Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

"Ajándékomat megbecsüld"

szabo_1Szabó Magda-emlékest június 14-én, a kiállítás nyitva június 27-ig. Az idei Ünnepi Könyvhét Szoboszlón a Szabó Magdára való emlékezés jegyében telt, a helyi rendezvényre a kortárs magyar irodalom seregszemléjét jelentő országos porgramsorozat után került sor. A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár dísztermében Juha Richárd szobrászművész és Turcsányi Béla festőművész alkotásai fogadták a belépőket.
 

Több plasztika, terrakotta és bronz domborművek, olajképek a kislányról, az ismert és tisztelt írónőről, portrék az idős világhírű Szabó Magdáról. Szabó Magda sugárzóan, éretten, tapasztaltan, bölcsen, egyedül, férjével, s néhány barát társaságában. Egy vándorkiállítás szoboszlói állomása a művelődési ház, de a képek és plasztikák közül több hamarosan végleges helyére kerül.

szabo_2szabo_3szabo_4
Az érdeklődőket Berényiné Szilaj Ilona, az intézmény igazgatója köszöntötte, a kiállítást Vitéz Ferenc főiskolai docens, művészeti író nyitotta meg.   A Régimódi történet etimológiájára épített bevezetőjében arról az értéktisztelő hagyományról szólt, mely Szabó Magda életművének az alapja. Nem idejétmúlt értékrendet jelent, hanem a mai világunkból mindjobban hiányzó becsület, tisztesség, hűség, szeretet hangját. Elemezve a kiállított képzőművészeti alkotásokat is arról a teljességről beszélt, ami a 90 éves korában elhunyt írónő páratlan gazdag életművét jellemzi."Emlékezés a hűség jegyében" - mondta, "emlékidézés, ami nem a múltnak, hanem a jelennek és jövőnek szól".
Szabó Magda írásaiból Diószeghy Iván színművész válogatott, az Ókútból, a Für Elise-ből, költeményeiből, személyes vallomásaiból állítva össze a pódiumműsort. A gyermekkort, fiatal éveket, családot, Debrecent, szerelmet, hitet, hazát idéző műsorban Beethoven, Bartók, Bach, Liszt művei csendültek fel, Sőrés ldikó zongoraművész előadásában. "Nem a történelem érdekel, hanem az ember a történelemben" - vallotta Szabó Magda, bizonyította az emlékest.
Az emlékestet dr. Szurmainé Silkó Mária zárta, a Szabó Magda Örökségéért Kuratóriumának elnöke beavatta a megjelenteket az írónőhöz fűződő személyes barátsága történetébe, s röviden ajánlotta könyvét, melynek címe, nem véletlenül, "Ajándékomat megbecsüld."

 

szabo_5szabo_6szabo_7

szabo_8szabo_9szabo_11

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)