Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Fizikai kisérletek Hajdúszoboszlón

fizika1A művelődési központ nagyterme gyermek zsivalytól volt hangos a múlt héten. Egy váci házaspár hozta el kiállítását Hajdúszoboszlóra. Az én korosztályom hasonló szerkezetekkel még fizika és kémia órán kisérletezett, a mai gyermekek így egyben csak ebben a fomában ismerkedhettek a természettudományok törvényeivel.

fizika2Buborékfal, légágyú és villámgömb ezek voltak a kedvencek, de kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak való szórakozást a kiállítás keretein belül. Bizonyára minden gyermeket érdekel, hogyan lehetne a hangot látni, a levegőt mérni, stb., stb. Ezekre a kérdésekre nekem még kisérlettel válaszolt Hajdúszoboszlón Molnár Ida, Bacskay Csabáné, a gimiben pedig Oláh Józsefné. A Fazekas Mihály Gimnázium tanulójaként pedig az ATOMKI-ba járhattunk rendes nagy bemutatókat nézni! A fiam azonban, már egy olyan órán megtartott kisérletről sem számolt be, ami megragadta volna figyelmét és a megkérdezett ismerős gyermekek sem emlékeztek semmi ilyesmire. Vajon tényleg kiment a divatból az egyes tananyagokat remekül szemléltetni tudó kisérletezés? Vagy csak a pénz fogyott el, az oktatás igazán hasznos területéről? Vagy a gyerekeket nem érdekli a dolog?

fizika4A válasz maradjon nyitva, most inkább foglalkozzunk azzal, hogy mi is kellene ahhoz, hogy a múlt hetihez hasonló, állandó kiállítás várja a hajdúszoboszlói tanulókat, mondjuk az ifjúsági házban. Néhány tükör, különböző méretben, egy seprű, (boszorkányos) egy műanyaghordó, néhány sallang anyag, szegek, mosogatószer, kötél és hasonló, mondhatnánk a kamrából beszerezhető dolog. Ja és még valami, ami boltban nem kapható, meg a kamrában sincs belőle, nagy adag lelkesedés, legalább egy embertől, aki fantáziát lát a hajdúszoboszlói „Csodák Palotájának” a megteremtésében és fenntartásában.

Mindez akkor jutott eszembe, amikor lányom unszolására elmentem megnézni a kiállítást és Budai János lelkes tárlatvezetése gondolatokat ébresztett bennem. Amikor az éppen a teremben lévő gyermek csapat távozott, lelkesen próbáltam ki néhány „játékot” és örültem, hogy nem csak én használom ki ezt a lehetőséget, hanem más felnőtt is!

 

fizika3fizika5fizika7

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. május 19., vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)