Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Vigyázat, kullancs!

kullancsSajnos az időjárás kedvező a kullancsok számára, így nagymértékben elszaporodtak. Veszélyes betegségeket terjesztenek, én kettőt említenék: az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór.  Az előbbi védőoltással elkerülhető, mely több lépcsős; olcsóbb és drágább változata is van. Érdemes áldozni rá, mert a betegség halált okozhat! Sajnos a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, ezért nagyon fontos átvizsgálni magunkat és a gyerekeket. A védőoltás egyébként egy éves kortól adható, de a gyerekorvosok ekkor még nem ajánlják.

Tévedés, hogy kiránduláson, az erdőben szedhetünk össze kullancsot, a városban, parkokban is megtalálható; Hajdúszoboszlón is számos helyen felbukkannak. Amennyiben este észleljük az apró élőlényt, higgadtan, nyugodt fejjel gondoljuk végig a teendőket. Ne kenjük krémmel, ne nyomjuk ki a körmünkkel, ne csípjük szemöldökcsipesszel, mert egy óvatlan pillanatban belénk fecskendezi a mérgét. Patikákban kapható kullancs kiszedő csipesz, próbálkozzunk azzal. (A cikk alján említett oldalon -www.kullancs.hu- olvasható erről több infó) Felháborító dolog, hogy néha még az orvosok is rossz módszerekhez folyamodnak a kiszedést illetően. Igazán körültekintőnek kell lenni, mert pillanatok alatt megtörténik a baj.

kullancs2Az interneten kóborolva találtam rá erre a meglepő tippre, hogy valóban igaz-e, nem tudom, mindenesetre érdekes: „Régi Őrségi kullancs eltávolítási technikát szeretnénk Önökkel megosztani: A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára-mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető leg “emberségesebb”, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!” (divat-trend.info/kullancseltavolitas/)

Írásommal az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmüket, legyenek nagyon körültekintőek. Az információkat több olvasmány böngészése nyomán gyűjtöttem, több év kitartó nyomozása áll mögöttem és könyvet tudnék írni, (sajnos érintett vagyok részben) de egy az, amit biztosan merek ajánlani. Dr Lakos András a budapesti kullancs ambulancia vezetője részletes, érthető, magas színvonalú honlapot üzemeltet, ahol külön rovatot kapott: Mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés után? Igen nagy szakmai felkészültség, precizitás áll a doktor mögött, kullancs témában én csak benne bízom! (www.kullancs.hu)


A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)