Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Előzzük meg a vasúti átjárókban bekövetkező közlekedési baleseteket!

Debrecenben, a Vezér út végén található vasúti átjáróban egy személygépkocsi a Hajdúböszörmény irányába közlekedő személyvonat elé hajtott hétfőn délután.

 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a gépkocsi vezetője a fényjelző készülék tilos jelzése ellenére az átjáróba hajtott, ahol összeütközött a vonattal. A vonat az ütközés következtében kisiklott. A személyautó vezető nőt mentőhelikopter szállította kórházba, sérülése súlyos, életveszélyes, míg a vonat két utasa nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. Megyénkben az elmúlt időszakban több vasúti átjáróban is történt baleset. 2010. április 16-án a Balmazújvárosi út Kishatár utca kereszteződésénél egy kerékpáros a fényjelző készülék tilos jelzése ellenére hajtott rá a vasúti sínre, ahol az érkező vonat elütötte. A kerékpáros asszony a helyszínen életét vesztette. Előző hónapban (március 10-én) a Debrecen-Házgyár út vasúti átjárónál egy Wartburg tip. személygépkocsi vezetője hagyta figyelmen kívül a fényjelzőkészülék tilos jelzését. A vonattal történt ütközés következtében az autó vezetője életveszélyes sérülést szenvedett utasa, pedig a helyszínen életét vesztette.

 

Ezen balesetek is jól mutatják, a közúti közlekedésben akár gépjárművel, kerékpárral vagy,  gyalogosan közlekedők a vasúti átjárókon történő áthaladáskor, átkeléskor nagy kockázatot vállalnak, akkor, ha figyelmetlenek, meggondolatlanok, nem tartják be a szabályokat.

A vasúti átjárókban, illetve azok előtt a figyelem és körültekintés elsődleges. Az időveszteség csökkentése érdekében feleslegesen vállalt kockázat, a saját és mások testi épségének megóvása érdekében kerülendő. Érdemes szem előtt tartani, hogy a vasúti átkelőhelyeken, akár 120 km/h sebességgel áthaladó több száz tonna súlyú vasúti szerelvény vezetője nem igazán tud mit tenni a baleset elkerülése végett, hiszen egy ilyen szerelvény fékútja akár 500-1000 méter is lehet.  A vasúti jármű részvételével bekövetkezett közlekedési balesetekből a közúti járművezető, vagy a gyalogos mindig „vesztesként” kerül ki.

 

Figyelem!

A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzésnek.

 

 

Debrecen RK. Közlekedésrendészeti Osztály és

Hajdú-Bihar MRFK Sajtószolgálat

 

 

 

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)