Payday Loans
2024 május 07, kedd
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Átadták az új tankonyhát Hajdúszoboszlón

kiskpKét évvel ezelőtt még nem sokan gondolták, hogy a lehetőségek kihasználása érdekében létre jött TISZK, mire is lesz jó. Az elmúlt napokban azonban látványosan kezd kirajzolódni az eredmény. Újfalu után ma délben Hajdúszoboszlón adták át a Pálfi István TISZK új beruházását, a Bocsaki István Szakképző tankonyháját.


 

DSC_0098

A Vendéglátó-ipari Képzőközpont avató ünnepségén számomra a diákoké volt a főszerep. Remek verset és beszédet mondtak, tanári segítséggel muzsikáltak és Ők készítették a csodálatos és finom svédasztalos ebédet is, ám a felnőttek egészen biztosan mást emelnének ki a remek programból.  Mivel a tanulók nevét sajnos nem tudom pontosan,  a fiatalokról később írok. Most álljon itt néhány sor az átadásról.

DSC_0105

A Szoboszlói Színes igyekszik lépést tartani az idővel és közben vissza-visszanézni a témával kapcsolatos nyilatkozatokra. A TISZK alakulása és a köré társított pályázatok nem tartoznak a sima ügyek közé. Erre azonban az ünnepségen már csak néhányan emlékeztek. Mint ahogy arra is, mi volt régen a 3-as iskola falai között. Persze az idő mindent megszépít az új létesítmény pedig minden bizonnyal a tanulók érdekeit szolgálja majd, mondták többen.

DSC_0131

Ünnepi beszédet először Dr. Sóvágó László városunk polgármestere mondott. A nehézségekre Ő is emlékezett, majd kifejtette, Hajdúszoboszlót a gyógyvíz tette világhírű fürdővárossá. Víz nélkül nem lenne idegenforgalom, idegenforgalom nélkül pedig az elért eredmények, mely alapján elmondható, Hajdúszoboszlónak kiemelt figyelmet kell fordítani a turizmus fejlesztésére, amihez szorosan kapcsolódik a most átadott létesítmény.

DSC_0147

A beruházásról pontos adatokat és számokat a projekt vezetője árult el a jelenlévőknek. Ökrös Éva az Európai Regionális Fejlesztési Alap menedzsere köszönetet mondott a pályázatok megálmodóinak és azoknak a tanároknak, akik a nap 24 órájában rendelkezésre álltak a megvalósítás érdekében. Több száz millió forintból, több száz négyzetméter tanműhely csoda,melyről eddig csak álmodhattak a gyerekek!

 DSC_0150

Szilágyi Lajos a Bocskai István Szakképző Intézet igazgatója köszöntőjében felsorolta, mennyire fontos hónap az iskola életében a december. Az év utolsó napjaiban alapították az intézményt, ünnepelték 100, majd 110 éves évfordulóját és íme a legújabb fejlesztés is -e  dátumhoz köthető. Maradva a naptári napoknál, nagy vonalakban kaptunk egy kis  tankonyha történelmet, mely először 98-ban a Thökölyben működött. majd a Luximpex épületében és a volt menekülttábor területén. A tanulók a költözések ellenére egyre jobb eredményeket tudtak produkálni és a mostani beruházás segítségével fényévnyi ugrással nőtt a szakmai képzés minősége. Ilyen lehetőség még nem is adódott, hajdúszoboszlói iskola életében, ilyen összegű szakképzés-fejlesztés még nem valósult meg pályázati forrásból.

DSC_0165

Szilágy Lajos köszöntőjében leszögezte, elismerés illet meg minden partnert, akik közreműködtek a tervezéstől a beszállításig, ám az iskola szemszögéből nézve megemlítette, hogy nem volt egyszerű az elmúlt pár hónap. Bár a  beruházás tervezett kezdése 2009 december volt, az időpont mindig csúszott és végül idén nyáron kezdődtek a munkálatok. Az idő rövidsége mái napig érezteti hatását és az is, hogy a beruházás költségkerete nem adott lehetőséget az épület teljes megújítására. Akik benne voltak már hasonló pályázatban tudják, mennyire ellehetetleníti az embereket a papírmunka, ám leleményes megoldásokkal minden lehetséges.  Rugalmas hozzáállással és iskolai átvállalással, az intézmény eddig már 620 ezer forintot költött az épületre és a tennivalók listája még nem csökkent jelentősen. A jövőben több millió forintot kell majd csak a tetőcserére félre tenni.

DSC_0185

A beruházás tehát még nem tökéletes és nincs is minden a helyén, ezt azonban nem nagyon lehet észrevenni. A legmodernebb gépekkel felszerelt konyha, a multimédiás tanterem és az igényesen berendezett étterem és cukrászda, ami akár egy profi diák-bár is lehetne, tökéletesre sikerült.

DSC_0193

Igazgató Úr kritikus beszéde végéről nem maradhatott le még egy gondolat, melyre többen felkapták a fejüket.  A záró mondat  a következőképp hangzott: „Jelen képzőközpont biztosan szolgálja a város idegenforgalmi, vendéglátó tevékenységének eredményes megvalósítását, még akkor is, ha vannak olyanok is, akik a pedagógiai munkához nem tudnak értékteremtő hozamot párosítani.”

DSC_0200

Az írást itt befejezem és ha érdemesnek tartják a folytatást a város és az intézmény érdekében, kérem, szóljanak hozzá!

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)