Payday Loans
2024 április 25, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Aqua-Palace - Ötlettől a megvalósulásig

aquapalace1Hajdúszoboszlón megvalósult egy álom, mondta március 18-án, az Aqua-Palace ünnepélyes megnyitóján a HUNGAROSPA Hajdúszoboszlói ZRt. vezérigazgatója. A beruházás szinte napra pontosan két év alatt készült el, persze nem mindegy, honnan számoljuk a kezdést. Ha az ötlettől indulunk, vissza kell mennünk egészen az évezred elejéig.

 

parlamentCzeglédi Gyula, a cég vezérigazgatója már a Széchenyi terv idején mert nagyot álmodni, és munkatársaival együtt megalkotta az ország első Aquaparkját, mely óriási sikert aratott. Aztán éveken keresztül gondos tervezés alapján folytak a különböző felújítási munkálatok, melyek eredményeként a HUNGAROSPA 2006. novemberében a Parlamentben vehette át a legrangosabb minőségbiztosítási díjat.

 

A nagy munka és a magas kitüntetés után a cég dolgozói nem sokat pihentek. 2006-ban a decemberi évzáró banketten Czeglédi Gyula már arról beszélt, hogyan lehetne meghosszabbítani a szezont egy fedett élményfürdővel, melyet a Bánomkert-projekt keretében el is kezdtek tervezni.

A nagy lelkesedésnek a Fidesz akart véget vetni. 2007. január 19-én a párt Hajdúszoboszlói szervezetének tagjai azért hívtak össze sajtótájékoztatót a Karikás Panzióban, hogy bejelentsék,  városunk nagy valószínűséggel nem tud pályázni az egy éve készülő Bánomkert - projekttel. Márton Attila országgyűlési képviselő, Dr. Papp Jenő alpolgármester és Szandai Kázmér a pénzügyi bizottság elnöke szerint az előzetes információkkal ellen-tétben, a pályázati kiírások között nem szerepelnek a nagy tenderek és az úgynevezett zászlóshajó projektek.

Akik hittek a fedett élményfürdő megvalósításában, nem hagyták az ügyet. A reménytelen helyzetben is mindent megmozgattak: Dr. Sóvágó László polgármester, Czeglédi Gyula vezérigazgató, Dr. Oláh Lajos ország-gyűlési képviselő és Jenei Tibor idegenforgalmi referens.  A Fideszes sajtótájékoztató után pár nappal, 2007 február elsején Debrecenbe látogatott Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, akiktől megkérdeztük, mi az igazság. Bajnai Gordon válaszolt kérdéseinkre, az idegenforgalmi fejlesztések kapcsán elmondta, hogy az úgynevezett nagyprojektek nem lettek lefújva. De tudomása van róla, hogy konkrétan az Észak-alföldi régióból is többen beadhatják pályázatukat. Ezeket első körben az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsnak kell véleményezni és javasolni. Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Gazda László elmondta: „...folytatódnak a pályázati kiírások, melyek öt prioritás köré csoportosulnak: regionális gazdaságfejlesztés, turisztikai célú fejlesztések, humán infrastruktúra fejlesztése, város-és térségfejlesztés, közlekedési feltételek javítása.”

Az idő közben telt és a szakemberek már látták, a 2008–ra álmodott megnyitás csúszni fog. Végül kezdés lett belőle.

2008. március 19 -én egy sajtótájékoztatón, „Már csak karnyújtásnyira a Hajdúszoboszlói Aqua-Palace Élményfürdő támogatói szerződésének aláírása” címmel számolt be Dr. Oláh Lajos az MSZP megyei elnöke, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács tagja a döntésről, melynek következményeként hamarosan megépülhet Hajdúszoboszló legújabb turisztikai attrakciója.

szerzds1szerzds2

alapk3Az Aqua-Palace Élményfürdő terve a turisztikai fejlesztések között a régióban elsőként támogatott projekt, és az országban is az első öt között van, a szakmai zsűri 2008. március 11-én pozitívan bírálta, a projektet kifogástalannak ítélte meg. Talán ez volt az a pont, ahol jutott idő egy kis levegő-vételre és nem lehetett mást tenni, mint várni a Irányító Hatóság értesítését. Persze a pihenő itt is idézőjeles, hiszen a tervnek tökéletesnek kellett lenni, hogy a megfelelő papírok beszerzése után azonnal kezdődhessen a munka. A cég vezetésén semmi nem múlott, az alapkőletételre 2008. augusztusában került sor.

„Európa legnagyobb élmény-fürdőjének építését kezdték meg Hajdúszoboszlón! A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2,25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a gyógyfürdő fejlesztésére. A kiemelt projektnek köszönhetően az Aqua-Palace élmény-fürdő egész évben változatos szolgáltatásokkal várja látogatóit, hatására munkahelyek jönnek létre, nő a térség turisztikai és gazdasági vonzereje, erősödnek a vállalkozások„

ptkezs3- olvashattuk a helyi és az országos újságokban. A beruházásról rendszeresen értesülhettünk, a nagyobb munkafolyamatokról képes beszámolót láthattak az érdeklődök. A szakemberek vállán óriási volt a teher, hiszen olyan feladatokat kellett megoldaniuk, melyek egyáltalán nem nevezhetőek egyszerűnek. Hatalmas mennyiségű földmunka, tökéletes pontosság, több száz ember összehangolt munkája. Hónapokon keresztül daruk tánca az építési területen, ahol nem volt megállás egy pillanatra sem.  Az időjárás nem ptkezs1befolyásolta a beruházást, hiszen mindent az adott határidőre be tudtak fejezni, és az utolsó, leg-hidegebb hónapokban már csak a benti munkák hiányoztak, amik persze ugyanolyan fontosak, mint a szerkezetkész épületek.

 

A nagyközönség 2010. március elején vehette birtokba a fedett élményfürdőt, az ünnepélyes átadásra március 18-án délután került sor. A hajdúszoboszlói mazsorettes lányok ragyogó napsütésben kezdték táncukat és városunk polgármestere, Dr. Sóvágó László is kiemelte, talán nem véletlen, hogy pont az ünnepség idejére köszöntött be a tavasz Hajdúszoboszlóra.

tads1tads2tads3

Dr. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter ünnepi beszédében a 85 évvel ezelőtti eseményekre emlékezett, és arra, hogy akkor minden bizonnyal kevesen gondolták, hogy Hajdúszoboszló világhírű fürdőhely lesz.  Dr. Oláh Lajos elmondta: „Büszke vagyok rá, hogy végig kitartottunk a beruházás mellett, s elértük, hogy megépüljön a fürdő. Hajdúszoboszló az Aqua-Palace Élményfürdővel a régió és talán az egész ország turisztikai ékköve lett.” Hozzátette: „ez a fürdő egy teljesen új vendégkört jelent a városnak, hiszen mostantól télen is várja a sok ezer turistát Hajdúszoboszló, s erre eddig nem volt lehetőség. Ez pedig rengeteg új munkahelyet is teremt, mert nem kizárólag a fürdő új dolgozóinak, hanem a város lakóinak is új bevételi forrást hoz a téli időszakban az Aqua-Palace.”

Dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezér-igazgatója köszöntőjében ki-tért arra, hogy az elmúlt 15 évben milyen sok helyen biztatta arra az embereket, hogy jöjjenek Hajdúszoboszlóra és most a fedett élményfürdő kapcsán ez a meghívás egész évre érvényes! Városunk polgármestere arra az időszakra tekintett vissza, mikor egy évtizede az idegenforgalomban jártas szakemberek azt szabták feladatul a város vezetőinek, hogy teremtsék meg annak lehetőségét, ne csak nyáron érezze jól magát a Hajdúszoboszlóra látogató turista,  Hajdúszoboszló ne csak nyáron legyen felkapott üdülőhely, hanem egész évben!

Dr. Sóvágó László szerint a város megérdemelte ezt a beruházást, amiért köszönet mindenkinek, aki segített az Aqua-Palace felépülésében! Czeglédi Gyula a HUNGAROSPA Hajdúszoboszlói ZRt. vezérigazgatója fel is sorolta mindazokat, akik sokat tettek a beruházásért. Elsőként városunk Önkor-mányzatát, majd a Regionális Fejlesztési Tanácsot és a Magyar Köztársaság Kormányát. A Magyar Turizmus Zrt. országos vezetőségét, Varga Sándor generál kivitelezőt, a STRABAG-HUNÉP konzorciumot, Vermesy Sándor és Szűcs Gyula vezérigazgatók irányításával; valamint Őri Jánost az Euro Projekt részéről. Vígh Tamás és Novák János építésvezetőket. Az irányító- és szakhatóságok, valamint a közreműködő szervezetek munkatársait. Filep Máriát, Huszti Csabát, a bankok képviselőit és végül, de nem utolsó sorban a helyi turisztikai szereplőket és munkatársait, a fürdő dolgozóit. A hajdúszoboszlóiakat, akik megszerették ezt a projektet. Czeglédi Gyula beszédében emlékeztetett arra, hogy már Pávai Vajna Ferenc geológus is világfürdőt álmodott Hajdúszoboszlóra, már Ő is látta, hogy városunk sorsát egyértelműen meghatározza a forró arany. Az új beruházással ehhez a több évtizedes gondolathoz érkezett el Hajdúszoboszló.

További fényképek és videók  az Aqua-Palace-ról a KÉPGALÉRIÁBAN, illetve a VIDEOGALÉRIÁBAN.

 

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)