Payday Loans
2024 május 03, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Ünnep a Bölcsödében!

bolcsi322010 mérföldkő a magyar bölcsödék történetében. Több évtizedes várakozás után végre elismerték az intézmények fontosságát. A szociális és munkaügyi miniszter április 21-ét a Bölcsődék Napjává nyilvánította. Milyen kár, hogy ilyet csak egy miniszter tehet!  A bölcsödés gyermekek szülei minden bizonnyal már sokkal hamarabb megtették volna!
 

Én nem voltam bölcsödés, mert anyukámnak nem kellett dolgoznia. Az én gyermekeim azonban mindannyian azok voltak egy kicsit, mert szükség volt mindkét keresetre a családban, nekik pedig a barátokra és a közös játékra, amit csak a bölcsiben kaphattak meg.  Azért tudtam dolgozni, mert a városban működik egy olyan bölcsöde, ahol az anyukák és apukák bátran ott merik hagyni gyermekeiket, mert tudják, hogy ott a lehető legjobb kezekben vannak. Ez a szuper intézmény a városi bölcsöde, melyet 1952-ben a hajdúszoboszlói Városi Tanács alapított.

bolcsi25Az első bölcsöde persze jóval korábban létesült, pont száz évvel az előbb említett dátum előtt. 1852-ben magánszemélyek adakozásából, egyházi segítéggel jött létre az intézmény Budapesten a Kalap utcában. Tanácsnok, orvos és iskolaigazgató döntött akkor úgy, hogy szükség van az ilyen jellegű szociális létesítményekre, az állam azonban csak 1950-től lépett a finanszírozók közé. A második világháború után nem volt kérdéses, miért és mekkora szükség van a bölcsödékre, melyek gomba módra szaporodtak az ötvenes-hatvanas években. A demográfiai hullám hatására a férőhelyeket is folyamatosan emelték.

Hajdúszoboszlón 1974-ben a bővítés után a 125 férőhelyen több mint 150 gyermeket gondoztak a szakemberek, nem volt senki elutasítva, mindenkit felvettek. A nagy lelkesedés azonban csak negyven évig tartott. Az 1990-es években országos szinten a férőhelyszámokat drasztikusan csökkentették,  szó szerint szétverték a bölcsödei hálózatot. Szerencsére a hajdúszoboszlói intézmény, úgy ahogy megúszta. A leépítések során a régi épületet az ANTSZ kapta, a férőhelyek számát fokozatosan csökkenteték. 125-ről először 100-ra, majd 80-ra. 1995-ben már csak 60 férőhellyel rendelkezett a bölcsöde.

bolcsi29A városi bölcsödét ellenőrző szervek, a jogi szabályzásra hivatkozva a meglévő öt csoport létszámát maximalizálni akarták 50 főre, miközben a szülők hosszú sora állt a küszöbön, felvételre várva. Mivel a várakozási idő egyre hosszabb lett és egyre több szülő szerette volna beíratni gyermekét a bölcsibe, lassan elindult egy kedvező folyamat.

A 2002-ben egy gondozási egységgel bővült a városi bölcsöde, de még így is hosszú volt a várólista. Az idei pályázat ezt a helyzetet szeretné tovább enyhíteni, remélhetőleg sikerrel! A nyertes pályázat segítségével ugyanis 84 –re bővülne a férőhelyek száma és a további szolgáltatásokkal a létesítmény kínálata is jelentősen változhat majd.

A tervek szerint a jövőben sajátos nevelési igényű gyermekeket is fel tudnak majd venni, akik enyhe fokban sérültek. Óriási segítség lehet az anyukáknak, szülőknek a leendő új részben a Baba-Mama Klub és az alapellátáson felül egy fizetős szolgáltatás bevezetése, mely során pár órára is be lehet majd adni a Bölcsödébe a piciket. Nem kell a nagyi, vagy a méreg drága babysitter, ha orvoshoz, hivatalos vagy más, kicsik által nem kedvező helyre kell mennie a szülőknek. A bölcsödében, tökéletes környezetben, kiváló szakemberek fognak vigyázni rá. S ha már az előbb említettem a méregdrága babysittert, azt is meg kell jegyezni, hogy az intézményben végzett munka, sajnos hosszú évek óta nincs megbecsülve. A szakmai elismerés talán most megtörtént és remélhetőleg következő lépésként a bérek is rendezésre kerülnek.

bolcsi9Az ünnepi nyílt napon bepillantást nyerhettünk a bölcsi világába. Láthattuk, hogy a legkisebbek, milyen ügyesen öltözködnek és ebédelnek. Ismerik a napi szokásokat, hogy mi után mi következik. Örömmel játszanak az udvaron és maguktól tudják, melyik az Ő ágyuk és ebéd után már viszik is az alvós játékot, babát, autót, hogy együtt hallgassák az altatódalt.  Biztonság, nyugalom, szeretet, tiszta ruha, meleg étel, van olyan bölcsis, aki mindezt csak a bölcsödében kapja meg.  Számukra különösen fontos a pedagógiai munkája révén országosan is elismert hajdúszoboszlói intzémény. De fontos azoknak a kicsiknek is, akiknek szüleik több műszakban dolgoznak és nem egyszer már a nyitás perceiben, azaz reggel hatkor ott vannak a bölcsiben.

bolcsi39Bagi Lajosné bölcsöde vezető és Balla Antalné gondozási csoportvezető több évtizedes munkájuk tapasztalataként elmondták, hogy a bölcsődés gyermekek az egyéni bánásmódnak és a saját fejlődési tempójuknak megfelelő gondozásnak köszönhetően már egész pici korban önállóak. Öröm velük lenni és nézni, ahogy egyre okosabbak és ügyesebbek lesznek. Régen tényleg csak gondoztak a bölcsödékben, az utóbbi húsz évben azonban ez megváltozott. Igazi nevelés folyik a szülők bevonásával, akik partnerek mindenben. Közös érdek, hogy a gyermekek mindenhol a legjobbat kapják! A bölcsöde nem tudja a szülőket pótolni, de sok olyanra meg tudja tanítani a kicsiket, ami hosszú távon roppant előnyös. A gondozó nénik sosem sietnek, van türelmük kivárni, egy-egy alapos kézmosást, egy tökéletes cipőfelhúzást és persze egy bravúros ebédet, melyre sok esetben nem minden anyuka képes. Otthon lehet, nem mutat jól az almaszósz a falon, de a bölcsődés gyerekek lehetőséget kapnak egy-egy kifinomultabb mozdulatsor elsajátítására, a bölcsiben mindenre van idő. Lehet önállóan próbálkozni és ez jó! Kicsiknek-nagyoknak egyaránt! A gyermekek szülei ezért köszönik a városi bölcsöde valamennyi dolgozójának a munkát és persze a felejthetetlen pillanatokat, napokat, hónapokat, és nem csak a bölcsödék napján, hanem egész évben!

 

A nyílt napon készült további képek megtekinthetőek a KÉPGALÉRIÁBAN!

 

 

 

 

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van. Holnap Mónika és Flórián napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)