Payday Loans
2024 március 19, kedd
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Köszönő levél Vida Lajosnak

191264 213675121976307 1536143 oMa este, egy kéréssel keresték meg a Szoboszlói Színest. Egy köszönő levelet juttassunk el a címzettnek. Mi sem természetesebb, hogy helyt adunk az ilyen kérésnek, hisz tanár urat, Lajost, Lajos bácsit, ki-hogy szólítja, városunkban szinte mindenki ismeri. A levél feladója pedig egy nyugdíjas kolléga, aki mára olvasóvá „züllött”. A levelet eljuttattuk  Vida Lajosnak, de most megosztjuk olvasóinkkal is. Ma Magyarországon nem csak Vida Ildikók, hanem szerencsére Vida Lajosok is vannak.

 

 

 

 

IMG 6175Kedves Vida Lajos! 

   Nem tudom, hogy megkapja-e levelemet. Az interneten ezt a címet találtam, de remélem, valaki eljuttatja önnek. 

Nagy figyelemmel olvastam Szép Ernőről írott élet és pályarajzát és mint egyszerű, kérges lelkű volt újságíró, most már csak olvasó köszönetemet küldöm, hogy ezt a több évtizedet igénylő, sok energiát és pénzt felemésztő  hatalmas munkát elvégezte. Nemcsak ezért írok, hogy ezért köszönetet mondjak, mert közel hozott hozzám egy kitűnő írót, aki valóban a Nyugat írói közül is kiemelkedik, hanem azért is, mert olvasástörténeti szempontból is érdekes, hogy egy irodalmat szerető embernek, mint jómagam, mi kelti fel az érdeklődését egy író iránt. Ez a kis olvasástörténet is bizonyíthatja, hogy sokszor nem mi választjuk ki a könyveket olvasásra, hanem a könyvek bennünket, feltéve, ha előítéleteinket a könyvtár ajtajában felakasztjuk a ruhafogasra. 

   Nos, a rendszerváltás óta "felfedeztem", mint sok kortársam azokat az írókat, akiket politikai vagy esztétikai szempontból ki akart a hatalom 1945 után törölni a nemzet tudatából. Kezdődött Máraival és tőle megtanultam, hogy polgár csak az alkotó ember lehet, aztán jött Wass Albert, akitől megtudtam, hogyan szenvedtek az erdélyi magyarok a román elnyomás alatt. És azt a Magyar církusz című verséből, hogy eszi egymást a magyar. Aztán persze Nyirő József, akinek megismerésében segített Medvigy Endre, az író kitűnő ismerője, és akivel személyesen is elbeszélgethettem az íróról és a politikai szennyet levakarva róla, előkerült egy gyönyörűen író székely műve. Nemcsak az Úz Bence. 

   Ezekről az írókról Csepelen, a Tamási Lajos Munkás Olvasó Klubban korrekt, lehetőleg csak az esztétikai értékeket felmutató előadást tartottam, minek következtében az un. jobboldal és az un. baloldal is megorrolt. Egyébként, mint ahogy ön Szoboszlón, én Csepelen foglalkoztam helytörténettel, ami csodálatos világot tárhat az ember elé.

   Aztán jött a Kertész-cirkusz és elhatároztam, hogy magam nézek utána, milyen minőségű író. Ahogy ön minden Szép Ernő könyvet elolvasott, úgy én is ezt tettem és Az angol lobogó olvasása közben bukkantam rá, Kertész Imre esszének is beillő vallomására, hogy ti. Szép Ernő műve: az Ádámcsutka és emberi, írói magatartása, tartása - Szép Ernő voltam - lehet számára a példa és Szép Ernő kísérletét "utánozva", folytatva, tovább fejlesztve emlékezhet a múltra, amelyet rekonstruálni nem kehet, de ezt a lehetetlent meg kell kísérelni. Ahogy Móricz írja Babitsnak, volt egy szent szándékunk, gyönyörűket írni. és lehet, hogy Kertész nem tudott gyönyörűket írni, mint Szép Ernő, de legalább megkísérelte. 

Így született a Sorstalanság, amely az emlékezés lehetséges és lehetetlenséges regénye. 

No, nem folytatom, nem akarom elvenni az idejét. A Szép Ernőről, illetve az író hatásáról szóló nagyon szép esszé Az angol lobogó (Életmű kiadás, Magvető Kiadó, 2001.) 26. oldalán kezdődik és a 63. oldalig tart. gondolom, már olvasta, de ha nem, akkor nem volt hibavaló levelem.  

Még egyszer köszönöm az élményt, hogy segített jobban megérteni Szép Ernőt, aki volt, de van is, többek között az ön jóvoltából is. 

Ahogy Seneca búcsúzott Luciliustól, magam is úgy teszek: Él egészségben. 

Udvarhelyi András egykori újságíró, aki olvasóvá "züllött".  

Ezek a fotók Kunkli Éva Könyvbemutatóján készültek 2014-ben.             

IMG 6094-002

IMG 6125-003

 

 

 

 

 

Hozzászólások   

 
-294 #1 idpinczes 2015-01-24 12:11
Nagyon tetszik a levélíró higgadt, korrekt véleménye.Sajno s a mai közélet túlzottan átpolitizált, szélsőséges.Tov ábbi eredményes munkát kívánok mindnyájuknak!
idPinczes@netform.hu
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)