Payday Loans
2024 április 20, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Újabb csoda a Nyiregyházi Állatparkban

sostozoo44A SÓSTÓZOO ismerősen cseng az ország valamennyi ovisa és iskolása előtt. A gyermekek jóvoltából pedig már a felnőttek is tudják, hogy az ország egyetlen, több mint 30 hektáros állatparkjába érdemes elmenni!  Főleg 2010 május elsejétől, amikor is megnyitotta kapuit a híres Zöld Piramis.

 

sostozoo38Évek óta osztálykirándulások, családi, baráti programok helyszíne a nyíregyházi állatkert, ahol a világ valamennyi földrészéről találkozhatunk élőlényekkel. A legnagyobb gyűjtemény a legnagyobb területen, garantáltan a legjobb szórakozási lehetőséggel! A belépő magában foglalja a zenés fóka show-t, naponta akár kétszer is és a folyamatosan zajló látványetetéseket, ahol a bátrabbak kipróbálhatják, milyen mohók a majmok, hogyan dobálja a szájába az elefánt az almákat és persze azt is megnézhetik, mennyire jó halász a jeges medve.

sostozoo33A SÓSTÓZOO nem egy állatkert, inkább egy megvalósult csoda, amit Gajdos László a létesítmény igazgatója 13 évvel ezelőtt megálmodott és azóta is folyamatosan fejleszt csapatával együtt.  A Zöld Piramis például egy utazás során kezdett kibontakozni a fejekben.  Az ötlet egy tudományos expedíció alkalmából merült föl, amikor a nyíregyháziak az Indonéziához tartozó Komodói Nemzeti Parkban tanulmányozták az ott élő varánuszok életét. Aztán néhány év szünet és majdnem ugyanezt a látogatók megtehetik Nyíregyházán is. A nem rég átadott beruházás olyan jól sikerült, hogy a nyíregyházi szakemberek részt vehetnek az európai fajmegmentési programban, a veszélyeztetett fajok megmentésében és remélhetőleg szaporításában.

sostozoo31A Zöld Piramisban a vendégek előtt két út áll. Ha be akarják járni az őserdőt, megtehetik azt egy kijelölt útvonalon egy kényelmes séta közben, de ráléphetnek a kaland ösvényre is ahol különféle akadályokat kell leküzdeniük. Vízesés mellett, függő hidakon juthatnak el a harmadik szintre a kupola csúcsába, ahol üveghídon keresztül nézhetnek le a mélységbe.

Olyan állat különlegességek láthatóak itt, mint a komodói óriás sárkánygyík pár, a páncélos rinocéroszok, de az óriáskígyók, pálmasodrók, orangutánok éppúgy élményt kínálnak, mint a lóri erdő, sőt a vállalkozó kedvűek hamarosan akár elefánton is lovagolhatnak.

sostozoo17Az érdekes építészeti megoldásokkal tarkított piramis egyik szárnyában található az Ócenárium, középpontjában a félmillió literes speciális akváriummal, mely méreteit tekintve is egyedülálló. Több cápafaj, s tucatnyi színpompás hal nyújtja a látnivalók kínálatát, a kisebb akváriumokban pedig languszták, murénák, tűzhalak, doktorhalak fogadják látogatóikat, de vendégeink bepillantást nyerhetnek a korallszirtek különleges világába is.

Az őserődben igazi minden növény, bambuszok, pálmák, orchideák képviselik Ázsia egzotikus növényvilágát.


A több mint másfél milliárd forintos beruházáshoz a Nemzeti Fejlesztési Terv keretén belül nyolcszáz millió forintos uniós támogatást nyert a SÓSTÓZOO, a megvalósuláshoz Nyíregyháza ugyanennyi önerőt is biztosított.

A csaknem 2 milliárdos beruházás alapkövét 2008 őszén rakták le, a kivitelező Ke-Víz 21 Zrt. ezt követően vonult fel és kezdett hozzá a kivitelezéshez.

 

 

 

 

 

 


sostozoo21Érdekességek:
• A négyszintes Zöld piramis és Ócenárium közel négyezer négyzetméternyi területen mutatja be az Indonéz szigetek és az Indiai óceán élővilágát
Az építmény 16 méter magas, a kivitelezés során számos olyan anyagot építtettek be, amit Magyarországon korábban még soha. Csak egy példa: a kupola azon anyagból készül, mint amiből a pekingi olimpiai uszoda borítását is megoldották.
• A félmillió liter tengervizet tartalmazó Ócenárium 14 centiméter vastag üvegszerkezetét Svájcban gyártották, a nyolc méter hosszú akril csőben úgy sétálhatnak látogatóink, hogy mellettük és felettük ráják, cápák, medúzák úsznak.

• A Zöld Piramis gépészeti berendezései a legkorszerűbb technológiát képviselik, a tervező munkát 14 szakági tervező cég készítette, így csaknem 10 méternyi magasból alázúduló vízesés hangjátéka éppolyan mesterien tervezett, mint az is, ahogyan a látogatók a vízesés alá jutva szembesülnek az óceán vízi élőlényeivel is.

Ha bővebb információkra kíváncsi látogasson el a www.sostozoo.hu weboldalra.

 

További fotók a KÉPGALÉRIÁBAN!

 

 

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

Hozzászólások

 
+1 #1 Guest 2010-05-14 00:33
Hát ez király!! A video nagyon tetszik!

MÉÉÉÉÉg ilyet!

Vajon egy nap alatt bejárható ez a park gyerekekkel? (ez csak költői kérdés)
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)