Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

A vörös terror áldozataira emlékeztek

koszoruzas1Április 25-én a vörös terror 91. évfordulója alkalmából emlékező ünnepséget tartottak a városháza külső falán található emléktáblánál.

 

koszoruzas4Hajdúszoboszlón 1919. március 22-én a városháza udvarán jelentették be a proletárdiktatúra kikiáltását. A városi elöljáróság ugyan a helyén maradt, de pártmegbízottak ellenőrzése alatt működött tovább. Az új hatalom intézkedéseinek végrehajtására azonban nem maradt idő, mert a román királyi hadsereg április 23-án elfoglalta Debrecent, s Hajdúszoboszló elöljárói felvették a kapcsolatot a román egységek parancsnokaival. A megadás jeléül fehér zászlót tűztek a városházára és a templom tornyára. Román katonák helyett azonban a vörösök érkeztek a városba. A délutáni órákban pedig autóval  befutott Böhm Vilmos a Vörös Hadsereg  főparancsnoka és Szamuely Tibor a rögtönítélő törvényszék elnöke. Tudomást szerezve a  történtekről összeszedették és a városházára kísértették az elérhető városi tisztségviselőket. A jelenlévő lakosok, városőrök közbekiabálására végül három vezető tisztségviselőt végeztek ki.

Dr. Fekete László polgármester, Tokay József rendőrfogalmazó és Körner Béla megyei és városi közgyűlési képviselő lett a vörös terror áldozata, hazaárulás címén akasztották föl őket a városháza melletti téren.

koszoruzas7A románok a tragikus eseményt követő napon április 25-én foglalták el Szoboszlót, május 8-ra összehívták a város forradalom előtti képviselőtestületét, a közgyűlés a következőket mondta ki:

" A képviselőtestület az áldozatokkal szemben elkövetett gaztettek felett megbotránkozását és megvetését fejezi ki.

A gyászos esetek felett érzett mélységes fájdalmát és részvétét jegyzőkönyvben megörökíteni rendeli."

Az önkormányzat, a gazdakör és a rendőrség által rendezett megemlékezésen Berényiné Szilaj Ilona köszöntötte a jelenlévőket. Csirmaz István szavalata után Szandai Kázmér önkormányzati képviselő mondott beszédet, majd a koszorúzásra bejelentkezett szervezetek, pártok elhelyezték az emlékezés virágait.

koszoruzas2koszoruzas5koszoruzas6

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára –

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

 

 

 


A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)