Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Hétvégén ismét ellenőrzik a motorkerékpárosokat

motoros_ellenrzsA motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében a május 7-9-ei ellenőrzéshez hasonlóan 28-30-a között fokozott közúti ellenőrzés lesz Hajdú-Bihar megyében is.
 

Hazánkban a motorkerékpáros közlekedés biztonsága az elmúlt időszakban kedvezőtlen képet mutat. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint 2009. december 31-én összesen 141.956 db volt a Magyarországon forgalomba helyezett motorkerékpárok száma. Az ezredforduló óta a motorkerékpárok száma mintegy 55,6 %-kal növekedett.  Ennek következtében mind a személysérüléses motorkerékpáros balesetek számában, mind pedig a közúti tragédiák alakulásában kedvezőtlen tendencia kezdett mutatkozni. Míg 2001-ben – közlekedéspolitikai koncepciók bázisévében – 495 motorkerékpáros okozott személysérüléses közúti balesetet, addig 2009-ben már 741. Az elsődleges statisztikai adatok birtokában megállapítható, hogy a motorkerékpárosok által okozott balesetek növekedésének mértéke mintegy 49,6 %-os. A halálos áldozatok (mkp. vezetők)  számában is jelentős, egész pontosan 46,8 %-os növekedés mutatható ki, mert a 2001. évi 47-ről 2009-ben 69-re nőtt ezen tragédiák száma.

Az elsődleges statisztikai adatok szerint 2010. január 1-től április 26-ig
8 motorkerékpáros és 3 segédmotoros kerékpáros vesztette életét a közutakon, melyből egy motorkerékpáros halála megyénkben történt.

A fokozott ellenőrzés kiemelt célja:

A fokozott közúti ellenőrzés alkalmával főleg a motorkerékpárosokkal, segédmotoros kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kell érvényt szerezni, azonban ennek során nem hagyhatók figyelmen kívül más közlekedők által elkövetett szabályszegések sem. A közlekedési szabályokat megszegő személyekkel szemben – különös figyelemmel a 2010. január 1-jén hatályba lépett KRESZ módosításra – minden esetben határozottan fel kell lépni. Továbbá a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok ellenőrzése során az alábbi szabályok megtartására kell fokozott figyelmet fordítani:

-járművezetői jogosultság (vezetői engedély, illetve megfelelő járművezetői kategória megléte);

-bukósisak használata;

-megengedett sebesség betartása;

-hatósági engedély megléte, érvényessége, a jármű műszaki állapota;

-hatósági jelzés elhelyezése;

-személyszállításra vonatkozó szabályok betartása;

-ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés.

 

Hajdú-Bihar Mrfk Sajtószolgálat      

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)