Payday Loans
2024 április 26, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Színes választási hírek

5valasztas2010Délelőtt a száraz adatok, este pedig a színes hírek a tegnapi választásról. A netes oldalakhoz talán sok ez a betű, de ilyen csak négyévente történik, tehát érdemes róla írni. A tegnapi nap folyamán több százan dolgoztak azért, hogy a választások zavartalanok és eredményesek legyenek.

18valasztas2010Az idei választás első fordulója csendes és hosszú volt. A választókörök munkatársai már hajnali fél ötkor elkezdték a pakolászást és a befejezés, a gyors összegzés ellenére, a másfél órás kényszerpihenő miatt, az éjszakai órákban ért véget, pontosan fél kettő és kettő között.

 A 7. számú Országos Egyéni Választási Kerület, Választási Bizottságának elnöke Földesi János, immár húsz éve irányítja Hajdúszoboszlón a választásokat. Véleménye szerint az idei választás eseménytelen volt. Nagy Sándor, az MSZDP jelöltjének kivételével, mindenkinek volt delegáltja, és mindenki türelmesen várta a nap végét és a végeredményt.

A szavazás napján csupán apróbb dolgok miatt tettek bejelentéseket. A Jobbik egyik plakátjára Hajdúszoboszlón horogkeresztet rajzoltak, az MDF plakátját megrongálták és idén is sláger volt a plakátok leragasztása, amit sok esetben be sem jelentettek. A körzet hatvan szavazókörében két érdekes eset történt. Az egyik Hajdúszoboszlón. Egy névazonosság miatt kellett a szavazatot érvényteleníteni. Ennél sokkal nagyobb tételben volt érvénytelen szavazat a másik esetben. Mikepércsen az egyik óvodában tíz embert leszavaztattak anélkül, hogy személyazonosságukat ellenőrizték volna. A jogosulatlan szavazók miatt, minden indulótól el kellett venni tíz szavazatot, de volt, akitől nem tudtak, mert nem volt annyija.

Ilyen hibák általában minden választás során becsúszhatnak, ám egyáltalán nem szerencsések, hiszen a szavazatszámláló bizottságok tagjait minden alkalommal kioktatják arról, hogy mire érdemes figyelni.

19valasztas2010Földesi János elmondta, hogy a rendszerváltás óta most fordult először elő, hogy a szavazás befejeztével nem kevesebb, hanem több a szavazólapok száma. Az egyik hajdúszoboszlói körzetben egy, egy másikban két lap volt feleslegben. Eddig ez fordítva volt, általában elvitték magukkal a választók, minden bizonnyal emlékbe. A különbözet most is minimális volt, a szakember csupán az esetre hívta fel a figyelmünket, ilyen ugyanis még nem volt.

Az igazolással szavazókkal Hajdúszoboszlón is volt némi probléma. Összesen 277-en adták le voksukat városunkban, és bizony volt olyan időszak, amikor várni kellett. Érzékelték ezt a bizottság tagjai is, de szerencsére a probléma hamar megoldódott, ez a szám még nem volt akkora, hogy gondot okozzon. Hajdúszoboszlón egyébként a választás előkészítése során, pénteken már egyeztettek erről a szakemberek, és ha szükség lett volna rá, találnak megoldást a problémára. Városunk esetében törvénysértésről sem beszélhetünk, hiszen ha belegondolunk, az igazolással szavazók egyetlen szállodában is elfértek volna. Hajdúszoboszló jelentős idegenforgalma miatt igyekezett felkészülni minden nem várt eseményre.

A bejelentések Hosszúpályinál kezdődtek, ahol egy iskola kapujára helyeztek el lelkes aktivisták választási plakátot, ami gyorsan le is vettek. A törvénysértés tényét ebben az esetben megállapították, de intézkedés nem történt.

A nap folyamán történtek még furcsa dolgok. Egy hölgy szerette volna szavazatát érvényteleníteni, egy másik szavazó pedig arra kérte a bizottságot, hogy igazolják le számára kire szavazott. Ennek érdekében megmutatta szavazólapját, sőt barátja le is fényképezte azt.

Volt, aki igazolást kért a szavazáson való részvételről, amivel nincs is semmi baj, csak abban az esetben, ha ezt tömegesen kérték volna. Szerencsére nem ezt történt.

A Róna-IM Kft. Telephelyén a legfőbb probléma a hideg volt, hősugárzókkal próbáltak jobb időt varázsolni, de a siker mérsékelt volt. A bizottság tagjai és a küldöttek fáztak.

A kampánycsend miatti várakozás során leállították a számítógépes rendszert. Nem lehetett az adatokat továbbítani, ami persze nem sokat jelentett, hiszen a pártok kettős nyilvántartást vezettek és kampánycsend ide vagy oda, leadták a drótot az illetékeseknek.

A szavazás napján kora hajnalban kezdődött a munka és hétfőn éjjel egy órakor még várták az utolsó jegyzőkönyvet Mikepércsről. Baleset miatt azonban tanúskodni kellett a futárnak, aki Dr. Vincze Ferenc, városunk jegyzőjének segítségével tudott hamarabb végezni. Eseményekben tehát nem volt hiány a választás napján Hajdúszoboszlón.

További fotók a KÉPGALÉRIÁBAN!

 

 

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)