Payday Loans
2024 április 20, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Több mint 550 millió, csak a beruházásokra!

polgi kicsi másolataElkészült városunk költségvetésének tervezete. Most csütörtökön, vélhetően elfogadja a képviselőtestület a tervezett költségvetést, hisz az elmúlt hetekben a bizottságok is megtárgyalhatták, és kiegészíthették javaslataikkal.Most közreadjuk Dr. Sóvágó László szöveges előterjesztését, a táblázatokkal bővített teljes anyag megtalálható a város honlapján.

 

 

 

 

Hajdúszoboszló város 2014. évi
költségvetése

Tisztelt Képviselő-testület!

Hajdúszoboszló - évtizedes felelős gazdálkodása következtében - az eddigiekhez hasonlóan stabil pénzügyi esztendő elé néz. Igaz ez annak ellenére, hogy több kormányzati intézkedés hátrányosan érint bennünket, továbbá a mai napig nem kaptuk meg megígért, jó gazdálkodásunkért járó kárpótlásunkat. Amennyiben ez utóbbi megtörténne, a költségvetés azonnali kiigazításával további olyan fejlesztéseket valósíthatnánk meg, amelyek lakossági elvárásokként fogalmazódnak meg.

I.
Bevételek

Az elmúlt évhez képest növekvő bevételek döntően két tényezőre vezethetők vissza. Egyrészt jelentős a megtakarításunk, amely jó gazdálkodásunk egyik bizonyítéka, másrészt növekedett a kötelezően ellátandó feladatokhoz nyújtott normatív támogatások összege. Ebben az esztendőben sem került sor helyi adó növelésére, de az emelkedő vendégszám, esetenként javuló gazdasági lehetőségek következtében - az adók érintetlenül hagyása mellett is - valamelyest nagyobb bevétellel számolhatunk. Az átvett pénzeszközök jelentős részét ebben az évben is az elnyert pályázatok állami támogatása képezi.
Egyéként a bevételek rendszere, felépítése alig tér el a testület által már jól ismertektől, így azok pontos helyzetéről az 1-7 táblázatok hű képet nyújtanak.
II.
Kiadások

Az önkormányzati feladatok, az intézmények kiadásai körültekintő tervezést, átvilágítást követően az intézmények bevonásával lettek megtervezve.
A 9. sz. melléklet tartalmazza a városüzemeltetésre biztosítandó összegeket, amelyek jelentősen emelkedtek.
Amint látszik (10. sz. melléklet) szociálpolitikára évek óta hasonló összeg jut. A feladatok egy része a járási hivatalhoz került át a "hozzátartozó" pénzekkel együtt. Szerény, gesztus jelentőségű kezdeményezés, hogy minden újszülöttnek kb. 12.000 Ft értékű "babaköszöntő" csomagot juttatnánk a védőnők útján.

A Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola ebben az évben sem működhetne az önkormányzat támogatása nélkül.

Az egyházak hitéleti támogatására - kérelmüknek megfelelően - szimbolikus jelentőségű összeg lett betervezve.

A 12. sz. melléklet a "Külön keretek"-et taglalja. A városmarketingre rendelkezésre álló közel 40%-os emelését a települések között egyre erősödő idegenforgalmi verseny is indokolja. A kulturális és sport célokra rendelkezésre álló keretek növekedtek, de a jövőben más formában indokolt a rendszer működtetése. A sportcélú ingatlanok (városi sportcsarnok, sporttelep) fenntartása az önkormányzat feladata, ennek pénzügyi feltételei különféle tételek között megtalálhatók. A városi sport és utánpótlás keret 31,7, míg a kulturális és közművelődési 17 millió Ft. Mindkét keretet a kulturális és sport bizottság osztja el, a városban működő sportegyesületek, kulturális szervezetek bevonásával.

III.
Beruházások

A jelentős mértékű fejlesztések forrása a jó gazdálkodásnak következtében elért megtakarítás, az idegenforgalmi és iparűzési adó.
Magam ebben az évben kiemelt feladatnak tekinteném a város úthálózatának érezhető javítását. Ennek megfelelően a tervezet 50 milliót szán belterületi utak fenntartására (kátyúzás, kisebb mértékű útszőnyegezés), 220 milliót a nagyobb léptékű útszőnyegezésekre, továbbá 60 milliót útépítésre, de itt szerepel 224 millió Ft erejéig a Hőforrás utca rekonstrukciójának önereje is. Ez összesen 554 millió Ft, ennyi pénz még nem volt ilyen célra a város költségvetésében.

2014-ben befejeződik a belvízprogram, elkészül a művelődési központ, amelynek pénzügyi hatását az előterjesztésnek tükröznie kell.

A javaslat elfogadása esetén a városi sporttelepen is jelentős fejlesztés valósulna meg. Jól látható, hogy más környező városokkal szemben magántőkére nem számíthatunk, így ha ezen fejlesztés a képviselők szerint indokolt, akkor arra közpénzt kell áldozni. Egy szabvány méretű műfüves pálya önereje 44 millió Ft, míg a további fejlesztések (kondipark, területrendezés) 10 millió Ft-ot igényel. A műfüves pálya a "lengyelpiac" helyén lenne elhelyezve. Sokkal ésszerűbb megoldást kínálna a volt teniszpálya megvásárlása. (Amennyiben a testület elfogadja a külön előterjesztésben szereplő Luther u. 47. sz. alatti ingatlan eladását, és a TIGÁZ hasonló összegért eladja ezt, úgy a költségvetés módosításával erre is lehetőség nyílna). Mindezen beruházások lehetővé és indokolttá teszik, hogy a nagyközönség által jobban látogathatóvá váljon a létesítmény.

A szabadtéri "kondipark" és az extrém sportpálya a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését segíti.

A 13-14. sz. táblázatban szereplő beruházások felújítások, célok külön magyarázatra aligha szorulnak.
A "közterületek felújítása (járda)" címszó utáni összeg (40 millió Ft) a választókerületi "kisebb gondok" megoldására is fordítható.

A tavalyi nehéz esztendő után elengedhetetlen, hogy legalább a tervezetben szereplő 100 millió Ft intézmény-felújításokra legyen fordítható.

E tervezetet mindegyik bizottság megvitatta. Koncepcionális jellegű, jelentős pénzátcsoportosítást igénylő javaslat nem érkezett. Az elhangzott észrevételeket beépítettem, csak néhány kisebb jelentőségű indítványt nem tartalmaz az előterjesztés.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet Hajdúszoboszló városa 2014. évi költségvetésének elfogadására.

Hajdúszoboszló, 2014. február 14.

/:Dr. Sóvágó László:/ polgármester

Szoboszlói Színes– Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások   

 
-5 #1 ubi40 2014-02-26 05:52
A művházzal kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok :-? a többi rendben.A volt Gázláng pálya sem ékköve a városnak. :oops:
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)