Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Ékszerhamisító bandára csaptak le a hajdú-bihari rendőrök

rendrlog2010. január 13-án nyomozás indult - nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A Kabai Takarékszövetkezet püspökladányi zálogház bejelentése alapján indult eljárás, mert a zálogházba 3 személy több alkalommal is olyan aranynak látszó nyakláncot, gyűrűt és más tárgyakat adott be, melyekről a megvételüket követően elvégzett teszteken derült ki, hogy azok hamisak, azokba az arany ékszerekre jellemző fémjel van beleütve. A hamis ékszerekkel a takarékszövetkezet dolgozóit tévedésbe ejtették és összesen 509.000 Ft kárt okoztak. A szakértő megállapította, hogy a lefoglalt ékszerek forgalmi értéke - ha azok aranyból készültek volna - 4.639.630 forint.

A nyomozás során beazonosításra került a hamis ékszert terjesztő három személy, akik ellen csalás bűntett elkövetése miatt, az ékszereket készítő 49 éves budapesti férfi ellen pedig bűnszövetségben elkövetett bélyeghamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

2010. április 22-én az ötvös férfi budapesti lakhelyén megtartott házkutatás során egy ötvös-műhely került feltalálásra, ahol ékszerek készítéséhez használt eszközök, így többek között elektromos öntőkemencére, öntőforma készítésére alkalmas eszközökre, kész mintákra, valamint nagy mennyiségű réz alapanyagra és hamis ékszerek próbájának beütésére használt beütő szerszámok voltak találhatók.

A 2010. januárban lefoglalt hamis fémjelzésű ékszerek nem tartalmaznak aranyat, a fémjelzés nem a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet ( NEHITI ) által beütött hivatalos fémjelzés, de azzal olyan mértékű azonossági jegyei vannak, amely megtévesztésre alkalmas.

A hamis jelzéssel ellátott az ékszereket elsősorban zálogházakban adták be, ahol törtarany árat kaptak érte. Az elkövetők kihasználták, hogy a zálogházi becsüsök esetlegesen gyakorlatlanabbak, a rendelkezésükre álló eszközökkel nem tudják teljes bizonyossággal kimutatni, hogy a beadni kívánt ékszerek nem valódiak. Az értékesítők az ország minden régiójában megfordultak és adtak el így ékszereket. Különösen figyeltek az olyan zálogházi helyekre, amelyek nem sokkal előtte nyitottak. Az értékesítés során általában 30 napos határidővel adták zálogba az ékszereket, de az ékszereket nem váltották ki.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2006. év nyarán tűntek fel az első hamisítványok, és azóta folyamatosan készítették és értékesítették ezeket.

 

Ezúton kérnénk az országban működő zálogházakat, hogy ellenőrizzék elsősorban a fehéraranyból készült nagyobb súlyú karkötőiket, gyűrűiket, illetve minden olyan ékszerüket, amelyből több darabot vettek át. A zálogba adó személyek egymást követő napokban többször visszatértek, illetve nem váltották ki a zálogból az ékszereket.

 

Amennyiben olyan ékszert találnak, amely gyanússá válik, úgy kérjük a NEHITI-vel, vagy hatóságunkkal vegyék fel a kapcsolatot. További sértettek felkutatása érdekében kérjük és várjuk azok jelentkezését, akiknek ilyen hamisított ékszer van a birtokában.

 

Hajdú-Bihar Mrfk Sajtószolgálat

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)