Payday Loans
2024 április 25, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Egy korty bor IV.

bor1„A borkóstolás elsajátítása kicsit olyan, mint a szex; no nem szó szerint, de vannak hasonlóságok. Először kicsit kínos, de minél többet gyakorolja az ember, annál jobban megy neki.” (S. Matt)

 

Sorozatom negyedik részében azt osztom meg Önökkel, hogyan kell szakértő módon bort kóstolni. Legelőször a szemünkre, ezt követően az orrunkra, végül a szánkra lesz szükség. A borospoharat a száránál fogjuk meg (persze a pohár formája sem mindegy, de ez egy külön történet…), 45°-os szögben döntsük meg és tartsuk fény felé. Legnyilvánvalóbb tényként megállapíthatjuk vörös vagy fehér bort kóstolunk, azt, hogy milyen szőlőből készült, milyen módon, milyen korú a bor és milyen állapotú.

Vörös bornál figyeljünk a közepére, innen haladjunk a széle felé. A színek a tinta feketétől a bíbor, a rubin, vörös színeken át a barnáig változnak. A fehér bor esetén a tisztaságot és a fényt figyeljük. Színe lehet majdnem áttetsző, de zöldes szalmasárga, arany, gyakran borostyán is. A roséban a színek mélységére és rózsaszín árnyalatára fordítsunk figyelmet.

Az illat nagyon sok információt hordoz a borok esetében. Lehetnek gyümölcsös illatok, de más egyéb is, például bőr, fűszer, dió, gyógynövény, füst, virágok, fű, méz, csokoládé, vanília. A bor hőmérséklete - különösen a vörös bornál - nagyban befolyásolja az illatanyagok felszabadulását, a túl hideg italban nem fedezhetjük fel a különböző jegyeket. Ha a pohár falán szétlocsoljuk a nedűt, jobban felszabadulnak az illatanyagok, de a szem számára is árulkodó lehet.

Elérkeztünk a harmadik részhez a kóstolás folyamatában, végre a szánkba vehetjük a bort. Kis mennyiséget, fél kortyot vegyünk be egyszerre, forgassuk meg és szívjunk hozzá még egy kis levegőt. Koncentráljunk az ízére (édes, savanyú, keserű, sós, száraz, csípős), egyensúlyára (alkotóelemek egymásba simulása), lecsengése (milyen hosszan érezzük a bor ízét a szánkban, miután lenyeltük).

Az édes ízeket nyelvünk hegyén érezzük, a savasságot a nyelvünk oldalán apró tűszúrások formájában.  A tanin olyan savtartalom, amely a szőlőkacsóból és a bogyóhéjból kerül a borba, általában piros szőlőknél; kóstolás során akkor van jelen, mikor azt vesszük észre, a bor összerántja a szánkat miután szétfröcsköltük odabenn. Az alkoholt a szánk hátsó részében érezzük, meleg hatásként jelentkezik.

Jó kóstolgatást!

 

Dóró Krisztián

bortanácsadó

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-05-24 20:23
Kedves Mária!
Jó meleg nyári estéken amikor grillezünk kitűnő lehet egy félszáraz, száraz fehér bor, vagy egy jól lehűtött rosé. Persze attól is függ, milyen húst grillezünk. Halakhoz, szárnyashoz jó a fehér és rosé;sertéshez, borjúhoz könnyű száraz vörös, vagy testes fehér. Marhához nehéz, testes vörös.
Ha grillezés után desszert is lesz, ahhoz édes desszertborok passzolnak.
D.K.
Köszönöm érdeklődését.
 
 
0 #3 Guest 2010-05-22 14:19
Jó lenne sokkal jobban érteni a borokhoz, akkor talán tudnám, hogy az esti grillezéshez a férfiak söre mellé , a hölgyeknek milyen bort vegyek és mit kínálhatok azoknak a férfi vendégeknek, akik szintén ezt az ital részesítik előnyben. Ja és tisztán vagy keverve, persze nem colával, csak vízzel.
 
 
+1 #2 Guest 2010-04-29 20:13
Kedves Anna!
A kacsamell steakhez száraz vörösbort tudnék ajánlani, bár nem vagyok sommelier :-) Ne legyen túl száraz a bor.
A desszerthez édes desszertbor passzol, konkrétan egy etyeki mazsolaborra gondolok,tovább á jégbor, aszú is jó lehet.
Jó étvágyat, és köszönöm az ötletet, megpróbálok legközelebb olyan cikket írni, melyben az ételekhez borokat ajánlok!
 
 
+1 #1 Guest 2010-04-29 15:59
Kedves Dóró Krisztián!
Élvezettel olvassuk valamennyi boros írását! A segítségét szeretném kérni! Fontos vacsoravendégei m lesznek, kacsamell steakhez milyen bort tudna ajánlani? A desszertem stíriai metélt lesz, ehhez mi passzol?
Nagyon köszönöm
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)