Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Olvasói levél 6.

A pénznek nincs szaga - a bálás ruhának van.
 
Néhány hónapja fedeztem fel a turkálókat, mondhatom, turista lettem. Kedvtelésemhez különleges anyagokat keresek, és sokszor igazi kincseket találok a munkáimhoz.
Higgyék el, a Művházban tartott turkálókban sohasem egyedül vagyok. Lehetséges, hogy, időnként többen vagyunk, mint egy-egy rendezvényen. Ki ilyen, ki olyan okból vásárol ott, de vásárló, érdeklődő mindig sok van. Ugyanez mondható el az aprócikket, takarót, és ki tudja mi mindent árusító vásározók egy napos üzletéről. Persze rájön az ember, hogy az olcsónak tűnő ár, nem mindig olcsó, hisz ha az áruval gond van, egy városbeli üzletet holnap, és egy hét múlva is meg lehet találni, a vásározónak meg legtöbbször köd előtte, köd utána, de mindenkinek szíve joga, hogy ott, és arra  költse el nehezen megkeresett forintjait, ahol akarja.
A pénznek nincs szaga, „Pecunia non olet” mondta Vespasianus császár, amikor pénzre lévén  szüksége a nyilvános illemhelyeket megadóztatta, és ezt a szemére vetették.
Egy intézmény fenntartásához ma mennyi pénz kell? Sok? Kevés? Az épület fenntartása, a bérek, a közüzemi díjak, a programok, kiállítások megrendezése mekkora összeget jelenthetnek? Nyilván a város biztosítja a költségvetés túlnyomó részét, de manapság nem elvárás minden intézménnyel szemben  a minél nagyobb saját bevétel? Akkor hoznak, és nem visznek a beléptidíjas rendezvények, ha elegendő nézőjük van. A kultúrához közönség  kell, befogadók, akik részesei a produkciónak a jelenlétükkel, a tapsukkal, a visszajelzéssel.
Ne legyünk farizeusok! A kultúra apostolainak keresztre feszítése előtt nézzünk magunkba. Tegyük a kezünket a szívünkre (mindenki a magáéra): vajon kihasználjuk-e a Művház nyújtotta lehetőségeket? Részt veszünk-e a programokon? Javaslunk-e érdeklődési körünknek megfelelő, megvalósítható rendezvényeket –ha igen, azt meghallgatják, méltányolják, teljesítik-e-, vagy csak kívülállóként fanyalgunk? Kellemetlen a szervezők számára ha a rendezvény érdek-telenségbe fullad, vagy ha a látogatók elégedetlenek. Ennek persze sokféle oka lehet: a nem megfelelő időpont, a propaganda, a közönség más irányú érdeklődése, a rendezvény színvonala, az időjárás, és még sorolhatnám. Nem kellene megfogalmazni pontosabban az elégedetleneknek az elvárásaikat? Több rendezvény legyen? Másféle? Gyakrabban? Több nézőt befogadó? Érdemes lenne összesítve látni a Művház szervezésében hány rendezvény valósul meg, és ezek mennyire  változatosak. Maradt-e el megvalósításra érdemes rendezvény azért, mert a bevétel megszerzése miatt más célra használták a Művház termeit?
Átnézve a programfüzetet, úgy gondolom nincs szégyenkeznivalónk. Sok a program, az óvodá-soktól az aggastyánokig mindenki találhat kedvére valót, de az igaz, nem fog a kisbíró  hívo-gatni ezekre, érdeklődnünk, keresnünk kell, és főképp részt venni a kedvünkre való programokon.
Nem ismerem Nádudvar és Kaba kulturális életét, tehát látatlanban  elfogadom, hogy jobb, mint a mienk –de akkor meg kell nézni, vajon miért is van ez így.  Nem kell nekünk feltalálni a lyukat a csőben, vegyük át, ami megvalósításra érdemes.
Remélem igazi vita alakul ki itt, most, ötletekkel, javaslatokkal, amelyek előre viszik a dolgot mindenki megelégedésére. Javaslom, legyen itt a fórumon ötletbörze: ki, milyen programot vár el, szeretne, belépti díjjal vagy ingyenesen.
Ha pezsgő kulturális élet van, mely ráadásul sok-sok bevételt hoz, talán nem kell majd a kufárokkal megtölteni a kultúra templomát.
A helyi adó rendelet tartalmazza, hogy a vállalkozások –döntésük szerint- a bevételük, vagy alkalmazotti létszámuk arányában meg kell osszák a fizetendő iparűzési adójukat a tevékenységük szerinti önkormányzatok között. Ha boltjuk van, ha üzemük van, ha piacoznak, ha az utcán, vagy akárhol árulnak – mindegy. Ha ez nálunk most nem így történik, ez nem a művház hibája, egyszerűen komolyan kell venni, be kell tartatni a rendeletet.
Anna

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)