Payday Loans
2018 február 18, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

VÁROSI ÜNNEPSÉG ÉS KOSZORÚZÁS

IMG 8807-004A Lovashajdúk Szoboszlóra telepítésének 409. évfordulója alkálmából rendezett megemlékezésen, az ünnepi beszédet Antalné Tardi Irén önkormányzati képviselő mondta. A Bocskai szobornál, a város lakóit a Zichy Géza zeneiskola fúvószenekara fogadta.

 

 

Délután 4 órától, a Városházán ünnepi képviselőtestületi ülést tartottak, melyről holnap részletesen beszámolunk és a hozzá kapcsolódó képgalériát is feltöltjük.

IMG 8805-003

 

Az ünnepi beszéd videója itt megtrekinthető.

A város főterén megrendezett ünnepségen, a HIMNUSZ elhangzása után, az Összefogás képviselője Antalné Tardi Irén lépett a mikrofonhoz és mondta el beszédét, melyet itt olvashatnak teljes terjedelmében:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Városunk Polgárai!
Kedves Vendégeink!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata és a magam nevében tisztelettel köszöntöm Ünnepi megemlékezésünk résztvevőit.

Városunk Emléknapján a hajdúk letelepítésére és az előttünk példaként álló ősökre emlékezünk. Azokra, akik a folyamatosan szépülő és gyarapodó városunk társadalmi és gazdasági alapját lerakták, tetteikkel a város értékeit gyarapították.

Bocskai István erdélyi fejedelem Kassán 1606. szept. 2-án kelt adománylevelében arról rendelkezett, hogy a háborúban hűséges lovas hajdúk közül hét századot Halasi Fekete Péter kapitány vezetésével Szoboszlóra telepít. Fegyveres szolgálatukért cserébe a saját birtokából földet adott nekik, és mentesítette őket a jobbágyi kötelességek alól. Cserébe hűséget és katonai szolgálatot kért.
Kis-szoboszlón akkor néhány száz paraszti család élt. A melléjük telepített lovas hajdúk kiváltságukból adódóan nemesek és jómódúak voltak. A letelepített hajdúk szerzett kiváltságaikat átmenetileg gyarapítani is tudták, de a század végén már ők is adófizetővé váltak.
1848 után a hajdú kiváltságoknak már csak a híre maradt.

IMG 8811-005

A hajdútelepítést követően a városiasodás, a közigazgatási rendszer kiépítése hamar elkezdődött. A hajdúvárosi fejlődés további eredményeként a Bocskai által telepített, a császári ház által is elismert hat hajdúváros sajátos érdekei védelmére létrehozta a Hajdúkerületet.

Városunk történelmének egy másik fordulónapja a gyógyvíz feltárása. 1925. október 26-án kutatófúrást végeztek és olaj vagy gáz helyett termálvíz tört a felszínre. A munkálatokat Pávai Vajna Ferenc geológus irányította.
Városunk kincse, a gyógyvíz megteremtette a turizmus alapját, és új lehetőségeket kínált a fejlődéshez.
A bizonyított gyógyhatások és a jelentős fejlesztések következtében városunk nemzetközi szinten is elismert gyógyhellyé vált.
A Gyógyfürdő profilja folyamatosan bővült.
A gyógyulás és a szórakozás mellett a wellness és a sport iránt lelkesedő vendégek számára is biztosít kikapcsolódási lehetőséget.
Az Aquapark és az Élményfürdő megépítésével létrejött Európa legnagyobb fürdőkomplexuma,
amely a HUNGAROSPA nevet viseli.
A gyógyfürdő szolgáltatásainak bővítéséhez a technikai feltételeket saját forrásból és az Európai Unió támogatásából valósította meg. Az Aquapark, és az Aqua-Palace Élményfürdő olyan vonzerőt képvisel, amely a turizmushoz kapcsolódó vendégforgalmi ágazatok dinamikus fejlődését is segíti.
Ezt igazolja a vendégéjszakák számának növekedése is.
Hajdúszoboszló a legnépszerűbb turisztikai városok rangsorában a 3. helyet, a termálfürdős települések rangsorában a 2. helyet foglalja el.
A város más területén is történtek fejlesztések, melyekhez Uniós támogatást is kaptunk.
A városközpont rehabilitációjának keretében létrejött a többfunkciós Bocskai Rendezvényközpont, az Emlékezés Tere, és átépítettük az 1950-ben létesített Kovács Máté Művelődési Központot. Felújítottuk a Hőgyes Endre Gimnáziumot és kialakítottunk egy modern természettudományos laboratóriumot.
Ezen beruházások mellett a Hőforrás és a József Attila utcák úthálózatának felújításához is kaptunk Uniós támogatást.

Az Európai Unióhoz való csatlakozással sok lehetőséget kaptunk, de azok megvalósításért városunk polgárainak is sokat kellett, és kell dolgozni. Megváltoztak az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása, ami napjainkban jelent új kihívást és sok megoldásra váró feladatot.
Bízom abban, hogy összefogással, megvalósítható ötletekkel tudjuk javítani saját életkörülményeinket, csökkenthetjük az infrastruktúrában meglévő különbségeket, csillapíthatjuk a szociális feszültségeket.
Mert: A FEJLŐDÉSNEK FOLYTATÓDNI KELL!

IMG 8797-001

A rendszerváltás után a helyi önkormányzat már 1991-ben határozott arról, hogy szeptember 2-át Városi Emléknappá nyilvánítja és kitüntetésben részesíti a kiemelkedő tevékenységet végző személyeket, ill. szervezeteket. A városért, vagy a közélet bármely területén végzett kiemelkedő tevékenységek elismerésére Hajdúszoboszló Önkormányzata díjakat alapított, melyeket városunk jeles szülötteiről, tudósairól nevezték el. Így pl. Pávai Vajna Ferenc geológusról, Gönczy Pál pedagógusról, Kenézy Gyula orvosról, Kovács Máté művelődéspolitikusról.
A kitüntetést a képviselőtestület adományozza, de javaslatot bárki tehet.
Hagyományainkhoz híven a mai napon is ünnepi testületi ülés keretében vették át díjaikat a kiemelkedő tevékenységet végző polgárok, akiknek szívből gratulálok.

Az ünnepi megemlékezés perceiben gondoljunk a művészetek, a kultúra, az oktatás és az egészségügy területén elért eredményeinkre is. Legyünk büszkék arra, hogy városunk iskolái is szép eredményeket értek el, és 2012. december 31-ig Városunk anyagi és szakmapolitikai segítségével kiemelkedő színvonalon működtek.

IMG 8807-004

Örüljünk egymás sikerének.
Köszönjük meg azok munkáját is,
akik nem várnak el (nem kapnak) kitüntetést szorgos munkájukért, de teszik a dolgukat, építik, szépítik városunkat, nevelik gyermekeinket, fejlesztik képességeiket, és különböző szakképesítésekre képezik ki tanítványaikat. A diákok sikerei az ő érdemük is.
Városunk Önkormányzata már harmadik éve fenntartói jog nélkül teljesíti önként vállalt kötelességét és jutalomban részesíti a példamutató iskolai tanulókat. A mai napon erre is sor került. Gratulálok a kitüntetett diákoknak is és kívánom, hogy gyarapítsák tudásukat, legyenek sikeresek, váljanak boldog hajdúszoboszlói polgárrá!

Az ünnepi megemlékezést dr Sóvágó László Polgármester Úr gondolataival zárom:
„A hajdútelepítés nemcsak egy múltbéli esemény, hanem egy nagy ívű jövőkép kezdete, melynek horizontját , kontúrját e város dolgos népének keze rajzolta és rajzolja a jelenben is. A hajdútelepítés évfordulója a mi városunknak olyan ünnepe, melynek eszmei tartalmában, értékeiben, szellemiségében a múlt és a jelen egymásra talált. A múlt örökségei, hagyományai, hőseink és az egyszerű szoboszlói emberek küzdelmei, értékei és érdemei példává váltak életünkben. Városi Ünnepünkön is erre emlékezünk. Legyünk büszkék hajdú mivoltunkra! Őrizzük értékeinket, hagyományainkat!"

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

IMG 8800-002

 

Az ünnepi megemlékezés után, Bárdosi Ildikó népdalénekes és Molnár Miklós népzenész műsorát hallgathattuk, és ezt követően a pártok és a civil szervezetek koszorút helyeztek el a Bocskai szobornál. Az ünnepség alatt a lovasbandérium tagjai tisztelegtek őseink emlékének.

IMG 8823-006

IMG 8827-007

IMG 8829-008

IMG 8850-009

IMG 9000-010

 

Szoboszlói Színes– Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Színes

Kiss Klára - Tel.: +36 30 299 8921, Buzási László - Tel: +36-30 773 0781

E-mail: szoboszloiszines@hotmail.com - szoboszloihirek@t-online.hu

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Gorkíj utca 2.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)