Payday Loans
2024 április 27, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Egy világhírű zeneművész Hajdúszoboszlón

 MG 0821bMég néhány napig városunkban tartózkodik az egyik legnagyobb kínai tartomány legnagyobb egyetemének zeneművészeti karán oktató docens, aki munkája mellett még koncertezni is jár. Előtte három évig Svédországban, a malmöi művészeti főiskolán tanított és a Svéd Televíziónál (Swedish State TV) is dolgozott, mint zeneszerző.

 

 

 

Ez után a kis bevezető után már ideje elárulni, hogy kiről is van szó. Ez a világhírű zeneművész egy hajdúszoboszlói fiatalember, aki most négy év szünet után ismét hazalátogatott szüleihez, barátaihoz. A neve Szigeti Zoltán. Az elmúlt héten a Bárdosban találkoztunk, és arra kértem, hogy röviden foglalja össze a zenei pályafutását:

0001„Debrecenben születtem, de a gyermekéveimet Szoboszlón töltöttem, itt nevelkedtem. Szerencsés környezetbe születtem, mert a lakásunkban volt egy nagy hangversenyzongora. Anyukám csodálatos szépen zongorázott klasszikus zenéket, én pedig mellette már 2 éves koromtól nyomogathattam a zongora billentyűit. Ez adta az első indíttatást, ami nagyon sokat jelentett az alapoknál."
Zoltán lelkesen mondja, hogy 1980-ban, pont akkor volt első osztályos, amikor átadták a Bárdost, régi nevén a 4. Sz. Iskolát, amit a szoboszlóiak csak zöld iskolának neveztek. Akkor Szatmári Antalné volt az igazgató, később Dávid József. Az „A" osztály volt a zenei tagozat, kötelező volt a hangszerválasztás.
„Tanultam zongorázni, de szerettem az ütőhangszereket is. Az elején nem volt kiemelkedően jó teljesítményem"-mondta.
„A 4. Sz. Iskola után felvételi nélkül felvettek Debrecenbe, a Kodály Zoltán Zeneművészetire, innen egy év múlva átkerültem Miskolcra, a Bartók Béla Konzervatóriumba. Ezek után egy pár évet tanultam még Budapesten magánúton, Ausztriába szerettem volna kikerülni, de ez akkor nem sikerült, maradtam Budapesten. 2005 táján volt egy lehetőség, Svédországban, Malmöben felvételt nyertem a Zeneakadémiára (Musikhögskola Malmö), ahol egy svéd-amerikai közös ösztöndíj keretében előbb mesterdiplomával végeztem jazz- zongoraművész és improvizáció szakon (Piano Performance in Contemporary Music and Jazz Arts), majd ezt követően doktori fokozatot (Ph.D. - D.M.U. -Doctor of Musical Arts) szereztem. Itt nyolc évet töltöttem, majd egy hangverseny kapcsán kijutottam Kínába. Egy-két hangverseny után felkérést kaptam, hogy menjek ki Kínába zenét tanítani. Éltem a lehetőséggel, már negyedik éve ezen az egyetemen oktatok, közben járjuk a világot a hangversenyeinkkel. Kína egy hatalmas ország, hatalmas lehetőségekkel. Minden sokkal nagyobb, mint Európában, nem ritkák a 800-900 fős hangversenytermek sem. Évente 200-220 koncertet adunk, ami egy kicsit strapás, most nagyon jó volt egy kicsit pihenni itthon.
Három napot tanítok az egyetemen, négy napot koncertezünk. Nincs szabadnap, sokat kell dolgozni, de ha az ember azt csinálja, amit szeret, akkor ez nem fárasztó."
Nekem ez nem munka, ez az életem!" – mondta halkan Zoltán.
IMG 1936Ezen a ponton bátran kijelenthetem, hogy Zoltánnak a zenei tudásán kívül csak a szerénysége nagyobb. A beszélgetésünk több pontján, mindig oda kanyarodott, hogy milyen sokat köszönhet az iskolának, Marikának, (Tokaji Mária) aki az osztályfőnöke volt, külön felhívta a figyelmemet, hogy ki ne felejtsem Vári Éva nénit, aki az első kottaírást tanította, Tóth Sándorné Rozika nénit, aki mindig arra bíztatta, hogy menjen zongorázni akár a szünetekben is. Közben az iskola folyosóin sétálva jönnek és jönnek a nevek belőle, hogy még kik azok, akiknek nagyon sokat köszönhet. Ilyenek többek között Veres Adrienn, Kovács János, Tóth Marianna. Közben megérkezünk az egyik tanteremhez, ahol egy jelenlegi énektanár, Török Péter karvezető fogadja, és már egyből önfeledten beszélgetnek szakmai dolgokról. A hétvégén már visszautazik Kínába Szigeti Zoltán, kívánunk neki további sok sikeres koncertet, és vigye Hajdúszoboszló jó hírét a világba!

 MG 0821b

Szigeti Zoltán

0001

Egy kis gyakorlás anyai segítséggel.

0002

IMG 4265

IMG 9718-001

Török Péter - Szigeti Zoltán - Tokaji Mária a Bárdosban

IMG 9724-002

IMG 9726-003

IMG 9733-004

 

Szoboszlói Színes–  Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)