Payday Loans
2024 április 25, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Májusfák Szoboszlón

majusfa5Aki kapott májusfát és szerenádot tudja milyen remek érzés, de sajnos manapság egyre kevesebben részesülnek e nagy meglepetésben. A végzős diákok még adnak éjjeli koncertet és talán elvétve azt is tudja pár fiatal, mikor, ki, és kinek állított régen májusfát, a népszokások eme ápolása azonban sajnos mára feledésbe merült.

 

Vasárnap délben Vaskóné Borika telefonált először, hogy nézzem meg a saját szememmel, milyen szép májusfa tündököl a Bajcsy-Zsilinszky utca végén, aztán volt egy kis dolgom a víztoronynál és ott találtam a következőt. Bár szombat délelőtt a Porszem Lovas Egyesület nyílt napján mi is állítottunk a gyerekekkel egy szalagos fácskát, de az amolyan hagyományápoló volt, hogy tudják a kicsik, május elsején ilyen is lehet.

A két másik csoda azonban eredeti volt! Szerelmes fiúk állították kedvesüknek!

majusfa1majusfa3majusfa6

A víztorony mögöttinek a történetét is elárulta nekünk Zsuzsa, a büszke fiús anyuka.

A májusfa története annyi, hogy tavaly a Keleti főcsatornánál a telkünkön szerettünk volna kivágni egy pár fát, amit engedélyezték is. Volt egy nagyon szép, csinos kis fácska, amire azt mondtam, hogy ezt majd májusfának készítjük el jövőre. Az idő gyorsan szaladt, az ötlet  április 30-án délután megvalósult. A kis fa nem tudta, hogy nem kell tovább nőnie, sajnos le kellett vágni belőle, mert nem tudtuk volna elhozni a csatorna partjáról.  Nagy nehezen haza került.  Délelőtt én már előkészítettem a szalagokat meg a lufikat. A garázsban lefektetve elkezdtük díszíteni a lányommal, addig a fiam és a férjem készítettek neki egy vastalpat, hogy megálljon. Még a fiam belevéste a kedvese és az ő nevének a kezdőbetűit a K+A-t. Krisztike és Ádám. Amikor elkészültünk visszaraktuk az utánfutóra és elvittük a házhoz. Hárman felállítottuk, nem volt egyszerű mutatvány. Amíg m i a kapu előtt ügyeskedtünk, addig a lányom bement és lefoglalta Krisztikét, hogy még véletlenül se vegye észre, hogy mit csinálunk. Amikor meglátta Krisztike meg a szülei az alkotást, nagyon meglepődtek, mert ekkora májusfát még Ők sem láttak. Nagyon örültek neki. Már most eldöntöttük, hogy jövőre még nagyobb és szebb fát szeretnénk vinni a kis menyjelöltünknek.
Így történt a májusfaállítás és nagyon boldoggá tett bennünket, hogy ilyen nagy örömet okoztunk vele, nem csak Krisztikének, hanem az egész családnak.

Minden bizonnyal idén májusban Kriszti kapta a legnagyobb májusfát, és talán ezzel a színes hírrel bátorságot adtunk a fiúknak, férfiaknak, hogy jövőre még többen próbálják meg felállítani saját májusfájukat! Természetesen a lányok, asszonyok legnagyobb örömére...
Ja és még valami, amikor a víztoronynál voltunk, városunkban pihenő német turisták fotózkodtak  a színes fa körül és érdeklődtek a népszokás eredetéről.

 

 

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)