Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Pünkösd

0095Időszámításunk előtt 3 ezer évvel az emberek Mezopotámiában már ünnepelték a tavasz eljövetelét. Úgy tartották, a nagy nyári munkák előtt meg kell állni egy pillanatra. Köszönteni kell az új életet, imádkozni a bő termésért. Ez volt jellemző a zsidó kultúrában is.  


Ez az ünnep eredetileg aratási ünnep volt. Hisz Palesztínában előbb érik a gabona - mondta Horváth Pál a Pünkösdről. A zsidó felekezetben az ünnep később további jelentéssel is bővült. Az Ószövetség szerint Isten a Sínai hegynél lángnyelvek formájában adta át Mózesnek az emberiségnek szóló tízparancsolatot, melyet csak egy nép fogadott el.
Fontos rabbinikus hagyomány mondja azt, hogy az akkori világ elképzelése szerint 70 nép volt, hetven lángnyelv szállt le, de csak a zsidóság fogadta el ezt a törvényt - tudtuk meg Horváth László teológustól.

0098A Újszövetség szerint a lángnyelvek Jézus keresztre feszítését követően az ötvenedik napon, Pünkösdkor újra a Földre szálltak Jeruzsálemben. És ezúttal már nem csak egy népet szólítottak meg, hanem a két apostolt és rajtuk keresztül az egész keresztény világot. Ekkor szállt le ugyanis a szentlélek, melyet tizenkét lángnyelv vagy galamb formájában ábrázolnak.


Éppen ezért Pünkösd napján a keresztény egyház már a második századtól kezdve lényegében a saját születésnapját ünnepli. Az apostolok, a legelső keresztény papok ugyanis a Szentlélek eljövetelekor értették meg és kezdték el terjeszteni Jézus tanításait.


0135Pünkösd tehát a keresztény egyházban kapott kiemelkedő szerepet, mint a Jézus szenvedéstörténetének utolsó állomása. Az ősi tavasz ünnepnek megmaradt profán, azaz világias jellege is. Ez a népi hagyományokban őrződött meg.
A falvakban, az úgynevezett pünkösdöléskor bő termésért, termékenységért fohászkodtak. Elterjedt szokás volt például a pünkösdi királynőjárás. Ekkor egy kislányt vezettek végig a falun, akit- vörös lángokat szimbolizáló- virág szirmokkal hintettek be. Ha a kislány nevetett, bőségesnek ígérkezett a termés.


Hasonló hagyomány volt a pünkösdi királyválasztás is. A legénybandák maguk között királyt választottak. Általában valamilyen erőpróba után. Ez egy évig tartott. Ezután egy évig ingyen ihatott a kocsmában.


A pünkösd tehát a fiatalság, a tavasz és a termékenység fesztiválja, valamint a Szentlélek eljövetelének ünnepe is egyben. Kellemes Pünkösd vasárnapot, Pünkösd hétfőt!

 

 

Dr. Horváth Pál: A Pünkösd eredete (www.freepress.hu)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)