Payday Loans
2024 április 29, hétfő
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Pollenjelentés

A 20. héten az esők, viharok miatt a hét elején országszerte nagyon alacsony volt a pollenterhelés, péntektől azonban mindenhol jelentősen megemelkedett.

 

 

Erősödött a csalánfélék és a lórom, tetőzik a fenyőfélék pollenszórása, kissé visszaesett a pázsitfűféléké.

Az előző heti visszaesés után a hét végére újra felerősödött a fenyőfélék (Pinaceae) pollenszórása, virágporát néhány kivétellel minden állomáson a legnagyobb mennyiségben monitorozták – Miskolcon és Salgótarjánban koncentrációja elérte a nagyon magas szintet. Pesten, Békéscsabán és Szegeden a pázsitfűfélék (Poaceae) összpollenszáma volt a legmagasabb, bár koncentrációja a legtöbb állomáson csökkent – nagyon magas szintet csak Békéscsabán, Miskolcon, Debrecenben és Egerben detektáltak. Kis mértékben növekedett a csalánfélék (Urticaceae) virágporának mennyisége – az állomások felénél már elérte a tüneteket is okozó közepes szintet. Emelkedett a lórom (Rumex) pollenjének mennyisége is - Salgótarjánban elérte a magas szintet, ettől eltekintve még alacsony koncentrációban regisztrálták. Csökkent a bodza (Sambucus) pollenkoncentrációja – közepes szintet csak Szombathelyen, Békéscsabán, Kecskeméten és Debrecenben mértek. A kőris (Fraxinus) virágporából Pécsett egy napon detektáltak közepes koncentrációt, ettől eltekintve azonban az eperfafélék (Moraceae) pollenszemeihez hasonlóan országszerte legfeljebb alacsony koncentrációban voltak jelen a csapdákban.

A gomba eredetű allergének koncentrációja Békéscsabán, Pécsett, Szekszárdon és Zalaegerszegen magas volt, ettől eltekintve azonban továbbra is tartja a közepes szintet. A lehullott zöld növényi részeken azonban már erősen sporulál az allergén Alternaria és Cladosporium – e gombák az esőzések után a megtermelt spórákat nagy mennyiségben fogják kibocsátani a légkörbe.

 

 

Dr. Lehel Ferenc

kistérségi tisztifőorvos

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)