Payday Loans
2024 április 27, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Szappanfőzés szabad szombaton

szappan1Április második hétvégéje sok programot tartogatott. Szombaton például az érdeklődök megtudhatták, hogyan főztek nagyanyáink szappant. Mivel mostak és mitől lett vakító fehér a ruha. A környezetvédelmi szempontból sem utolsó eseményre a Vasvári Pál utcán található Czeglédy házban került sor.


szappan9Az időjárás egy picit itt is beleszólt a programba. A tervezett nagymosás az öreg parasztház udvarán elmaradt, de a ruhatisztításhoz szükséges anyagok elkészültek, melyek a régi receptek szerint, mind a természetben megtalálható anyagokból állnak és ezért maximálisan környezetbarátok. Sőt a lehető legjobb megoldás a különböző bőrproblémákra. Lehet nincs többé száraz bőr, vagy ekcéma, ha házi szappant használunk! Az ősi módszer mégsem siker sztori. Hogy miért?

Az egyetlen, ami nehezen elképzelhető a pozitív projektben, az időtényező. Mert egy valamire való szappant, szinte egy egész napon át kell készíteni. Csak a főzés, minimum három óra és akkor még nem beszéltünk a többi munkafolyamatról, ami szintén babrás, mint minden kézimunka.

Mindezek ellenére remek dolog szappant főzni a nagyi receptje alapján, mondta Vaskóné Borika, a ház és a köré szerveződő programok kitalálója és kivitelezője. A cél, hogy minél többen lássák, hogyan éltek elődeink. Ehhez több évtizedes gyűjtő munka, óriási lelkesedés és családi segítség kellett. Az egész a Köpöly, nadály frászkarika című kiállítással kezdődött, amire azért volt szükség, mert a kiállítási kollekcióból hiányzott az egyik ágytakaró. Ha nincs ágytakaró, bevetetlen az ágy és Borika már meséli is, a szükség hozta logikus megoldást:

  • szappan11ha napközben vetetlen az ágy, beteg fekszik benne
  • ha beteg van, gyógyítani kell
  • népi gyógyítás, gyógymódok, gyógyító növények,
  • megérkeztünk: köpöly, nadály, frászkarika

"Ennek a kiállításnak a megtekintésére érkezett látogatók rácsodálkoztak egy-egy eszközre, és úgy gondoltam, miért ne mutathatnám be ezekkel az eszközökkel a munkákat, amiket én még láttam az édesanyámtól, mert megmutatta nekünk gyerekeknek. Amelyik szükséges tárgy nem található fel (még) a gyűjteményben, vagy van ugyan, de már olyan állapotban, hogy használni nem lehet, a férjem elkészítette. Valamikor is készített a gazda jármot, orsót, mángorlót, sulykolót, ha kellett, falat vert, nádazott, taposott káposztát, vágott disznót, a maga borát itta - a férfiember éppúgy mindenhez értett a ház körül, mint a maga munkáihoz a gazdasszony."

szappan5A látogatók imádták hallgatni a régi történeteket, így aztán tovább kellett szőni a bemutatók sorát. Április 10-én került sor a Vízben csúszik, kézben habzik, Szappanfőzés, mosás, szapulás címet viselő programra, és a jövőben a következők lesznek még:

Május 8

Döncön deszka, fa szekere, ezernyolcszáz a kötele

Szövés, a szövőszék felvetése

Június 12

Ló lába szúrta, kerék talpa gyúrta, tarka disznó túrta, az út szélén kész a torta

Sár, agyag, vályogvetés, tapasztás

Július 17

Ezüstmagom elvetem, aranyvirágot terem, tojás nő mindegyiken

Uborka berakás, befőzés, gyógynövények szárítása,

Augusztus 14

Kerek de nem alma, piros de nem rózsa

Paradicsomfőzés, gyümölcs aszalás

Szeptember 11

Pálca végén kerek ház, benne sok-sok nép tanyáz

A mák megtisztítása, lekvárfőzés

Október 9

Száz szeme van, mégsem lát

A kukorica fosztás, tengerimorzsolás, darálás, csuhéfonás

November 13

Nyárba kertben kukucsol, télben vízben lubickol

Káposztasavanyítás

 

S, hogy milyen lesz a folytatás? Borika erre is válaszolt:

"Szeretnénk majd a szoboszlói iskolásoknak (alkalmanként egy-egy osztálynyi gyereknek), itt a házban, az eredeti környezetben bemutatni ezeket az egyszerű munkákat, s mindet úgy, hogy a gyerekek maguk is megtapasztalhassák, végezhessék a műveleteket. A megkérdezett pedagógusok támogatták az elképzelést, de komoly szervező, egyeztető munka kell, hisz hozzánk elsétálni sem néhány perc, a program ideje meg esetenként 1-3 iskolai óra. Azért tartanám fontosnak mégis a gyerekprogram létrehozását, mert a most felnövő gyerekeknek már a szülei sem igazán találkoztak ebben a formában ezekkel, az egykor hétköznapi munkákkal, inkább a nagyszülők korosztálya szokta említeni, hogy: „Tényleg, a nagymamám csinálta, de én még kicsi voltam akkor.”

Egyelőre a felsorolt munkákat tervezzük, de ha ezeken kívül akad olyan, amit be lehet úgy mutatni, hogy az érdeklődők is tevőlegesen vegyenek részt benne, azt beiktatjuk a jövő évi programunkba. Szívesen várunk ötleteket."

 

További képek a szappanfőzésről:

szappan3szappan4szappan6

szappan8szappan7

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára –

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-09-22 09:20
Én is szeretnék szappant főzni.
Megkérnék valakit küldje el a receptet és hogy mire kell vigyázni.
Köszönöm
Feri
 
 
0 #3 boróka 2010-08-14 20:27
Kedves Ványai Mária!
A szappant a képen látható, kézzel írott recept szerint főztem. Ezt főzte édesanyám is, mindig tett a masszához meszet. Így keményebb, nehezebben olvadó szappant kapok, amit mosásra használok. Más receptekben a szappan hozzávalói: zsiradék, habzószóda, esetleg konyhasó, ha "szagos szappan" készül, illóolaj. A habzószóda (nátriumhidroxi d) a vegyianyagokat forgalmazóknál kapható 20-25 kg-os zsákokban. Ára 17-18 ezer forint. Szoktak hozni kilós kiszerelést Romániából is, ennek az árát nem tudom. Orosházán egy vállalkozás főz szappant (Oros Házi Szappan), esetleg tőlük lehet érdeklődni, ha nem szakmai titok a tudásuk. Szappanreceptek et az 1953-ban kiadott, azóta többször újra nyomott Vilma néni háztartási tanácsadója tartalmaz. Ezt az amúgy szakácskönyvet azért is ajánlom, mert olyan, ma már megmosolyogtató tanácsok is vannak benne, hogy mikor és hogyan illik a kútra járni, hogyan kell a tűzhelyet vasporozni, a padlót beereszteni és vikszolni, milyen a kismosás, a nagymosás, és sorolhatnám. A hagyományos munkák felelevenítésén él jó segítség lehet. A munkához sok sikert kívánok.
Vaskóné Bori
 
 
0 #2 Guest 2010-08-06 18:26
Kedves Kiss Klárika ma olvastam az interneten milyen jó éves programot készitettek. Mi most alakitunk egy páran olyan foglalkozásokat ahol nagyanyáink különböző munkáit próbálgatjuk emlékezetből . Igy készitettünk a házi szappanos összegyüjtése felhasználásáva l a házi szappan főzésével tervezzük ,a disznótóros munkákat is felidézni,majd a házi száraztészták . Most az első poróbálkozásunk a szappanfőzés lenne ha adnátok egy használható receptet nagyon szépen megköszönnénk, a régi recept szerin nem merünk hozzákezdeni. A hájas-tészta készitésre is gondolunk. Van egy klubbunk a Kolbász-klub ott sokan m egfordulunk de az ország más részeiről is sokan jönnek.Itt a hagyományok őrzését szeretnénk a fiatolokkal megismewrtetni. Várom válasotokat. Ványai Mária.Békéscsab a
 
 
+1 #1 Guest 2010-04-14 20:55
Szió!
Nagyon kis ügyes vagy!
Mondtam Odettnek,hogy:I tt van a mi Borikánk nézd csak!
Puszi!! :-) 8)
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)