Payday Loans
2024 március 28, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Hajdú-Bihar megyében is ellenőrzik a motorkerékpárosokat

motorosellenorzes1A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében 2010. május 7-9. és 28-30. között fokozott közúti ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány.

 

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel utazók  baleseti kockázata átlag feletti. Ennek az oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsákok stb.) nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Európában egy motorkerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek, emiatt az uniónak, mind pedig az egyes tagállamoknak igen jelentős és hatékony lépéseket kell tenni a motorkerékpáros közúti tragédiák visszaszorítása érdekében. A motorkerékpáros balesetek számszerű növekedésének több oka is van, de a legfőbb okot az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni. A szabálytisztelő, a motorozás élményét kereső járművezetőkkel szemben ugyanakkor sajnálatos módon egyre több motorkerékpáros választja a „tiltott utat”, s ilyenkor a gyorsabb előrehaladás érdekében a sorozatos, szándékos, és sokszor igen durva szabálysértések elkövetésétől sem riadnak vissza. Ezzel azonban fokozott közlekedésbiztonsági kockázatot idéznek elő, mert veszélyeztetik saját maguk életét és testi épségét, másrészt pedig elfogadhatatlan veszélynek teszik ki a közlekedés többi résztvevőinek a biztonságát. Sok járművezető nincs tisztában a motorozás valós kockázatával, s azzal, hogy közúti baleset esetén a motorkerékpárosok jóval védtelenebbek a gépjárművekben ülő személyeknél, így a legapróbb hiba is beláthatatlan következményekkel járhat.

motorosellenorzes4Hazánkban a motorkerékpáros közlekedés biztonsága az elmúlt időszakban kedvezőtlen képet mutat. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint 2009. december 31-én összesen 141.956 db volt a Magyarországon forgalomba helyezett motorkerékpárok száma. Az ezredforduló óta a motorkerékpárok száma mintegy 55,6 %-kal növekedett.  Ennek következtében mind a személysérüléses motorkerékpáros balesetek számában, mind pedig a közúti tragédiák alakulásában kedvezőtlen tendencia kezdett mutatkozni. Míg 2001-ben – közlekedéspolitikai koncepciók bázisévében – 495 motorkerékpáros okozott személysérüléses közúti balesetet, addig 2009-ben már 741. Az elsődleges statisztikai adatok birtokában megállapítható, hogy a motorkerékpárosok által okozott balesetek növekedésének mértéke mintegy 49,6 %-os. A halálos áldozatok (mkp. vezetők)  számában is jelentős, egész pontosan 46,8 %-os növekedés mutatható ki, mert a 2001. évi 47-ről 2009-ben 69-re nőtt ezen tragédiák száma.

Az elsődleges statisztikai adatok szerint 2010. január 1-től április 26-ig
8 motorkerékpáros és 3 segédmotoros kerékpáros vesztette életét a közutakon, melyből egy motorkerékpáros halála megyénkben történt.

2009-ben a motorkerékpáros balesetek legfőbb oka a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt, amelyet az irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak meg nem tartása követ. Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy a motorkerékpáros balesetben meghalt, ill. megsérült személyek (mkp. vezetők) mintegy 46 %-a 28-40 év közötti személy volt. Ez egyértelműen jelzi a fiatalabb korcsoport kiemelt veszélyeztetettségét.

Sajnálatos módon az ittas járművezetés a motorkerékpáros közlekedésre is egyre inkább jellemző. Míg az ezredforduló évében 77, addig 2009-ben már 99 ittas motorkerékpáros által okozott közúti balesetet regisztráltak hazánkban. A növekedés mértéke 28,5 %!

A motoros szezon az enyhülő tavaszi időjárás kezdetétől általában októberig tart, bár az időszakot az elmúlt években tapasztalható enyhébb időjárás meghosszabbította. Ennek megfelelően alakul a motorkerékpáros balesetek havi statisztikája is. Az érintett időszakban a havonta 200 körül van a motorkerékpárosokat érintő közúti balesetek száma. Heti bontásban, a hét napjai vonatkozásában megállapítható, hogy a legtöbb motorkerékpáros baleset – és azon belül motoros tragédia – pénteken, szombaton és vasárnap történik, míg a napi órákra levetítve a 12.00 és 19.00 órák közötti időszakok a legveszélyesebbek.

motorosellenorzes2A fokozott ellenőrzés kiemelt célja:

A fokozott közúti ellenőrzés alkalmával főleg a motorkerékpárosokkal, segédmotoros kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kell érvényt szerezni, azonban ennek során nem hagyhatók figyelmen kívül más közlekedők által elkövetett szabályszegések sem. A közlekedési szabályokat megszegő személyekkel szemben – különös figyelemmel a 2010. január 1-jén hatályba lépett KRESZ módosításra – minden esetben határozottan fel kell lépni. Továbbá a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok ellenőrzése során az alábbi szabályok megtartására kell fokozott figyelmet fordítani:

motorosellenorzes5járművezetői jogosultság (vezetői engedély, illetve megfelelő járművezetői kategória megléte);

  • bukósisak használata;
  • megengedett sebesség betartása;
  • hatósági engedély megléte, érvényessége, a jármű műszaki állapota;
  • hatósági jelzés elhelyezése;
  • személyszállításra vonatkozó szabályok betartása;
  • ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés.

 

Az ellenőrzésekről készült tapasztalatok május 12-13-a és június 3-4-e körül kerülnek ki a honlapra.

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)