Payday Loans
2024 április 24, szerda
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Hortobágy – összefogásból jeles

hortobgy1A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző nonprofit Kft. valamint a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság együttműködésének eredményeként az idei hortobágyi Szent György-napi kihajtási ünnep és biovásár egyidejűleg a Fesztiválok éve programsorozatának Észak-alföldi nyitórendezvénye is volt.

 

hortobgy2A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság szervezésében kelt életre a Fesztiválok Utcája, amelyben a régió 27 legjelentősebb fesztiválja adott ízelítőt az idei programkínálatából. Az utcában debütált az MT. Zrt. regionális igazgatóságának „Hétpecsétes Fesztiválok” nyereményjátéka is. Mint arról korábban már hírt adtunk, az akció keretében áprilistól szeptemberig 7 fesztiválon lehet pecséteket gyűjteni, és már 1-2 pecsét is elegendő ahhoz, hogy a fesztiválkártya tulajdonosa jogosult legyen az akcióhoz csatlakozott régiós szálláshelyek, fürdők által kínált kedvezmények igénybevételére, valamint kedvezményes fesztiválbelépőkre. A szombati napon több ezer látogató kereste fel a pecsételő pontot, ami az ötletgazda előzetes várakozásait is felülmúlta.

hortobgy3Eredeti pusztai látványosságból sem volt hiány. A kilenclyukú hídon át megérkezett a rackanyáj, a hatökrös szekér, a népies ötösfogat, az öszvérfogat, a pusztaötös, a bivalyfogat, s a híd lábánál legelészett a szürkemarha-gulya is. A csikós, a gulyás, a juhász és a kondás számadók rovásfára rögzítették a telelőkből kihajtott állatok számát, így az őszi behajtáskor ennek alapján ellenőrizhetik majd, hogy „mi van a pásztorok rovásán", vagyis hogyan vigyáztak a legelésző jószágokra.

Az idén először „vascölöpöt" is állítottak a Hortobágyon. Az óriás méretű akácoszlopba az első szegeket, a puszta napokban elhunyt legidősebb pásztorának fiai verték be, majd minden jelen lévő, pásztor és vendég is szeget ütött az oszlopba, így lett vascölöp az akácfából. Ezzel is újabb hagyományt élesztettek fel a Hortobágyon. Régen ugyanis a külföldön mesterséget tanuló vándorlegények így hagytak nyomot hazatérésük előtt a képzésük helyszínén, s az évek, évtizedek során e szegek változtatták vascölöppé a fa oszlopokat

A biovásár keretében kiosztották az idei hortobágyi bioborverseny díjat, amelynek során 19 hazai, illetve francia, német és szlovák pincészet 58 bora versengett. A zsűri 6 arany-, 31 ezüst- és 17 bronzérmet adományozott. A fehér bioborok közül az idei csúcsbor a szigligeti Szászi Pincészet 2007-es évjáratú Szentgyörgyhegyi Olaszrizlingje, a vörösborok közül a szajki Hárs Pincészet Cabernet Savignonja lett.

Hortobágy ismételten bebizonyította, hogy joggal birtokolja a „Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja” kitüntető címet.

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)