Payday Loans
2024 május 07, kedd
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Karácsony előtt fokozottan vigyázzunk értékeinkre!

0001aA korábbi évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a karácsonyi ünnepekre való felkészülés, a megnövekvő bevásárló forgalom jelentősen aktivizálja azokat a bűnöző személyeket és csoportokat, akik jogsértő tevékenységüket a közterületeken, a közlekedési járműveken illetve nyilvános helyeken követik el. A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szervei  a karácsonyi ünnepek közeledtével illetékességi területeiken különös figyelmet fordítanak a bevásárlóközpontok, áruházak, busz-és vasúti pályaudvarok, forgalmasabb parkolók folyamatos ellenőrzésére. A feladatok hatékonyabb ellátása érdekében a rendőrség a polgárőrökkel, illetve a társhatóságokkal közös szolgálatokat, ellenőrzéseket tart.

 

0002Az ünnepek közeledtével sokan vásárolnak ajándékot szeretteiknek, ezért nagyobb pénzösszegeket tartanak maguknál. Tisztában vannak ezzel azok a bűnözők is, akik szinte mindig forgalmas helyeken bukkannak fel, így a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, valamint a belvárosban megrendezésre kerülő karácsonyi vásár forgatagában, szupermarketekben és parkolóikban, valamint a növekvő utasforgalomra való tekintettel a vasútállomáson és a buszpályaudvaron. Néhány jó tanáccsal szeretnénk segíteni az állampolgároknak annak elkerülésében, hogy ilyen típusú bűncselekmények áldozataivá váljanak.

Nagy tömegben csomagját, táskáját tartsa zárt állapotban és sűrűn ellenőrizze, ajánlatos a válltáskát maga előtt fogni.

Értékeit, iratait ne tartsa egy helyen és mindig – más által – nehezen hozzáférhető helyre tegye.

Csak annyi pénzt tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.

Bankkártya használata során PIN kódját ne írja fel sehova, ne hagyja, hogy ellessék pénzfelvételkor vagy fizetésnél.

Tranzakciónál fokozottan figyeljen, gyanús körülménynél szakítsa meg a pénzkivételt, helyezze biztonságba kártyáját, a bizonylatot tegye el.

Legyen tudatában annak, hogy hol tarja a kártyáját, a letiltás telefonszáma, pedig legyen mindig azonnal elérhető!

Figyeljen környezetére, ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát maga mellett, ellenőrizze értékeinek meglétét.

A számlakivonatokat gyakran ellenőrizze.

Éljen bátran a technika vívmányaival, például kérjen SMS értesítést pénzmozgásnál.

Az ajándékvásárlást ne egyedül végezze és ne a késő esti, éjszakai órákra hagyja.

Bűncselekmény  esetén azonnal értesítse a legközelebbi rendőrt vagy tegyen bejelentést a 107-es vagy 112-es (ingyenesen hívható) segélyhívó számokon.

Nem csak a zsebek és a táskák, de az autók is kedvelt vadászterületei a bűnelkövetőknek. Az utastérben látható helyen hagyott táska, pénztárca vagy telefon megszerzéséhez kevés időre van szüksége a tolvajoknak. Általában a jármű ablakát törik be, kiveszik a kiszemelt tárgyat, majd villámgyorsan elmenekülnek a helyszínről. Az bosszúságon, a lopási káron túl a betört ablaküveg pótlása is súlyosan terheli a tulajdonos pénztárcáját. Éppen ezért még üres táskát sem érdemes a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. Kiszálláskor az iratokat, a kocsi papírjait, a forgalmi engedélyt vigyék magukkal. Forduljon bizalommal a rendőrséghez, ne fordítson hátat, ha bűncselekményt lát, mert Ön is lehet sértett! Próbáljon minden részletet megfigyelni egy későbbi használható személyleírás adásához. A feljelentés megtétele során, illetve ezt követően kérni fogják eltulajdonított értékeinek listáját, sorszámát, egyedi azonosításra alkalmas jellemzőit, így azokat őrizze meg. Amennyiben iratait lakáskulcsaival együtt tulajdonították el, célszerű zárat cseréltetni a bejárati ajtón az esetleges betörés elkerülése érdekében.

 0004

Békés, szeretetben teljes karácsonyt kíván a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság!

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)