Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Betörések, rablás és drog

rendorlogoÚjra indult a kerti lopások, szúnyoghálón keresztüli betörések kora. Szinte minden nyáron ez a sláger Hajdúszoboszlón és feltehetően a tettesek sem ismeretlenek. Mivel az egyik közismert figura épp szabadlábon van, ad munkát bőven a rendőröknek. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha télire engednék ki és nyáron lenne rács mögött!
Télen ugyanis hideg van, az emberek nagy része nem a kertben éli életét, nem teszi a teraszra értékeit és persze nem alszik nyitott ablaknál. Nyáron egészen más a helyzet, ráadásul tele van a város vendégekkel, akik pihenni jönnek Hajdúszoboszlóra. A pihenés pedig azzal jár, hogy az ember figyelme lankad egy picit. Pénztárca, iratok a konyhaasztalon, pénz a rövidnadrág zsebében. Már a terasz is tele van értékekkel, a lakás többi helyiségéről nem is beszélve. Tudják ezt a betörők is, egész csapat specializálódott a spájz ablakon, vagy szúnyoghálón keresztüli lopásokra. Csapat, mert egyedül nem megy. Kell egy, aki bemegy, és egy, vagy kettő, aki őrködik. A fiúknak (mert, hogy női betörővel még nem nagyon találkoztak a hajdúszoboszlói nyomozók) van érzékük ahhoz, hova érdemes betörni, de lehet csak a megfigyelőképességük kifinomult, elvégre ebből élnek...

Szóval tudják miért érdemes kockáztatni. A terv egyszerű, bejutás, menekülő útvonal tisztázása – azaz bejárati ajtó kinyitása-pakolás. A „szajré” általában minél kisebb, annál többet ér. Pénztárca bankkártyákkal, fényképezőgép és persze laptop, az még kifér a WC ablakon is. Az elmúlt napokban ezzel a módszerrel több helyre is behatoltak.  Június 19-én éjfél és hajnal négy között a Tessedik utcán, szúnyoghálón keresztül, az ablak lecsavarozásával jutottak a házba, ahonnan az alvó lakók pénztárcáját vitték, az iratokat később eldobálva megtalálták. A zsákmány 150 ezer forint, a kár ennél jóval több.

21-én a Klapka György utcáról szintén szúnyoghálón keresztül(a konyhai ablak volt nyitva) pakolták ki a házat. A lengyel vendégektől mindent vittek, ami fontos, pénz, forint és euró, laptop, fényképezőgép, mind a betörőké lett.

Sajnos a bűnözőknek semmi sem szent, továbbra is követnek el Hajdúszoboszlón bűncselekményeket idős emberek sérelmére. Június 15-én a Hajdú utcán egy ember azzal csengetett be egy idős bácsihoz, hogy krumplit és tízezer forintot küldtek neki az önkormányzattól. Az elkövető be is vitt egy kisebb zsák burgonyát és lobogtatott egy húszezrest, amiből vissza kellett  volna adni. Erre a pillanatra vártak, hogy lássák, a bácsi, honnan veszi elő megtakarított pénzét, amíg egyikőjük letette az alibi zöldséget, addig társa, aki a kapu környékén álldogált, bement és kivette a rejtekhelyről a pénzt. A zsákmány 100 ezer forint. Ami maradt egy rendszám, mert a bácsi fiát a szomszédok értesítették, hogy két, vélhetően nem idén barnult egyén van az apukájánál. A fiú gyorsan átment, a rendszámot menet közben megjegyezte, de sajnos már csak a pénz eltűnését nyugtázhatta és a rendőrséget hívhatta. Ilyen bűncselekmények sajnos az egész ország területén történnek. Az úgynevezett utazó bűnözők leginkább Borsodból és Szeged környékéről érkeznek. Ilyen esetekre nincs kárenyhítés és persze a pénz sem lesz meg soha. Ami a legnagyobb probléma, hogy a rendőrségre általában későn jönnek a bejelentések. Pedig ha a lakosság valami gyanúsat lát, azonnal kellene, hogy hívja a rend őreit!

 

Mint ahogy ezt tette a nagyhegyesi körzeti megbízott, aki június 16-án négy fiatal embert látott egy régi Audiban. Szólt is a hajdúszoboszlói kollégáknak, akik az autót kora délután ellenőrzés alá vonták a város szélén, az Ady Endre utca végén. Az akció nem volt hiábavaló. Mind a négyen pozitív drogtesztet produkáltak és volt is náluk cucc. A gépkocsi vezetőoldal felőli ajtajának kesztyűtartójában egy kis zacskó, melyben feltehetően marihuána volt. Persze mindezt csak szakértői vélemény után mondhatjuk biztosan, addig nevezzük a talált tárgyat csak fűnek. A fiúkon gyors teszt lett elvégezve, a sofőrtől pedig vért is vettek. Ha a drogfogyasztás a vezető véréből is kimutatható, akkor ellene indulhat büntetőeljárás, bódult állapot miatt. Egyébként hat hónap egy drogambulancián és az eljárás megszűnik. Az elkövetőknek lehetőségük van az elterelés elvégzésére, azaz önként jelentkezhetnek a „drogelvonóra” és mentesülnek a felelősségre vonástól.

 

Nem ilyen egyszerű a dolga azoknak a fiúknak, akik május 26-án rablást hajtottak végre a Damjanich és Fürdő utca kereszteződésében. Rájuk büntetés vár.  Ketten voltak, az egyik bántalmazta és földre szorította a sértettet, megpróbálta elvenni tárcáját, de a férfi védekezett, akkor a tettes a másik zsebébe nyúlt a telefonért. Aztán felállt és fejbe rúgta a földön fekvő áldozatot. Az akciót biztonsági őrök szakították félbe. Hívták a rendőröket és segítettek a sértettnek. Az elkövetők ellen előzetes letartóztatás mellet folyik az eljárás. Hajdúszoboszlóiak, egyikőjük hajléktalan.

 

Rablás történt június 15-én 23 óra 37 perckor is a Bárdos iskola előtt az Arany János utcán. A sértett, egy húsz éves fiatalember, haza felé tartott, amikor egy ez idáig ismeretlen tettes oda lépett hozzá, egy alkalommal arcon, majd orron ütötte, amitől a fiatalember a földre került. A rabló ezt követően benyúlt a zsebébe, ahonnan hatezer forintot vett ki. Ezután a sértett felpattant, haza futott és riasztotta a rendőröket.

Hozzászólások

 
0 #1 ubi40 2010-06-29 05:30
Gondolom azért vonulnak télen a sittre,mert akkor nem kell otthon fűteni!!!!!!!!
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)