Payday Loans
2024 május 19, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Politikamentes mezőgazdaságot!

agro01 Mondták ezt már sokan, legutóbb Vasók Sándor,  az Agrárkamara és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tanácsadója a Kenézy utcán. Véleménye szerint a gazdák nagyon rossz helyzetben vannak és közös érdek, hogy túléljék az idei esztendőt!

Ha a gazdáknak rossz, mindenkinek az lesz, mert akárhogy is nézzük, enni csak kell, és nagyon nem mindegy, mennyi lesz a kenyér, a gabona és az állati takarmány idén.

Az időjárás eddig egyáltalán  nem könnyítette meg az amúgy is válságos  helyzetet. Már 2009-ben is szélsőséges volt. A szárazság miatt hamar mutatkozott a termés visszaesés és az őszi kalászosoknál a tervezett vetés terület elmaradt a szokásostól. Az őszi búzát október 20-ig kellene elvetni, tavaly sok helyen ez novenberre maradt, akkor viszont már beköszöntött az „esős évszak”, ami januárra igazi téli időjárást produkált.   Területenként több száz hektár maradt vetetlenül. A tél sok csapadékkal rendkivül hosszúra nyúlt és a tavasz sem hozott megnyugvást. A kötött, szíkesebb, mélyen fekvő területeken óriási belvizes foltok alakultak ki, melyeket a tavaszi, kora nyári zivatarok tovább tápláltak. Egy-egy nagyobb eső alkalmával, annyi víz került a földekre, mint máskor  egész hónapban és a szakember itt két szálon szötte tovább a történteket. Az egyik, hogy a földekre nem lehet rámenni, nem lehet vetni és bizony a betakarítás is keserves. Viszont arra is gondolni kell, hogy az időjárás miatt nem lesz takarmány az állatoknak, akik most sem tudnak jól lakni, mert sokáig víz alatt voltak a legelők. A birka hasig járt a vízben és a marhák nem tudtak delelni és sajnos sok kisboci is magányosan pusztult el a belvízes-nádas területeken, ahonnan anyja nem tudta kivezetni a fiatal állatokat.

agro02

A sok víz miatt a szúnyog is sokkal több, ami bosszúság ember és állat számára egyaránt.  Az állatok szenvednek és persze a gazdák is, mert a lucerna idén hiánycikk lesz, és a gyepszéna nagy része is megrohadt a legelőn.

Vasók Sándor elmondta, hogy a mezőgazdaságban minden mindennel összefügg. A sok csapadék miatt rengetek a gombafertőzés, ami ellen védekeznn sem lehetett. A traktorok elakadtak és légi úton sem kivitelezhető a gyakori permetezés.

A rendkívül rossz időjárás miatt van olyan társas vállalkozás, ahol a tervezett kukorica vetés 80 százalékát sem tudták elvégezni a napraforgóval, gyümölcsösökkel pedig a jég végzett.

A gazdákat tehát az ág is húzza és bizony hátra van még a papírmunka.  A gazdáknak fontos és kötelező a vis maior bejelentése, ugyanis kizárólag a megalapozott és az MVH által elfogadott vis maior bejelentés alapján lehet az érintett gazdálkodókat mentesíteni az egyes jogcímekhez kapcsolódó kötelezettségek be nem tartásából fakadó szankciók, illetve támogatási levonások alól.

A vis maior bejelentést 15 munkanapon belül kell benyújtania a gazdálkodónak, attól az időponttól számítva, amikor abba a helyzetbe kerül, hogy képessé válik a vis maior bejelentés megtételére. A belvíz és az árvíz esetén a falugazdászok igazolást állítanak ki, melyet papír alapon kell eljuttatnia az MVH-hoz. A gazdák az agrár kárenyhítési programba is beléphetnek, mindenki önként. A határidő szeptember 30.

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)