Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Erős szoboszlói hírek

Olivér 1A hajdúszoboszlói erőemelőkről mindenki tudja, hogy nagyon erős emberek, most azonban nemzetközi szinten is elismerték a remek szoboszlói eredményeket! A sikerhez többek között, időben elkezdett testépítésre, szigorú edzéstervre és kitartó munkára van szükség.

 

 

Riporterünk Pánisz Lászlóval, a szoboszlói erőemelők vezetőjével és Ungai Olivér Ifi Európa Bajnok bronzérmes versenyzővel beszélgetett.
A fiúk amilyen erősek, olyan szerények, lassan válaszoltak kérdéseinkre. Olivér 98-as születésű fiatalember, már gyermeknek is nagyon erőteljes volt társai között. Általános iskolás korában úszott, aztán vízilabdázott, majd az ökölvívást is megkóstolta.
2012.november végén egy közös családi ebéd közben nagybátyja (Pánisz László) Őt és unokabátyját (Pánisz Bencét) is hívta az edzőterembe, hogy együtt erősítsenek. Nagybátyja erőemelő múltja a közös munka elején eldöntötte az irányt, szinte az első hónapoktól kezdve már a későbbi versenyekre készültek.

Olivér 2


Olivér tehetségére jellemző, hogy alig 15 hónap elég volt ahhoz, hogy fekve nyomó Diákolimpiai Bajnok legyen.
Rá két hónapra, már csak testsúly különbséggel szorult a dobogó második fokára az Ifjúsági Magyar Bajnokságon. Itt már az Erőemelő Szövetség vezetői is felfigyeltek a tehetségére és nyáron 16 évesen meghívást kapott az Ifi válogatottba.
Szeptemberben egy 3 hónapos felkészülés után, az Ifjúsági és Junior Világbajnokságon találta magát, ahol 18 éves ellenfelekkel kellett megküzdenie. Összetettben a pontszerző 6. helyen zárt, fekve nyomásban éppen csak lecsúszott a dobogóról.
Innentől stabil tagja a Magyar Válogatottnak. Tavasszal egy kőkemény 24 hetes felkészülés vette kezdetét, aminek a végcélja az áprilisban Orosházán megrendezett Erőemelő Európa Bajnokság volt. A kemény munka eredménye itt sem maradt el, nagyon erős orosz és ukrán versenyzők mögött Olivér Európa Bajnoki Bronzérmet szerzett. Felhúzásban csak az utolsó fogás döntötte el a sorrendet az orosz, ukrán és a magyar versenyző között!

Olivér 6


Mindhárom fogásnemben egyéni csúcsokat döntött. Guggolásban 215, fekve nyomásban 172,5 , felhúzásban 242,5 kg-ot teljesített.
A 24 hetes felkészülés egy nagyon hosszú, nehéz folyamat, emlékszik vissza az elmúlt hetekre az ifjú bajnok. Nincsenek könnyű laza edzések, folyamatosan nő a terhelés, egészen a versenyig. Ezt 16 évesen még nem könnyű végigcsinálni, mert 100% koncentrációt igényel. Ilyenkor nem fér bele a bulizás, az éjszakázás, a lazulás. Olivér néha motiválatlannak érezte magát, de szerencsére mindig túllendült ezen és az eredmény nem is maradt el.

Olivér 3


Pánisz Laci szerint elsősorban a család a fő támogató. A család biztosítja a felkészülés ideje alatt a nyugodt hátteret, a megfelelő étkezést és nem utolsósorban az anyagi terhekből is kiveszi a részét.
2015-ben már a Birkózóegyesület szakosztályaként pályázhattak Önkormányzati támogatásért. Ez nagyban hozzájárul a nemzetközi versenyek költségeinek előteremtéséhez. Ezúton is köszönik a támogatást.
László erőemelő múltja megkönnyítette a kezdeteket. 2014 tavaszán megtalálták a kapcsolatot a négyszeres Erősember Magyar Bajnokkal Szabó Zsolttal. Ezután heti rendszerességgel edzettek együtt Püspökladányban Zsolttal, ami szinte azonnal meglátszott az eredményekben. A Bajnok tapasztalata, tanácsai és jelenléte jelentős segítség volt abban, hogy 2014-ben sikeres évet zárjanak.
2014 július elsejétől edzőtermet váltottak (addig az RB Fitness konditeremben készültek), az újraindított Herkules edzőterembe mentek át edzeni ahol olyan csapat fogadta őket, mint az Örökös Rendőr Erősember Magyar Bajnok Lukács Krisztián, vagy Zokolicza Csaba, akit azt hiszem senkinek sem kell bemutatni Hajdúszoboszlón. Itt már elkezdődött az igazi szakmai munka, minden sallang nélkül, szigorúan csak az erőemelésre koncentrálva.

Olivér 4


Szeptemberben felvették a kapcsolatot az Ifi-junior Szövetségi kapitánnyal Fekete Miklóssal, akihez Nyíregyházára jártak el egy-egy közös edzésre. Itt a srácok már új technikákat tanulhattak, amivel hatékonyabban tudnak a versenyeken eredményeket produkálni. Az új kapcsolatoknak, az internetes szakoldalaknak köszönhetően már a világ legjobb edzőinek az edzéstervei is elérhetővé váltak.
A hazai mezőny jelenleg ifi és junior korosztályban nagyon erős, tudtuk meg a szakemberektől. A magyarok nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket! Nem túlzás azt mondani, hogy egy ilyen erős gárdába Olivér szó szerint berobbant az ifik közé. Bencének nehezebb dolga van, a juniorok mögött már 4-5 éves munka áll, neki még kell egy-két év ahhoz, hogy bele tudjon szólni az élmezőny küzdelmeibe, szerencsére megvan hozzá a szorgalma. László masters korosztályban versenyez, ahol már inkább a nemzetközi versenyekben látja a kihívást. Egyébként Olivér 14 éves húga Lili is együtt edz a srácokkal, és Olivérhez hasonló tehetség.

Olivér 1


A csapat erőssége elsősorban az egységben rejlik. Hiába egyéni sport, a közös felkészülés elengedhetetlen a folyamatos fejlődéshez.
A fiúk lelkesen meséltek a tervekről is. Május másodikán az Ifi erőemelő Ob-n indul Bence és Olivér, László pedig június 7.-én versenyez a Finnországban megrendezendő erőemelő világbajnokságon.
Sok sikert, erőt, kitartást a felkészüléshez és a versenyekhez!

Olivér 5

 

Szoboszlói Színes– Kiss Klára
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)