Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

"RÁCZ GYÖRGY BARÁTAI"

kiallitas_1Galambszürke meghívó, rajta Gyuri arca, cinkosan csillogó szem, derűs mosoly, őszes szakáll, légies, alig látható Rácz Gyuri portré, már maga a meghívó is műalkotás. Zálogh Sándor tervezte, az első szóra, s a felkért művészbarátok, több mint húszan szintén azonnal igent mondtak Piroska Mihály felkérésére.

 

kiallitas_4A Rácz György Baráti Kör, közvetlenül a művész halála után 2008-ban alakult, elnöknek választva Piroska Mihályt, akit Gyurihoz három évtizedes barátság fűzött. Elsőként emlékkiállítást szerveztek, majd hozzáláttak a Rácz György Emlékház kialakításához, az idén pedig 26 művész munkáiból álló kiállítással tisztelegtek Rácz Gyuri emléke előtt.
A Kovács Máté Városi Művelődési Központ támogatásával megvalósuló tárlat megnyitóján Sári Kati és barátai muzsikáltak, a Húzós Banda vonósai, hagyományos felállásban népdalokat szólaltattak meg. A kiállításon megjelenteket az intézmény igazgatója Berényiné Szilaj Ilona köszöntötte, s méltatta azt az öszefogást mely, a szarvasi származású, de szoboszlón meggyökeresedett képzőművész halála után lehetővé teszi, hogy Gyuri szellemisége tovább éljen. A kiállítást P. Szabó Ernő művészettörténész kiallitas_3nyitotta meg, emlékeztetve a résztvevőket Rácz György művészetének egyediségére, arra a különleges látás-és alkotásmódra, melynek révén a Hortobágy szikes, repedezett talaja, ez a kiszáradt, megkövült föld, mint az emberi szenvedéstörténet művészi jelképe, új értelmet nyert. Rácz Gyuri műteremlakását számos barát látogatta, hasonló hitvallású festők, szobrászok, olyan emberek, akik számára a művészi párbeszéd legalább olyan lényeges, mint maga az alkotás, sőt! egyenesen az alkotás része. Ez a párbeszéd Rácz Gyuri halálával sem szűnt meg, a  július 15-ig látható kiállítás is ezt bizonyítja. A kiállító művészek mellett a megnyitón ott álltak Rácz György rokonai is, az érdeklődést a Rácz György Baráti Kör tagjai nevében Kátainé Horvát Mária  köszönte meg, aki elmondta, egyesületük köszöni mindazok segítségét, akik tevékenyen hozzájárultak a kiállítás megszervezéséhez.
A szoboszlói képzőművész emlékét ápoló civil szervezet várja további támogatók jelentkezését, s bízik abban, hogy tematikus programjaik a jövőben is hozzájárulnak városunk vizuális művészeti életének változatosabbá tételéhez.

 

kiallitas_2kiallitas_5kiallitas_6

kiallitas_7kiallitas_8

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)