Payday Loans
2024 március 19, kedd
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Dühöngő, fitnesz központ vagy szabadidő park ?

0001 másolataHetek óta elő-elő jön ez a téma a különböző internetes oldalakon. Az természetes, hogy valamilyen mozgásteret biztosítani kell a panelben lakóknak is. A leendő létesítmény egyszerre kellene, hogy kiszolgálja a focizni vágyó fiatalokat, a padon gyermekével üldögélő anyukát, vagy a sakkozni óhajtó nyugdíjast.

 

Az elmúlt héten megkerestük Marosi György Csongor önkormányzati képviselőt, akinek a körzetében található a legtöbb panellakás, hogy körvonalazza az általa javasolt megoldást. Hozzátette, hogy amit most mond az egy terv körvonala, hisz meggyőződése, hogy ezt a feladatot az ott lakó érintettekkel kell megoldani. Minden lehetőséget megragad, hogy az ott lakókkal, minden fórumon egyeztessen. Érveit a következőkben foglalta össze, ami olvasható a saját facebook oldalán is:

IMG 9683„Napok óta olvasom a vitát, hogy kell-e újabb fitnesz park a városnak vagy sem. Pro és kontra lehet érveket felsorolni. Abban mindenki egyetérthet, hogy újabb közösségi tereket kell kialakítani a lakosság számára, különösen a lakótelepen. Mi lakótelepi emberek szeretjük a kényelmet, szeretjük a biztonságot, de igényünk van a zöld területre is. A körzet képviselőjeként ígérhetem, hogy semmi olyat nem támogatok, ami ezek hátrányát fogja okozni. A fitnesz park kialakítása azért merülhetett fel, mert az évek során a közösségi terek száma a lakótelepen lecsökkent. A fiatalok számára nem maradt sportolási lehetőség, ahogy a nyugdíjasoknak sem maradtak meg a parkok, hogy le tudjanak ülni délután beszélgetni vagy csak közösen kártyázni egyet. Fontos egy olyan közösséget létrehoznunk, mely során mi lakótelepi emberek közösen együtt, mindenki megelégedésére tudunk élni. Ehhez fontos, hogy legyenek játszóterek, parkok, közösségi helyek minden korosztály számára. Olvasom, hogy az idősebb korosztály hideglelést kap a ,,dühöngő" szó hallatán is, erre megoldás lehet Máté Lajos képviselőtársam javaslata, hogy délutánonként és nyáron nyissuk meg az iskolák parkjait a lakosság számára. Ez egy nagyon jó ötlet lehet ,így a zaj sem növekedne. Körzetünkben egy dühöngő maradt a Szilfákalja 33 alatt, amellyel a jövőben szintén kezdenünk kell valamit. Ebben kérem majd az ott élők segítségét, hogy közösen tudjuk kitalálni a tér hasznosítását.
A fitnesz park elhelyezkedésével kapcsolatban kettő lehetséges helyszín lehet. Az egyik az ún. kutyasétáltató melletti rész, ami egy kihasználatlan nagy terület. Jelenleg néha hajléktalanok lakják. Ha itt alakulna ki, az azért is lehetne előnyös, mert térfigyelő kamerával a környéket is beláthatjuk, így a lakótelep ezen része biztonságossá is válhat. Másik lehetőség a Thököly iskolában található rész, ahol már az iskolának is van egy fitnesz jellegű tere. Ezt lehetne tovább bővíteni és itt lehetne kialakítani a nagyközönség számára. Mindkettő megfontolandó, egy későbbi egyeztetés folyamán fogunk erről dönteni. Bármelyik helyszínt is fogjuk elfogadni, egyvalamiben biztosak lehetünk, hogy csak olyan helyre rakjuk a parkot ahol a lakosságot nem fogja zavarni. Az ilyen parkokat az ország minden területén a lakótelep környékére szokták helyezni, mert mi lakótelepi emberek igényeljük leginkább a szabadban való hasznos időtöltést. Ezen park illusztrálására mellékelek két fotót, amelyek más városokban készültek. Ez igazából nem is fitnesz park, hanem más néven felnőtt játszótér, melyet minden korosztály kulturáltan használhat."
Hozzátette még, hogy valamelyik megoldás nyár végére, szeptember környékén valósulhat meg.

0001

0001 másolata

 

Szoboszlói Színes–  Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások   

 
-309 #6 KelemenG 2015-07-22 15:14
Tisztelt Szoboszlóiak,
Mindig örömmel hallom, hogy ha a szép kis városunk fejlődik, főleg ha az ésszerűen és hasznosan történik.
Véleményem szerint azonban az utóbbi időben ez nem sikerült a városnak teljes mértékben.
Az Extrém csúszdapark valóságos rémálom. Úgy látszik a fürdőnek nem volt elég a rendelkezésre álló óriási területen megépíteni az új csúszdaparkot, ezért egy újabb területre építkezett, ahol már viszont nagyon közel vannak a lakóházak az üdülőövezet szélén.
A tavaszi nyitástól a szezon végi zárásig szinte MINDEN NAP a vendégek ordítását, sikítását, visítását, kurjongását, kiabálását, üvöltözését kell hallgatnunk, és korántsem írtam le az ott hallható összes hangfélét.
Aki nem lakik ott az nem tudja átérezni, hogy miről is van szó. Kénytelenek vagyunk a kertesházban beszorulni a lakásba, de még csukott ablak mellett is hallhatóak azok a már inkább a horror filmekben hallható hangokhoz.
Teljesség igénye nélkül csak az elképzelés végett:
- munka után ha hazamegyünk szeretnénk kipihenni a nap fáradalmait, kicsit pihenni - helyette hallgathatjuk az ordibálásokat
- hétévégén egész nap "élvezhetjük" a "műsort" és nem lehet egy jót sem aludni például ebéd után, sem a kertben sem a lakásban.
Ha úgy fúj a szél még alpári káromkodásokat is lehet hallani kicsinek és nagyoknak egyaránt cenzúra nélkül.
Úgy gondolom ez már felháborító, hogy ilyen szinten korlátozzák az embert és azok nyugalmát.
No és itt az újabb csoda a BMX és a görkorcsolya pálya. Ennek sem tudok örülni most, mivel minden helyről kiutálták őket a városból a hangjuk és kitudja mi miatt.
Gondolták, hát jó lesz itt a reptér szélén.
Javaslom építsék ezeket az objektumokat azoknak a háza közelébe, akik kitalálták!!!és hallgassák ők egész nap azt a zajt és ricsajt!
Úgy gondolom, sokkal jobban körül kéne járni ezeket a dolgokat, megkérdezni/egy eztetni a közelben lakókkal is, hogy mit szólnak hozzá, mivel az ő életüket keserítik meg.
Ezt kellene szem előtt tartani, nem pedig idekeverni a politikát, és úgy tervezni és létesíteni ilyen helyeket, hogy a lehető legtöbb mindenkinek jó legyen, hogy továbbra is szeressünk itt lakni Hajdúszoboszlón.
Köszönettel:
Kelemen Gábor
 
 
-486 #5 Móricz 2015-04-26 07:35
Az iskolák pályái több szempontból alkalmatlanok.
Távolság, tanítás, stb. A lakótelepek látókörében lévő labdajátékokra alkalmas kispályák kellenének a gyerekeknek, felnőtteknek. Debrecenben több helyen van pálya a lakótelep közepén! Tőlünk keletre is láttam sokat, és már műfűvel!
 
 
-504 #4 Móricz 2015-04-14 20:08
Az iskolai pàlyàk megnyitása több szempontból rossz ötlet! Azok nem a lakótelepi gyerekek közelében vannak. Már pedig közülök vannak a legtöbben. Ha foglalt, nem fognak később messze visszamenn i. Időkorlàtok és biztos panaszok is lennének az intézmények részéről.
Aki pedig vállalta, hogy lakótelepen lakik az ne várjon szanatóriumi csendet.
Fábián Attila
 
 
-521 #3 szirén 2015-04-14 17:53
Tisztelt önkormányzati képviselő úr/urak!
Remélem nem gondolták komolyan hogy az egyik legnagyobb zöld övezetet, ami a panel lakóházakat ki emeli beton dzsungeléből,el veszik a pihenni vágyó dolgozó emberektől, és felnőtt játszó teret építenek, hogy el vegyék az emberek nyugalmát??!!?? Mi panellakók madár csicsergést szeretnénk hallgatni, nem felnőtt idióták kiabálását.Ha sportolni akarunk meg vannak erre a speciális intézmények,vag y lehet futni,biciklizn i.És a kutya futtatót is ellenzem!Mert pont elég ebet hallok ugatni panelen belül. Ezt is szabályozni kellene ! Nem tartok házi állatot még is kutya ugatást kell hallgatnom nap mint nap! És a rengeteg kutya szőr amit a lépcsőházból be hordunk a cipőnkkel! nem kell kutya futtató ,legalábbis nem a környékre!!!!! Vigyék az ebeket a repülőtérre, és ott van hely a dühöngőnek is !
 
 
-512 #2 Móricz 2015-04-14 17:44
Tisztelt Hajdúszoboszlói ak!
Szeretnénk legalább egy multifunkcionál is sportpályát Hajdúszoboszlón , mivel három is volt. Foci, egyérintő, lábtenisz, kosár. A létesítmény csak a lakótelep szomszédságában lenne alkalmas. Pl. alkalmas lenne a két Bányász utcai pályák helyén, és a francia lakások mögötti játszótér mellett. Kijjebb nincs értelme. Elég lenne egy 30x20-as de 6 m magasan körbe kerített pálya. Az iskolai pályák több szempontból alkalmatlanok!! ! A felvetése csak a probléma megkerülése, egyszerűsítése lenne!
Fábián Attila
 
 
-501 #1 tonotono 2015-04-14 06:26
Tisztelt Szoboszlóiak!
Mint az országosan, a Jobbik Hajdúszoboszlói Szervezetének sem okoz gondot az, ha más politikai erők megvalósítják a programját.
Amikor 2010-ben – még mint külsős bizottsági tag – először beadtam a szabadtéri fitneszpark tervét, az nem kapott támogatást a megvalósulásáho z. Ezt évente eljátszottuk. Míg 2014-ben – „véletlenül” a választási évben – Tóth Attila képviselőtársam segítségével már sikerült keresztülvinnün k a testületen az első park terveit. Az avatásra azok is kijöttek és megmutatták az arcukat, akik előtte évekig gátolták a park felépülését. A helyszínválaszt ás már kompromisszum volt, mert eredeti elképzelésünk szerint az a lakótelepen vagy a fajátszótér mellett valósult volna fel. Mint már akkor mondtam, ez játszótér felnőtteknek. Az előző testület (amely azért több helyen mutat hasonlóságot a mostanival) ezt nem tartotta elfogadhatónak, ezért a fitneszparkot kitették a sportpályához. De ennek is igen örültünk, a sportolókkal együtt.
A görpályával ugyanez a helyzet. Szerintünk – mivel ez egy olyan sportág, amelyikben nem csak az a lényeg, hogy sportolnak, hanem hogy lássák, hogy ők sportolnak – jobb helyen lett volna a pálya a fürdő környékén, de nagy örömmel vettem tudomásul, hogy az extrém csúszdapark és a Böszörményi út közötti területen a fiatalok régi álma idén megvalósulhat. (Erre a város összességében nem keveset, 20MFt-ot áldoz.) Vicces volt nézni, hogy a testületi ülésen, közvetlen a szavazás után a mellettem ülő képviselő fontosabbnak tartotta a közösségi portálra kitenni, hogy igen, ők támogatták a pálya megépülését, mint a testületi munkát. A választás utáni sokkból lassan ébredezik a Fidesz is.
A tömegsport, így a dühöngők ügye számunkra igen fontos, hisz mi is órákat töltöttünk ott, amíg megvoltak. Ezt is már 2010-ben felvetettük. Íme, egy részlet az akkori programunkból:
„Egészséges lakosságot – Sportolási lehetőséget!
A kis lakótelepi „dühöngők” parkolóvá alakításával, a nagy múltú Gázláng Egyesület megszüntetéséve l elvették a város lakosságától a minimális sportolási lehetőséget is. Ez egészségügyi szempontból is rontotta a helyzetet. A felnövekvő generációk vagy a sportolni vágyó idősebbek számára nincs ingyenes lehetőség egy kis focizásra, kosárlabdázásra . Nem beszélve a gördeszkás, kerékpáros fiatalokról, akiket mindenhonnan elüldöznek. A Jobbik helyi szervezetének konkrét javaslata és terve van erre a problémára, reméljük meg is tudjuk valósítani mindannyiunk örömére!”

A visszaállításuk at a régi helyszíneken a hangosságuk miatti várható lakossági tiltakozás okából nem tartom lehetségesnek, de bízom benne, hogy megtaláljuk azokat a helyeket, amelyeken felépülhetnek. A készülő sportturisztika i elképzelésekbe és a most csütörtöki testületi ülésre előterjesztett 2019-ig tartó gazdasági ciklusprogramun kba is az én kérésem és javaslatom alapján került be a dühöngők ügye. Az iskolákban található pályák megnyitása a sportolni vágyók számára alapvetően jó ötlet, például a régi 3-as iskolában teljesen kihasználatlanu l áll a pálya, csak egy magas kerítéssel kell körbe venni és kész a dühöngő!
A közösségi oldalon található Hajdúszoboszlói Panaszláda csoportban ismét felmerült a nyilvános illemhely témája. Erre most több képviselő is nagyon helyesen „rárepült”, hisz meg kell oldani ezt a kérdést is. Idéznék a már többször említett 2010-es programunkból:
„Egy kis dolog, de nagy lehet belőle... Nyilvános WC-ket a belvárosba!
Áldatlan állapot, hogy ekkora turistaforgalom mellett nincs a belvárosban 24 órán keresztül nyitva tartó nyilvános illemhely. A város lakosai és a látogatók keresik a lehetőséget, majd jobb esetben kényszerből beülnek egy üdítőre, fagylaltra valahová, hogy elintézzék az ügyeiket. Rosszabb esetben ugyanezt a parkban végzik el. Megvalósítás esetén nem szabad, hogy a díj túl magas legyen.”

Annyi kiegészítést mindenképpen megérdemel a téma, hogy a gyerekes családok számára egy kulturált pelenkázó helyiséget is ki kell az illemhelyen alakítani!
Tóth Attila mondatával zárom a rendkívüli Városházi Levelemet: „Nagy örömünkre a 2010-es programunk legfőbb törekvései közül nagyon sok megvalósult, persze ez nem azt jelenti, hogy ezek csak nekünk köszönhetőek, de azt igen, hogy akkor is helyesen láttuk a megvalósítandó célokat.”
Egy élhetőbb, büszke Hajdúszoboszlóért!
Jónás Kálmán – önkormányzati képviselő
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)