Payday Loans
2024 március 28, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

A Bocskai Zarándoklaton jártam

0005 másolataAz elmúlt hétvégén egy igen megtisztelő felkérésnek tehettem eleget. Elsőként képviselhettem Hajdúszoboszlót a Bocskai Zarándoklaton. Ez a hagyomány évtizedes, a fejedelem halálának napjához (február 22.) kapcsolódóan a hajdúvárosok tisztelegnek emléke előtt az életében meghatározó települések felkeresésével.

 

 

 


A 14 tagú küldöttségben Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Vámospércs mellett először volt képviseltetve Hajdúszoboszló. Kétnapos utunk első állomása Kolozsváron a fejedelem szülőháza volt. Itt található jelenleg a Sapientia Egyetem rektori hivatala. Delegációnkat fogadta a kar kancellárja és az egyetem főtitkára. Köszöntőjükben hangsúlyozták: Bocskai István a legnagyobb összekötő kapocs a határ két oldalán. Programunk további részében koszorút helyeztünk el a négy éve felavatott külső emléktáblánál, majd a 2013-ban átadott új egyetemi épület előcsarnokában álló szobornál.

0006


Gyulafehérvárra vezetett utunk ezt követően. A római katolikus székesegyház megtelt magyarokkal. Felemelő és megható érzés volt számomra a városom képviseletében a koszorút odahelyezni Bocskai István nyughelyére, majd a jelenlévőkkel együtt elénekelni nemzeti imádságunkat. Gyulafehérváron hajtottuk fejünket nyugovóra, ahol, mint megtudtam, egyik évben a reformátusok, a másik évben a katolikusok látják vendégül az anyaország hajdúvárosaiból jövőket.
Másnap Nagyenyedre látogattunk. Itt a várfalnál helyeztünk el egy koszorút az 1849. január 8-án lemészárolt magyarok emlékére. Utolsó állomásunk Nagyvárad, ahol a Partiumi Keresztény Egyetem udvarán található Bocskai-emléktáblánál is leróttuk kegyeletünket.

Kállai István önkormányzati képviselő

 

0001

0002

0003

0004

0006

0007

 

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)