapján, illetve a tartózkodási hely megállapítása és eltűnés miatt körözés hatálya alatt álló személyek, valamint a jogellenesen az országban tartózkodó nem magyar állampolgárok felkutatása és kiszűrése.

  magyar_roman2magyar_roman4magyar_roman5

 

Az első napi eredményekről Bacsó Attila r. őrnagy Úr, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, adott tájékoztatást, aki elmondta, hogy a 06.00 órától 16.00 óráig megtartott ellenőrzésben összesen 97 rendőr vett részt, 26 segítővel, 32 szolgálati gépjárművel. A fokozott ellenőrzés során 1005 személy került igazoltatásra, ebből 11 személy bizonyult ittasnak. 10 kerékpáros és 1 tehergépjármű vezetővel szemben indítottak eljárást ittas vezetés miatt. 2 hatósági engedély került bevonásra műszaki érvényesség lejárta miatt és 2 egyéb ok miatt. 9 körözött személyt fogtak el a rendőrök, valamint 1 személy került előállításra. A Rendőrség 65 szabálysértési feljelentést kezdeményezett, 200 fővel szemben helyszíni bírság kiszabására került sor különböző szabálysértések elkövetése miatt. 34 esetben biztonsági öv, bukósisak, valamint gyermekbiztonsági rendszerek használatának elmulasztása, és 4 alkalommal kézben tartott mobil rádiótelefon használata menet közben szabályszegések elkövetése miatt közigazgatási eljárás megindítását kezdeményeztük. 175 alkalommal sebességtúllépés, 5 esetben pedig a megállás tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt indítottunk közigazgatási eljárást.

 Ezt követően a Bihor megyei Rendőr-főfelügyelőség, Rendészeti Igazgatója Eugen Boc r. ezredes Úr számolt be a határon túli eredményeikről és arról, hogy reméli, hogy a jövőben is ilyen szoros és tökéletes együttműködés lesz a két hatóság között, és a későbbiekben is meg tudják szervezni az ilyen jellegű közös ellenőrzéseket, mellyel csökkenteni tudják a közúti forgalom negatív eseményeit.

 Romániában rendőrök, határrendőrök, csendőrök, vám és pénzügyőrök, közúti hatóságok illetve a környezetvédelmi szervek, autóregisztrációs képviselők együttesen vettek részt a fokozott ellenőrzésben. A Nyugati határszakaszukon 4 határátkelőn állították meg az összes belépő gépjárművet megelőző jelleggel. A 7 sebességmérő műszer kihelyezése jó hatással volt a közlekedőkre, ugyanis egyetlen baleset sem volt az ellenőrzés idején. A közúti hatóságok folyamatosan ellenőrizték az áruszállító járműveket és vezetőiket, s ahol a rakomány nem volt biztonságos, valamint a vezetési időt a sofőrök nem tartották be vagy nem használták a tachográfot büntetésre számíthattak. A határrendőrségnek sikerült egy magát hamisan igazoló, nemzetközileg körözött román állampolgárt elfognia, aki ellen az olasz hatóságok emberölés, fegyvercsempészet miatt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. A férfi 24 órára előállításra került, addig míg az olasz hatóságok részére átadása megtörténik. 1 lopott gépjárművet, 100 utángyártott terméket, cigarettát foglaltak le a határrendőrök. 239 szabálysértővel szemben intézkedtek, 173 sebességtúllépés volt, 8 gépjármű állapotával voltak problémák és 2 engedély nélküli vezetőt vontak felelősségre. 2 személy került elfogásra, egyiket lopás miatt, másikat eltűnés miatt körözték.

 A román-magyar együttműködésben megszervezett ellenőrzés 2010. április 06-án folytatódik, ezáltal határon innen és túl is számítani kell fokozott rendőri jelenléttel.

 

 

Szoboszlói Színes–Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. április 28., vasárnap, Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)