Payday Loans
2024 április 26, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

KÖZÖS VIRÁGKOCSIT INDÍT DEBRECEN VÁROSA ÉS AZ NI HUNGARY KFT.

IMG 0990-004Drongó. Ezt a találó nevet kapta Debrecen város és az NI Hungary Kft. közös virágkocsija, amely az innováció terén folytatott példaértékű együttműködést szimbolizálja. A szójáték arra utal, hogy a high-tech formáció poszméhei nem hétköznapi rovarok: a két d(r)ongó ugyanis kvadrokopterek, amelyek a virágkarneváli menetben a kocsi óriásvirágai és a kaptár között repkednek majd.

 

A vállalkozó kedvű fiatalok, pedig – ha bekerülnek a „drónpilóta" kerestetik programba, augusztus 21-23. között, a Karnevál hétvégéjén saját maguk is reptethetik a „drongókat".
A tartós növekedés két feltétele: céltudatos szorgalom és innováció – ezt a tapasztalatot is kifejezi Debrecen város és az NI Hungary Kft. közös virágkocsija, mely egy virágzó rétet jelenít meg döngicsélő poszméhekkel. A drónok szervezett tánca azt a kiemelkedő mérnöki teljesítményt példázza, amellyel a National Instruments vállalatcsoport igyekszik javítani az életminőséget nap mint nap. A debreceniekhez hasonlóan az NI is a kitartó munkában és a folyamatos megújulás képességében látja a siker kulcsát, ezért is találhatott otthonra 14 évvel ezelőtt a cívisvárosban. A Nádasdi Róbert szobrász és Gulyás Tamás virágszobrász által megálmodott kompozíció Debrecen innovációnak köszönhető felvirágzását tárja elénk szalmarózsából, japánernyőből és igazi mézillatot árasztó mézvirágból kirakva.

IMG 0979-001


Sokan láttak már, kipróbáltak, vagy akár szabadidős eszközként rendszeresen használnak drónokat. Kevésbé köztudott azonban, hogy minek köszönhető ennek a technológiának a jelenlegi népszerűsége. Somorjai Gergely, a virágkocsi méhecskéinek programozását támogató Colmot Kft. munkatársa elárulta: számos műszaki trend és technológiai áttörés együttállására volt szükség ahhoz, hogy a pilóta nélküli, távvezérelt légi járművek képesek legyenek arra, amit a debreceni Virágkarnevál látogatói is megcsodálhatnak. Egyrészt az elektromotorok jelenlegi generációjában már sikerült olyan szintre csökkenteni a kopóalkatrészek arányát, hogy könnyű súly mellett is képesek leadni tartósan a lebegéshez és repüléshez szükséges teljesítményt. Az elektronikai háttér fokozódó integrációja szintén a súly és a méretek csökkentésével járult hozzá a folyamathoz, de legalább ilyen fontos szerepet játszott a nagy precizitású szenzorok megjelenése, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a kvadrokopter ennyire pontos vezérlése.

IMG 0988-003


A National Instruments vállalatcsoport küldetése szintén olyan rugalmas rendszerek biztosítása a tudósok és a mérnökök számára, amelyekkel fokozhatják munkájuk hatékonyságát és felgyorsíthatják az innovációt. A NI termékei segítenek a szakembereknek gyorsabban megtenni a felfedezésekhez vezető rögös út utolsó mérföldjét, így tehetik a vállalat ügyfelei jobbá a minket körülvevő világot és adhatnak választ globális problémáinkra. Az NI Hungary Kft. szeretné ezt a technológiát a hazai innováció szolgálatába állítani, ezért indította útjára 2014 szeptemberében a National Instruments Hungary Innovációs Programot, mely egyedülálló segítséget kínál a hardverfejlesztési ötlettel rendelkező kutatóknak, kis- és középvállalkozásoknak. Az NI Science Park Nyitott Laboratóriumában ugyanis térítés- és ezért kockázatmentesen próbálhatják ki ötleteik megvalósíthatóságát a legfejlettebb NI termékekből egyéni céljaiknak megfelelően összeállított rugalmas eszközrendszer segítségével, a vállalat mérnökeinek szakmai támogatása mellett. Ráadásul az NI grafikus rendszertervezési megközelítése felgyorsítja számukra a termékfejlesztést és –tesztelést, a program pedig egészen a piacra jutásig számos további előnnyel járul hozzá sikerükhöz.

IMG 0996-005

 

Drónpilóta kerestetik!
Az NI mérnökökből és tudósokból álló ügyfélkörével szerzett tapasztalatát a jövő újítóinak javára is szeretné fordítani, ezért folytatta az elmúlt tanévben mintegy negyven önkéntes mentor segítségével hatvan általános és középiskolában 2009 óta egyre bővülő Mentor Programját. A programnak köszönhetően idén több mint ezer diák ismerkedhetett meg életkoruknak megfelelő, gyakorlatias kihívásokon keresztül a műszaki gondolkodás alapjaival.
Az NI Hungary Kft. a karneváli virágkocsi technológiája révén is szeretné közelebb hozni a fiatalokhoz a mérnöki- és természettudományokat, ezért várja azoknak a vállalkozó kedvű, műszaki érdeklődésű fiataloknak a jelentkezését, akik szeretnék elsajátítani a drónok vezérlését és kedvet éreznek magukban, hogy a karneváli hétvégén (augusztus 21-23.) hosszabb-rövidebb ideig ők irányítsák a méhek táncát a városunkba látogatók örömére.
A jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre várjuk „Drónpilóta kerestetik" tárgy megjelölésével és egy egyoldalas motivációs levél kíséretében. Ebben a pályázók bemutathatják eddigi kapcsolataikat a műszaki- és természettudományokkal, illetve megfogalmazhatják, hogy miért szeretnének részesei lenni ennek a kalandnak.

IMG 0999-006

 

Szoboszlói Színes– Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)