Payday Loans
2024 május 03, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Újabb csoda a Nyiregyházi Állatparkban

sostozoo44A SÓSTÓZOO ismerősen cseng az ország valamennyi ovisa és iskolása előtt. A gyermekek jóvoltából pedig már a felnőttek is tudják, hogy az ország egyetlen, több mint 30 hektáros állatparkjába érdemes elmenni!  Főleg 2010 május elsejétől, amikor is megnyitotta kapuit a híres Zöld Piramis.

 

sostozoo38Évek óta osztálykirándulások, családi, baráti programok helyszíne a nyíregyházi állatkert, ahol a világ valamennyi földrészéről találkozhatunk élőlényekkel. A legnagyobb gyűjtemény a legnagyobb területen, garantáltan a legjobb szórakozási lehetőséggel! A belépő magában foglalja a zenés fóka show-t, naponta akár kétszer is és a folyamatosan zajló látványetetéseket, ahol a bátrabbak kipróbálhatják, milyen mohók a majmok, hogyan dobálja a szájába az elefánt az almákat és persze azt is megnézhetik, mennyire jó halász a jeges medve.

sostozoo33A SÓSTÓZOO nem egy állatkert, inkább egy megvalósult csoda, amit Gajdos László a létesítmény igazgatója 13 évvel ezelőtt megálmodott és azóta is folyamatosan fejleszt csapatával együtt.  A Zöld Piramis például egy utazás során kezdett kibontakozni a fejekben.  Az ötlet egy tudományos expedíció alkalmából merült föl, amikor a nyíregyháziak az Indonéziához tartozó Komodói Nemzeti Parkban tanulmányozták az ott élő varánuszok életét. Aztán néhány év szünet és majdnem ugyanezt a látogatók megtehetik Nyíregyházán is. A nem rég átadott beruházás olyan jól sikerült, hogy a nyíregyházi szakemberek részt vehetnek az európai fajmegmentési programban, a veszélyeztetett fajok megmentésében és remélhetőleg szaporításában.

sostozoo31A Zöld Piramisban a vendégek előtt két út áll. Ha be akarják járni az őserdőt, megtehetik azt egy kijelölt útvonalon egy kényelmes séta közben, de ráléphetnek a kaland ösvényre is ahol különféle akadályokat kell leküzdeniük. Vízesés mellett, függő hidakon juthatnak el a harmadik szintre a kupola csúcsába, ahol üveghídon keresztül nézhetnek le a mélységbe.

Olyan állat különlegességek láthatóak itt, mint a komodói óriás sárkánygyík pár, a páncélos rinocéroszok, de az óriáskígyók, pálmasodrók, orangutánok éppúgy élményt kínálnak, mint a lóri erdő, sőt a vállalkozó kedvűek hamarosan akár elefánton is lovagolhatnak.

sostozoo17Az érdekes építészeti megoldásokkal tarkított piramis egyik szárnyában található az Ócenárium, középpontjában a félmillió literes speciális akváriummal, mely méreteit tekintve is egyedülálló. Több cápafaj, s tucatnyi színpompás hal nyújtja a látnivalók kínálatát, a kisebb akváriumokban pedig languszták, murénák, tűzhalak, doktorhalak fogadják látogatóikat, de vendégeink bepillantást nyerhetnek a korallszirtek különleges világába is.

Az őserődben igazi minden növény, bambuszok, pálmák, orchideák képviselik Ázsia egzotikus növényvilágát.


A több mint másfél milliárd forintos beruházáshoz a Nemzeti Fejlesztési Terv keretén belül nyolcszáz millió forintos uniós támogatást nyert a SÓSTÓZOO, a megvalósuláshoz Nyíregyháza ugyanennyi önerőt is biztosított.

A csaknem 2 milliárdos beruházás alapkövét 2008 őszén rakták le, a kivitelező Ke-Víz 21 Zrt. ezt követően vonult fel és kezdett hozzá a kivitelezéshez.

 

 

 

 

 

 


sostozoo21Érdekességek:
• A négyszintes Zöld piramis és Ócenárium közel négyezer négyzetméternyi területen mutatja be az Indonéz szigetek és az Indiai óceán élővilágát
Az építmény 16 méter magas, a kivitelezés során számos olyan anyagot építtettek be, amit Magyarországon korábban még soha. Csak egy példa: a kupola azon anyagból készül, mint amiből a pekingi olimpiai uszoda borítását is megoldották.
• A félmillió liter tengervizet tartalmazó Ócenárium 14 centiméter vastag üvegszerkezetét Svájcban gyártották, a nyolc méter hosszú akril csőben úgy sétálhatnak látogatóink, hogy mellettük és felettük ráják, cápák, medúzák úsznak.

• A Zöld Piramis gépészeti berendezései a legkorszerűbb technológiát képviselik, a tervező munkát 14 szakági tervező cég készítette, így csaknem 10 méternyi magasból alázúduló vízesés hangjátéka éppolyan mesterien tervezett, mint az is, ahogyan a látogatók a vízesés alá jutva szembesülnek az óceán vízi élőlényeivel is.

Ha bővebb információkra kíváncsi látogasson el a www.sostozoo.hu weboldalra.

 

További fotók a KÉPGALÉRIÁBAN!

 

 

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

Hozzászólások

 
+1 #1 Guest 2010-05-14 00:33
Hát ez király!! A video nagyon tetszik!

MÉÉÉÉÉg ilyet!

Vajon egy nap alatt bejárható ez a park gyerekekkel? (ez csak költői kérdés)
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van. Holnap Mónika és Flórián napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)