Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Előkerültek a régi disznóságok Szoboszlón

IMG 6790-005A hétvégén rendezték meg Hajdúszoboszlón a Szent István parkban az első Szoboszlói Toros Napokat. A három napos rendezvény, jó alkalom volt arra, hogy a rendezők, és a fellépő előadók bemutassák a disznótorral kapcsolatos hagyományokat, a régi szalmával történt perzseléstől, a napjainkba használatos gáz perzselésig.

 

A gasztronómiai különlegességekről, a kitelepült hat étterem gondoskodott. Mindenki próbált megfelelni a nagy kihívásnak, hisz a régi ízek ételei, éppúgy szerepeltek az étlapokon mint a mai modernebb összeállítású merészebb ízek párosítása. Átlagban minden étterem étlapján 40-50 étel szerepelt, melyben a sertés volt a főszereplő. A városunkban pihenő vendégek között óriási sikere volt az „élesben" látható látvány disznótornak.

IMG 6636-004

A Harangház mellett megnézhették a perzselés, a vakarás, és e vizes súrolás minden folyamatát a kíváncsi vendégek, a Barátság Hotel jóvoltából. Így a városi gyerekek is szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy a sertéskaraj nem a hűtőpultban terem. Szakavatott, gyakorlott hentes pedig elmagyarázta, hogy kell a disznót szakszerűen szétszedni. A parkolóban felállított óriási sátorban közben, mentek a kulturális programok. A szervezők, A Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesülete, Máté Lajos vezetésével gondoskodott arról, hogy a gyermekektől, a nótakedvelő idősebbekig mindenki találjon ízlésének megfelelő műsort. A rendezvénysátor mindkét este szinte zsúfolásig megtelt a sztárvendégek fellépésére. Péntek este Dér Heni, míg szombaton Kasza Tibi műsora volt a fő vonzerő.

IMG 7388-007


A zárónapon, vasárnap is volt népi játszóház gyerekeknek, a finom ebédet lemozoghattuk a ZUMBÁS lányokkal.

IMG 7285-006

Délben egy hivatásos profi hentes, Magyar Tibor avatott be a régi, és a mostani disznótorok világába. Hasznos tanácsokat adott a sertés feldolgozásától, a legfinomabb disznótoros ételek elkészítéséig a kezdőknek, és a haladóknak is.


A Tele Band Együttes műsora után megszületett az eredmény, ki nyerte el a Toros Napok legfinomabb fogása címet. Az eredményeket Máté Lajos ismertette, és adta át az okleveleket és a díjakat.

IMG 7437-009

A képen balról jobbra: Karikás étterem, Mátyás Király étterem, Lorena étterm képviselői, és aki a díjakat átadta, a főszervező Máté Lajos.

IMG 6273-002

Első lett a Lorena étterem toroskáposztája.


 

IMG 6270-001

Második a Mátyás Király Hotel „cigánykája".


 

IMG 6283-003

Harmadik a Karikás vendéglő vesevelője.


 

A disznótoros ételek mellett a finom italokat is lehetett kóstolgatni. Volt itt a malacfogó pálinkától, a legfinomabb borokig, és a házi főzésű sörökig minden. Az egyik leg ismertebb pálinkás, a Szicsek standon csaknem 60 féle pálinkát lehetett kóstolni.

A következő napokban még beszámolunk a rendezvényről képgalériával, videóval, és szövegesen is, de az már most is látszik, hogy jó döntés volt a Szoboszlói Toros Napok elindítása.

IMG 7391-008

IMG 7456-010

 

Szoboszlói Színes–  Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások   

 
+6 #1 ubi40 2014-03-10 20:44
Árak azok voltak! :-x
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)