Payday Loans
2024 március 28, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Hangya szorgalmúak a kisgazdák? – JESZ !

IMG 8851-002Máté Lajos vendégeként sajtótájékoztatót tartott a mezőgazdaság helyzetéről Atyánszky György a Kisgazdák Történelmi Szövetségének főtitkára.

 

 

IMG 8854-004Atyánszky György,beszámolóját egy kis visszatekintéssel kezdte. Emlékeztetett arra a tényre, hogy a magyarok kisgazdák a legtöbb lehetőséget 1995 és 2002 között kapták. Ma a föld eltartó képessége messze nincs kiaknázva. A mezőgazdasági termékekhez kapcsolódó termékek feldolgozóipart teljesen elkótyavetyélték az elmúlt években. Az állami földek elosztása sem jó kezekbe került. Ma 300-800 ezer hektár föld már most is külföldi tulajdonban van, ezt a problémát az ő programjukkal egy tollvonással meg lehetne oldani. Sem az állattenyésztésben, sem a mezőgazdaságban nincs megfelelő nyereség, a kapcsolódó feldolgozó ipart kellene erősíteni, és így még munkahelyeket is lehetne teremteni. Szántóföldi kultúránk kiváló, de a termálvízzel rendelkező települések környékén a fóliasátras termelést kellene erősíteni. A régen már jól működő HANGYA SZÖVETKEZETEK mintájára , értékesítési rendszert kellene kidolgozni. Tájékoztatóját azzal zárta Atyánszky úr, hogy nem mehet el mindenki az országból, nekünk itt kell megélni!
IMG 8853-003A főtitkár úr tájékoztatója után Máté Lajos a Jesz jelöltje foglalta össze mondanivalóját. Igaz, hogy az ő igazi szakterülete az idegenforgalom, és a turizmus, de a mezőgazdaságról is van véleménye, rálátása, és konkrét terve is.
Beszámolóját a problémák felvetésével indította:
A rendszerváltozás óta folyamatosan csökken a termelés és romlik a foglalkoztatás a mezőgazdaságban. Az ágazaton belül az állattenyésztés a nagy vesztes. A gazdálkodást a túlélés jellemzi. A mai állapotokat a rosszul végrehajtott privatizáció, a feldolgozóipar idegen kezekbe történt átjátszása, a kistermelők kiszorítása a termelésből és az igénytelen szabályozás együttesen okozta. A mezőgazdasági termékek feldolgozása Magyarországon szokatlanul kicsiny mértékű. Az EU átlagában az élelmiszeripar hozzáadott értéke 1 hektár mezőgazdasági területre vonatkoztatva Hollandiában 12,8-szeres, míg Magyarországon csupán 1,5-szeres. A drága hitelek és utófinanszírozott pályázatok, az értékesítési problémák nem tudják kezelni a helyzetet.
A földalapú támogatásokat szembetűnő aránytalanságok jellemzik. A támogatást a használt földterület nagysága után fizetik, függetlenül a megtermelt mennyiségtől, vagy a földhasználat módjától. A 2013-as MVH statisztika alapján a támogatások 3/4-ét a nagybirtokok kapták. Ők az összes birtoknak csupán 10%-a. A következő 10% már csak a teljes támogatás tizedét kapta, míg a legalsó 10% már 0,5% támogatást sem kap. Összegezve, a legfelső 1% kapta az összes támogatás mintegy 40 %-át, ez 3 nagybirtokos céghálót jelent. Ők a Nemzeti Földalapkezelő földbérleti pályázatán is a nyertesek között voltak...
A tervekről, a célokról, megoldás lehetőségéről a következőket mondta: A mezőgazdasági termelés-élelmiszeripari tevékenység-élelmiszerfogyasztás hármas egységét kell megteremteni!
A JESZ célja egy új mezőgazdasági támogatási rendszer létrehozása.
A JESZ bevezetné a területalapú támogatás mintájára az állategység alapú támogatást. Meghatározná az ésszerű üzemméreteket és ennek megfelelő támogatásokkal, valamint valódi kedvezményes hitelekkel segítené a működésüket. Újraindítaná a háztáji termelést, a régióközpontok 100 km-es körzetében garantált áras felvásárlási rendszert vezetne be. A JESZ lehetővé tenné, hogy a termelők közösen tulajdonolhassanak feldolgozóipari üzemeket, Hangyaszövetkezetek létrehozásával támogatná a helyi termékek piacra jutását és a bürokratikus terhek lebontásával kívánja könnyíteni a gazdálkodók terheit. A JESZ szerint meg kell erősíteni a magyar felvásárló és feldolgozó kapacitásokat, ki kell törni abból a helyzetből, hogy kizárólag alapanyaggyártás folyik sok területen. Az agrármarketing terén meg kell szüntetni a gyakran tetten érhető politikai motivációjú pénzosztást.
A magyar föld a magyaroké! A termőföld használójának a nemzetközösség érdekeit kell szolgálnia!- mondta Máté Lajos.

IMG 8849-001

Szoboszlói Színes– Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások   

 
-29 #3 Máté Lajos 2014-04-04 12:15
A helyi turisztikai szakemberek, de leginkább a vendégtartók népes tábora nem a házi állattartás ellen emelt szót, hanem azt nehezményezte, hogy elvették az önkormányzatok korábban meglévő rendeletalkotás i jogát az állattartás helyi szabályozása tekintetében. A jelenlegi szabályozatlans ág vezet odáig, hogy az állattartók és a fizetővendéglát ással foglalkozók érdekei a turisztikailag frekventált övezetekben és időszakban nem feltétlenül egyeztethetőek össze, ennek pedig végső soron nem csupán az ezzel foglalkozók a kárvallottjai, hanem maga a város is. A választókerület ben egyedül Hajdúszoboszlót érinti ez a probléma, más településeket szinte egyáltalán nem. Ennek ugyanakkor a sajtótájékoztat óhoz, illetve a cikkhez valójában semmi köze, hiszen az a magyar mezőgazdaság helyzetéről, nehézségeiről, valamint a JESZ és a Kisgazdák Történelmi Szövetségének mezőgazdasági programjáról szólt, ami a választókerület többi településének adottságai és lehetőségei alapján indokolt és időszerű volt. Az a megfigyelés, hogy a választási kampányban mindenki mindenhez ért, nyilván nem felel meg a valóságnak. Ilyet nem is állított a jelöltjeink közül senki. Ám az egymással versengő pártoknak mindennapi életünk több, fontos területén kell programot hirdetni, hogy a választópolgáro k el tudják dönteni, melyiket kívánják támogatni és melyiket nem?! A jelölt tehát egy komplex, számon kérhető programot képvisel a kampányban, függetlenül attól, hogy mi a szakterülete. Persze, annak a pártnak, amelyiknek nincs is programja, vagy csupán annyi, hogy „Folytatjuk”, tényleg azt próbálja meg elhitetni a választóival, hogy jelöltjei mindenhez értenek, vagy ami még ennél is rosszabb (mert ezzel lenézi a választókat): azt, hogy programra nincs is szükség!
 
 
+5 #2 Gabi 2014-04-04 10:40
Azt vettem észre, hogy a kampányban hirtelen mindenki hozzáértő lesz: ha éppen gazdákkal beszél, akkor a mezőgazdasághoz ért, ha idősekkel a nyugdíjas problémákhoz, ha fiatalokkal, akkor a devizahitelesek hez ért nagyon minden képviselőjelölt .
 
 
+4 #1 ubi40 2014-04-04 04:40
Ha jól emlékszem még nem is olyan régen a helyi túrisztikai szakemberek ágáltak legjobban a házi állattartás ellen(mivelhogy büdös,sok a légy korán reggel kukorékol a kakas ami nem tesz jót a vendégek lelki világának)most így kampány közben már nem olyan nagy probléma. :-?
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)